Έντυπη Έκδοση

Τρεις και η κακιά τους μέρα

Τρεις υπουργοί δέχονται αυτήν την περίοδο σκληρή κριτική από συναδέλφους τους, από βουλευτές και από συντρόφους τους στο κόμμα.

Πρόκειται για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, την Λούκα Κατσέλη και τον Α. Λοβέρδο. Ο πρώτος για το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων που εισηγήθηκε, η κ. Κατσέλη για την απουσία αναπτυξιακής πολιτικής και ο Α. Λοβέρδος για τα νέα επώδυνα μέτρα που πιέζεται από την τρόικα να πάρει για το ασφαλιστικό.

1 Απέναντι σε τοίχο βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών όταν πρότεινε να αναλάβει κεντρικός φορέας την ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι αντιδράσεις προήλθαν από τους υπουργούς που έχουν στον τομέα τους επιχειρήσεις που θα πουληθούν, με το επιχείρημα ότι την ευθύνη πρέπει να την έχουν οι ίδιοι και όχι η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου γιατί «έχει αμαρτωλό παρελθόν και πρέπει να καταργηθεί», κατά την άποψη του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου. Ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση, ζήτησε όμως να συνεργάζονται αρμονικά οι υπουργοί για να μην υπονομευθεί το έργο της κυβέρνησης.

Ηταν ενήμερος ο πρωθυπουργός

Οι αντιδράσεις των υπουργών ξάφνιασαν και ενόχλησαν το οικονομικό επιτελείο. Οπως λένε συνεργάτες του υπουργού, «η πρωτοβουλία δεν ελήφθη ερήμην του πρωθυπουργού, ενώ είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς». Πού αποδίδουν τις ηχηρές διαφωνίες; «Στην προσπάθεια κάποιων να διεκδικήσουν λαϊκά γαλόνια. Πολλοί υπουργοί ξέρουν ότι έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο, ξέρουν ότι αυτό είναι κάτι κακό, αλλά αρνούνται να διαβάσουν τις λεπτομέρειές του, προβάλλοντας αντίσταση για να διαμορφώσουν θετικό προφίλ».

2 Η Λούκα Κατσέλη είναι στο στόχαστρο συναδέλφων της εδώ και καιρό επειδή «δεν προωθεί με την επιβαλλόμενη ταχύτητα αναπτυξιακά μέτρα», με συνέπεια να εγκαλείται η κυβέρνηση για εισπρακτική λογική, κάτι που έχει επακόλουθο τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο φλέγον ερώτημα «Πότε θα υπάρξει ανάκαμψη;» δεν είναι σε θέση να δώσει πειστική απάντηση. Δεν το διακινδυνεύει άλλωστε, αφού η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ρευστή. Βεβαίως, τόσο η κ. Κατσέλη όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου διακινούν την αισιόδοξη εκδοχή ότι από το 2011 θα έρθει μια δειλή ανάκαμψη, με τον υπουργό Οικονομικών όμως να προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τούνελ τα τελευταία χρόνια» («Κ.Ε.» 30-5-2010).

3 Το πιο επικίνδυνο για την κυβέρνηση μέτωπο είναι το ασφαλιστικό. Οπως το είχε παρουσιάσει ο Α. Λοβέρδος, αρχικά, ήταν ανεκτό από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν πανηγύριζαν οι βουλευτές, ωστόσο είχαν κάποια επιχειρήματα. Οι νέες ιδέες, όμως, της τρόικας έχουν προκαλέσει την οργή τους.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε απέναντι σε μπαράζ επικρίσεων. Αρκετά μέλη του οργάνου (Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Μίχας, Γ. Κουτσούκος) του είπαν: «Πρόεδρε, αυτά δεν περνάνε ούτε στην κοινωνία ούτε στον κόσμο μας. Η πολιτική της τρόικας θα οδηγήσει στην κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού και θα ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση». Τον ρώτησαν αν «θα πάμε με κατεβασμένα χέρια» και τον κάλεσαν «να πάρει την υπόθεση πάνω του».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «ορισμένα απ' αυτά που απαιτεί η τρόικα δεν μπορούμε να τα δεχτούμε», έκανε λόγο για κόκκινες γραμμές, «τις οποίες δεν θα παραβιάσουμε» και συμπλήρωσε πως «οι διαπραγματεύσεις είναι επίμονες και σκληρές». Μάλιστα δεν έδειξε να ενοχλείται όταν ο Π. Κουκουλόπουλος του ανακοίνωσε ότι βουλευτές του κινήματος θα κατέθεταν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας (έγινε την Παρασκευή).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»