Έντυπη Έκδοση

Δάνεια με υπογραφή υπουργού

Η διάθεση πολλών υπουργών να δώσουν μάχη με τις δυσκολίες έχει μετατραπεί σε ανησυχία. Κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους (είναι χαρακτηριστικά τα όσα ελέχθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου) για το αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μπορούν να υλοποιηθούν και για το πόσο μπορούν να αντέξουν η κοινωνία και η κυβέρνηση.

Το ασφαλιστικό είναι ένα σημαντικό τεστ συνοχής, αλλά δεν είναι το μόνο. Σε κρίσιμους τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις (πολλές δράσεις που καταγράφονται στο βαθμολόγιο του Θ. Πάγκαλου βρίσκονται στο κόκκινο), η συνεργασία μεταξύ πολλών υπουργείων δεν είναι καλή και ο συντονισμός της κυβέρνησης εξακολουθεί να εμφανίζει προβλήματα.

Σημάδια κόπωσης έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται και λείπει ο στόχος που θα εμπνεύσει την κρατική μηχανή και τους πολίτες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι σε πολλούς κρατικούς τομείς τα πράγματα κινούνται με τους συνήθεις ρυθμούς και ο κάθε υπουργός κοιτάζει να διασώσει τον εαυτό του. «Λειτουργούν λες και δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος.

Η ανησυχία επιτείνεται από το διεθνές οικονομικό κλίμα, το οποίο γίνεται όλο και πιο βαρύ. Αυτό, σύμφωνα με μέλος της κυβέρνησης, δεν έχει μόνο αρνητικές πλευρές. «Είναι άλλο να βρίσκεται η Ελλάδα στο επίκεντρο με αρνητικό τρόπο κι άλλο να αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προβλήματος», επισημαίνει ο συνομιλητής μας, ο οποίος δεν κρύβει ότι σε περίπτωση που υπάρξει και νέος γύρος παγκόσμιας ύφεσης, τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. Εκτός από τα εσωτερικά προβλήματα, το άγχος στο μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε να περάσει η χώρα μας με επιτυχία το κρίσμο τεστ του Ιουλίου από την τρόικα. Σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται κινήσεις για τη μείωση των δαπανών.

Φύλλο και φτερό οι δαπάνες των νοσοκομείων

Το βάρος πλέον επικεντρώνεται όχι στα υπουργεία αλλά στις ΔΕΚΟ, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία. Ετσι προωθείται ένα μέτρο, το οποίο «σφίγγει τη μέγκενη» γύρω από τους συγκεκριμένους οργανισμούς. Μέχρι σήμερα, οι διοικητές ή οι δήμαρχοι μπορούν να πηγαίνουν στις τράπεζες και να παίρνουν δάνεια. Αυτό δεν θα επιτρέπεται στο εξής και, με νομοθετική πρόβλεψη, για τη σύναψη οποιουδήποτε δανείου θα απαιτείται υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, αφού τα χρέη αυτά υπολογίζονται στο χρέος της γενικής κυβέρνησης. Από την Τρίτη επίσης στέλνονται επιτηρητές από μεγάλες διαθνείς εταιρείες (Price Waterhouse κ.λπ.) στα δέκα μεγαλύτερα νοσοκομεία για να κάνουν «φύλλο και φτερό» δαπάνες και προμήθειες.

Οι άλλες κινήσεις αφορούν τον τομέα της ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να κινηθούν πιο γρήγορα τα πράγματα. Ηδη βρίσκεται στα σκαριά νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για μεγάλες επενδύσεις και μεγάλα έργα που καθυστερούν και πιο γρήγορη υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι επιμέρους κινήσεις σκοντάφτουν στο γενικότερο κλίμα. «Ποιος υπουργός θα βάλει υπογραφή σε επένδυση ή θα προχωρήσει σε πώληση δημόσιας περιουσίας όταν ξέρει ότι τον περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη και μπορεί να σταλεί στον εισαγελέα;» λέει μέλος της κυβέρνησης, το οποίο πιστεύει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα κινηθεί πιο αποφασιστικά και θα αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, γιατί, διαφορετικά, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»