Έντυπη Έκδοση

Τα μυστικά του σκληρού δίσκου

Στα χέρια της Αικ. Τσακάλου, της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, βρίσκεται ο εμφανιζόμενος σαν φαντομάς σκληρός δίσκος με την αλληλογραφία και τα ραντεβού τού άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens, την κρίσιμη περίοδο 2005-2007, που η Δικαιοσύνη δεν μπορούσε έως τώρα να βρει.

Η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, ομολόγησε ότι κρατά στα χέρια της τα ντοκουμέντα για την αλληλογραφία και τα ραντεβού του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς. Η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, ομολόγησε ότι κρατά στα χέρια της τα ντοκουμέντα για την αλληλογραφία και τα ραντεβού του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς. Το ομολόγησε ή ίδια στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Τσόνογλου και ο πρόεδρος Σ. Βαλυράκης έδωσε εντολή στην ανακρίτρια Νικολακέα να τον κατασχέσει, με την ελπίδα ότι θα οδηγηθεί στα «μεγάλα ψάρια» που «τσέπωσαν» τις μίζες των 100 εκατ. ευρώ.

Είναι το νέο στοιχείο στο γαϊτανάκι της πολύχρονης συγκάλυψης και της διάτρητης από κρίσιμα έγγραφα δικογραφίας, που ήρθε να επιβεβαιώσει και η κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της Siemens και διαδόχου του Μ. Χριστοφοράκου, Ρούντολφ Φίσερ. Του κυρίου «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι», που εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση με την Αικ. Τσακάλου, μια μέρα μετά την κατάθεση του επιχειρηματία Μ. Κάτσικα, ο οποίος, επίσης, δεν γνώριζε τίποτα για το σκάνδαλο. Αλλά, πριν περάσει 24ωρο, η «Ε» αποκάλυψε ότι είναι συνδεδεμένος με τα «μαύρα ταμεία» μέσω λογαριασμού του στην Ελβετία που έχει «παγώσει».

Νέα στοιχεία, αυτή τη φορά για τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΣΕ, το υπουργείο Πολιτισμού (για τους ηλεκτρονικούς μεταφραστές που ανατέθηκαν επί υπουργίας Μ. Λιάπη) και το υπουργείο Υγείας για μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, αναμένεται να έρθουν στο φως.

Η εξεταστική επιτροπή ανοίγει από αύριο τον φάκελο ΟΣΕ, ενώ «φύλλο και φτερό» άρχισαν να γίνονται οι συμβάσεις για τα ιατρικά μηχανήματα, μετά την αποκάλυψη της επιστολογραφίας του μπατζανάκη του προέδρου της Ν.Δ., στελέχους της Siemens Ευάγγελου Σέκερη.

Ο ιατρικός τομέας

Σε μια από τις επιστολές, με ημερομηνία 15/10/2006, ο εμπορικός διευθυντής της Siemens που διεκδικούσε την θέση του οικονομικού διευθυντή του ιατρικού τομέα, αναφέρει: «Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης με την οποία ο κ. Σέκερης έχει άριστες επαφές, ο ιατρικός τομέας αποκτά μεγάλη σημασία. Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει με ταχείς ρυθμούς την προμήθεια διαγνωστικών και θεραπευτικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας για το 80% των κρατικών νοσοκομείων. Ο κ. Σέκερης μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο».

Από μέρα σε μέρα, εξάλλου, αναμένεται στη Βουλή το πόρισμα των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος για την κίνηση των συνδεδεμένων με τα μαύρα ταμεία της Siemens λογαριασμών (κατηγορούμενων, παρένθετων προσώπων, χρηματιστών κ.λπ.), που έχει ζητήσει από τις 2 Μαΐου.

Στο μοτίβο «δεν γνωρίζω» κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης στην κατάθεση (κοινοποιήθηκε στην εξεταστική της Βουλής την Παρασκευή) που έδωσε στις 31 Μαΐου 2010 στην ειδική ανακρίτρια. Ο επί έξι χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού... δεν γνωρίζει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την επέκταση του έργου που αφορούσε την περίφημη σύμβαση 2008 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που υπεγράφη το 1997.

Οι προμήθειες του ΟΤΕ

Τον ενημέρωσαν ότι «ορισμένα τμήματα της τεχνολογίας, όπως το ISDN, ήταν ήδη παρωχημένα, πράγμα το οποίο πιθανώς γνώριζε η Siemens τότε και ήθελε να τα προωθήσει στην αγορά το συντομότερο δυνατόν πριν απαξιωθούν τελείως λόγω της καλπάζουσας πλέον τεχνολογίας», αλλά «δεν μπορεί να πει πότε και αν έχουν τελείως απαξιωθεί», αν και «απ' ό,τι του λένε οι εδικοί, θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη επιλογή, δηλαδή να είχε επιλεγεί μια πιο μοντέρνα τεχνολογία, η οποία να είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μικρότερο βαθμό εξάρτησης από συγκεκριμένους προμηθευτές».

Παρά ταύτα, ο απόλυτος άρχων του ΟΤΕ την τελευταία εξαετία δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος της ζημίας του οργανισμού, ούτε γνωρίζει τι ποσό εκταμιεύτηκε από την εταιρεία που διευθύνει. Στο ερώτημα, δε, γιατί δεν ασκήθηκε αγωγή κατά της Siemens Ελλάς και Siemens Τηλεβιομηχανική, που ήταν αντισυμβαλλόμενες στην επίδικη σύμβαση, απάντησε ότι ...«δεν αποκλείεται ανά πάσα στιγμή να ασκήσει αγωγή κατά της Siemens Ελλάς». Δεν το έπραξε ακόμα, διότι «η νομική υπηρεσία του ΟΤΕ έκρινε ότι δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία». Ισως περιμένουν στον ΟΤΕ να περάσει εικοσαετία για να μάθουν...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Σχετικά θέματα: Σκάνδαλο Siemens
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»