Έντυπη Έκδοση

Τα νέα χρώματα της Αφρικής

Τώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ, η Νότια Αφρική, προσελκύει αυτές τις μέρες τα μάτια όλου του κόσμου. Ενα πέρασμα ωστόσο από το Πνευματικό Κέντρο της Κηφισιάς, στο τέλος της εβδομάδας (10-12/6), αρκεί για να πάρει κανείς μια γεύση από τα εκτυφλωτικά χρώματα του Κέιπ Τάουν που οι καθηλωμένοι στις οθόνες φίλαθλοι ίσως να μην απολαύσουν.

Τα εγκλώβισε με το φακό του το περασμένο Πάσχα ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος Γιώργος Κονταρούδης, και τα παρουσιάζει τώρα στην πρώτη ατομική του έκθεση, με τις εντυπώσεις του από τη χώρα του «Ουράνιου τόξου» ακόμα νωπές. Οποια έσοδα προκύψουν από τις πωλήσεις των έργων του, θα διατεθούν στο Heads Up: ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που «τρέχει» στην παραγκούπολη της Καγελίτσα των 400.000 κατοίκων, εκπαιδεύοντας τα μικρά παιδιά πώς να κινηθούν έξω από αυτήν.

«Η επίσκεψή μου στην Καγελίτσα, το μεγαλύτερο township του Κέιπ Τάουν», λέει ο Κονταρούδης, «ήταν προγραμματισμένη από την Αθήνα, και στην ιδέα ότι θα διανυκτερεύσω εκεί ένιωθα ένα σφίξιμο -θα βρισκόμουν στην άβολη θέση του "τουρίστα" που πάει να δει πώς ζουν οι "φτωχοί"... Ευτυχώς από την πρώτη στιγμή της ξενάγησης αυτό το συναίσθημα άρχισε να φεύγει. Ο όρος township αναφέρεται σε υπανάπτυκτες περιοχές, οριοθετημένες στην περίμετρο της πόλης, όπου στα χρόνια του απαρχάιντ κατοικούσαν αποκλειστικά μη λευκοί. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής εκεί, και δίνεται αρκετά μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων. Οι παράγκες αντικαθίστανται σιγά σιγά από σπίτια. Οπως όμως πληροφορήθηκα, μόνο όσοι θα έχτιζαν πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ θα καρπώνονταν κρατική ενίσχυση. Οι υπόλοιποι, τίποτα...».

Πολύ κοντά στο κέντρο του Κέιπ Τάουν βρίσκεται και το Βο-Kaap ή αλλιώς Malay Quarter. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής αυτής είχαν καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία κι ήταν κυρίως μουσουλμάνοι, αλλά την τελευταία δεκαπενταετία το μείγμα των ανθρώπων έχει αρχίσει ν' αλλάζει. «Αυτό που με συγκλόνισε στο Βο-Kaap ήταν τα απίστευτα πολλά χρώματα, σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους. Σε μια περιοχή αρκετών οικοδομικών τετραγώνων όλα τα σπίτια και τα καταστήματα είναι χρωματισμένα διαφορετικά, ανάλογα με τις επιθυμίες των κατοίκων. Και μολονότι η αρχιτεκτονική, από άποψη μορφολογίας, είναι κοινή, κανένα κτίριο δεν είναι ίδιο με το άλλο. Η κάθε γωνιά επιφυλάσσει και μια έκπληξη. Το χρώμα λειτουργεί συνδετικά στο σύνολο της γειτονιάς, δημιουργώντας την απαραίτητη αντίθεση αλλά και αρμονία με το μπλε του ουρανού και με το γκρι της ασφάλτου».

Από τα δώδεκα χρόνια που ασχολείται ο Κονταρούδης με τη φωτογραφία, μόνο τα δύο τελευταία χρησιμοποιεί ψηφιακή μηχανή. Κι όπως ομολογεί, «δεν ενδιαφέρομαι τόσο για το φως, όσο για τη σκιά και την υφή. Το ανάγλυφο των ανθρώπων και των τοπίων μού τραβούν την προσοχή». Τα τοπία δεσπόζουν και στην έκθεσή του, με την παράσταση να κλέβει το Table Mountain, σήμα κατατεθέν του Κέιπ Τάουν: Ενα βουνό με υψόμετρο περίπου χίλια μέτρα, κατακόρυφες απόκρημνες πλαγιές και μια τελείως επίπεδη κορυφή, καλυμμένη μονίμως σχεδόν από ένα... συννεφένιο τραπεζομάντιλο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Νοτια Αφρική
Αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Χορός
Σουτ με πουέντ
Μουσική
Ολες οι μουσικές του κόσμου
Μουσική στην Πειραιώς
Συνέντευξη: Specials
«Να πληρώσει το ΔΝΤ»
Εθνική Λυρική Σκηνή
«Νόρμα» στα χαρακώματα
Παράσταση
Η καριέρα του Τζάκσον σε ένα σόου
Ενας Τσάπλιν ναυαγός
Συνέντευξη: Gotan Project
«Ο πολιτισμός παίρνει τη ρεβάνς»
Κινηματογράφος
Τα παιδιά της κρίσης
Συνέντευξη: Δημήτρης Εϊπίδης
«Ούτε στα Εμιράτα τέτοια σπατάλη»
Προσφορά "Κ.Ε."
Ενα μεροκάματο επίκαιρο όσο ποτέ
Εικαστικά
Σαν τον μετανάστη
Αρχιτεκτονική
Τα νέα χρώματα της Αφρικής
Αρχαιολογία
Το ναυάγιο της αρχαίας οικονομίας
Βιβλίο
Η λογοτεχνία στη σέντρα
Η πολιτική κάνει ντρίμπλες
Χέμινγουεϊ: Μαρτυρία απ' τη Θράκη
Μεγαλώνοντας στην Κύπρο