Έντυπη Έκδοση

«Ο πολιτισμός παίρνει τη ρεβάνς»

Πώς ζει η Αργεντινή μετά τη δική της κρίση; Λίγο πριν έρθουν στο Λυκαβηττό, οι Gotan Project απαντούν

Ο Εδουάρδο Μακάροφ ήταν καθ' οδόν προς το Παρίσι από το Βίλνιους της Λιθουανίας όταν μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Μαζί με τον Γάλλο Φιλίπ Κοέν Σολάλ και τον Ελβετό Κριστόφ Μίλερ, τους υπόλοιπους Gotan Project, επέστρεφαν στη Γαλλία οδικώς. «Από δω, την ανατολική Ευρώπη, έφυγαν πριν από έναν αιώνα ο παππούς και η γιαγιά μου για την Αργεντινή» θα μου πει μ' ένα πικρό γέλιο.

Οταν και ο ίδιος, πριν από 21 χρόνια, έφευγε από το Μπουένος Αϊρες μετανάστης για τη Γαλλία, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τις περιπέτειες στις οποίες θα οδηγούσε τη χώρα του το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πείραμα και η επέλαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η οικονομική κρίση που σήμερα πια απλώνεται στον πλανήτη δεν άφησε και πολλά περιθώρια να μιλήσουμε για το «Tango 3.0», τον πρόσφατο δίσκο του γαλλοελβετοαργεντίνικου τρίο που κατάφερε με δημιουργικές jazz, electronica, dub και trip hop ενέσεις ν' ανανεώσει το τάνγκο. Οι πολυάριθμοι έλληνες φίλοι των Gotan Project θα έχουν άλλωστε την ευκαιρία ν' ακούσουν τα καινούρια τους τραγούδια στις 21 Ιουνίου στο θέατρο του Λυκαβηττού (εισ.: 45 ευρώ).

Η αληθινή Αργεντινή

«Δεν είμαστε πολιτικό γκρουπ, ούτε νιώθουμε την ανάγκη να μεταδώσουμε κάποιο κοινωνικό μήνυμα» λέει ο Μακάροφ. «Γράφουμε τραγούδια βασισμένα σε όμορφες μουσικές, που μεταφέρουν την ψευδαίσθηση της αληθινής Αργεντινής, μιας Αργεντινής-Ελντοράντο, όπου, από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι έρχονταν να εργαστούν, να δημιουργήσουν πλούτο, να ζήσουν καλύτερα. Λένε, ως ανέκδοτο, πως, όπως οι Μεξικανοί κατάγονται από τους Αζτέκους και τους Μάγια, οι Περουβιανοί από τους Ινκα, οι Αργεντίνοι -καθώς η χώρα ήταν αραιοκατοικημένη από αυτόχθονες- κατάγονται από τα πλοία! Ανατολικοευρωπαίοι, Εβραίοι, Ιταλοί, Τούρκοι, Ελληνες, Γάλλοι, Γερμανοί, Αγγλοι, τόσοι λαοί ήρθαν στην Αργεντινή με τα πλοία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ευρώπη και τη φτώχεια. Ετσι, μπορείς να πεις πως, ακόμα κι αν δεν το επιδιώκουμε, η μουσική μας κρύβει κοινωνικά μηνύματα».

- Επισκέπτεστε συχνά τη χώρα σας;

«Πηγαίνω στην Αργεντινή και βλέπω πλήθος παιδιών στους δρόμους χωρίς τη στοιχειώδη τροφή και παιδεία, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Παλιότερα, συναντούσες τέτοιες εικόνες σε χώρες όπως η Κολομβία ή άλλες χώρες της κεντρικής Αμερικής. Η Αργεντινή δεν ήταν έτσι. Τώρα, σε μια από τις πιο πλούσιες άλλοτε χώρες, βλέπεις τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου σε απόλυτη φτώχεια και το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας να θέλει να μεταναστεύσει στην Ευρώπη».

- Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στον αργεντίνικο πολιτισμό;

«Η Αργεντινή ήταν μια από τις πιο ευλογημένες πολιτιστικά χώρες στη Λατινική Αμερική με σπουδαία προσφορά στη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο αλλά και ένα υψηλό επίπεδο στις επιστήμες. Η κρίση κατέστρεψε την κοινωνία, τα πάντα ιδιωτικοποιήθηκαν, επικράτησε η διαφθορά, αλλά την κουλτούρα ενός λαού πώς να την αφανίσεις; Το βλέπει κανείς στο σινεμά, στη λογοτεχνία, στη μουσική, στο θέατρο, ένα νέο κύμα που μπορείς να συναντήσεις τόσο στο Μπουένος Αϊρες όσο και στην επαρχία. Η Αργεντινή έχει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. Η κρίση συνήργησε ώστε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας να αφανιστεί. Αρκεί ν' ανοίξει κανείς την τηλεόραση για να αντιληφθεί το επίπεδο του μέσου Αργεντίνου έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο πολιτισμός παίρνει σήμερα τη ρεβάνς».

Μια βόμβα στην κοινωνία

- Πληροφορείστε την κατάσταση στην Ελλάδα. Τι από την εμπειρία σας στην Αργεντινή θα θέλατε να μεταφέρετε στους έλληνες φίλους σας;

«Η ελληνική είναι μια άλλου είδους κρίση. Εχει τις ρίζες της στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Στην Αργεντινή, η κρίση ήταν προϊόν του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ήταν καθαρή ληστεία. Κρυβόταν στην κοινωνία ως ατομική βόμβα. Οταν, στο τέλος της δεκαετίας του '80, έφυγα, η χώρα ήταν τελείως διαφορετική, δεν υπήρχε ανασφάλεια, ήταν καλύτερα από την Ελλάδα πριν μπει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή την Ισπανία, τη μητέρα-πατρίδα για τους περισσότερους Αργεντινούς. Σήμερα, καθώς η εμπειρία του νεοφιλελευθερισμού άφησε την πλειοψηφία του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας, επηρεάζοντας καταλυτικά την υπόστασή τους και οδηγώντας σε λαϊκή εξέγερση το Δεκέμβριο του 2001, οι Αργεντινοί μεταναστεύουν στην Ισπανία. Συμβαίνει ένα είδος μετανάστευσης-μπούμερανγκ: Τα εγγόνια εκείνων που εποίκισαν την Αργεντινή επιστρέφουν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον»... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Χορός
Σουτ με πουέντ
Μουσική
Ολες οι μουσικές του κόσμου
Μουσική στην Πειραιώς
Συνέντευξη: Specials
«Να πληρώσει το ΔΝΤ»
Εθνική Λυρική Σκηνή
«Νόρμα» στα χαρακώματα
Παράσταση
Η καριέρα του Τζάκσον σε ένα σόου
Ενας Τσάπλιν ναυαγός
Συνέντευξη: Gotan Project
«Ο πολιτισμός παίρνει τη ρεβάνς»
Κινηματογράφος
Τα παιδιά της κρίσης
Συνέντευξη: Δημήτρης Εϊπίδης
«Ούτε στα Εμιράτα τέτοια σπατάλη»
Προσφορά "Κ.Ε."
Ενα μεροκάματο επίκαιρο όσο ποτέ
Εικαστικά
Σαν τον μετανάστη
Αρχιτεκτονική
Τα νέα χρώματα της Αφρικής
Αρχαιολογία
Το ναυάγιο της αρχαίας οικονομίας
Βιβλίο
Η λογοτεχνία στη σέντρα
Η πολιτική κάνει ντρίμπλες
Χέμινγουεϊ: Μαρτυρία απ' τη Θράκη
Μεγαλώνοντας στην Κύπρο