Έντυπη Έκδοση

Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση

Με δειγματοληπτικό άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών βουλευτών θα συνοδεύσει από δω και μπρος τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η ιδέα, που ακούγεται ριζοσπαστική, γεννήθηκε μετά τον ευτελισμό που υπέστησαν το πολιτικό σύστημα και η ακολουθούμενη διαδικασία ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, με αφορμή την ομολογία Μαντέλη για τις μίζες-χορηγίες της Siemens και την αποκάλυψη για το πανάκριβο διαμέρισμα του Ακη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Οι κάθε φορά... τυχεροί για άνοιγμα των λογαριασμών θα κληρώνονται. Εκτός και αν για κάποιους προκύψουν, κατά τον έλεγχο της δήλωσης, περίεργες ενδείξεις. Κάθε χρόνο θα ελέγχεται το 5% των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

«Τα αλλεπάλληλα παθήματα πρέπει επιτέλους να μας γίνουν μαθήματα», είπε στην «Κ.Ε.» μέλος της διακομματικής επιτροπής, ενώ ερωτηθείς ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Αργύρης, δήλωσε: «Οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να μην καλούμαστε να κάνουμε ελέγχους υπό το βάρος του δυσμενούς κλίματος που διαμορφώνεται κάθε φορά. Με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους είμαστε όλοι εν δυνάμει ελεγχόμενοι».

Πρώτη φορά φέτος, αναμένονται εξάλλου «καμπάνες» σε εν ενεργεία βουλευτές που παραβίασαν το νόμο για τις προεκλογικές δαπάνες στις εκλογές του 2009. Ο έλεγχος των δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί, οι παραβάσεις έχουν επισημανθεί και οι παραβάτες, γύρω στους 12, μαζί με τους αναπληρωματικούς, έχουν κληθεί σε απολογία. Η «τσιμπίδα» δεν πιάνει, ωστόσο, μεγάλα «ποντίκια». Οι λογιστές των υποψηφίων έκαναν, άλλη μία φορά, καλή δουλειά και το προκλητικά ξεδιάντροπο όργιο των προεκλογικών δαπανών, τυπικά, καλύπτεται. Για μικροπαραβάσεις πρόκειται.

Μικρά πρόστιμα

Μία περίπτωση αφορά πρώην υφυπουργό της Ν.Δ., ο οποίος υπερέβη τον νόμο για τα διαφημιστικά μηνύματα, που προβλέπει ότι το κόστος των μηνυμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει το 20% του συνόλου των εκλογικών δαπανών. Ορισμένοι δεν λογάριασαν καλά τα εμβάσματα των φίλων τους, τα οποία, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να φτάνουν το πολύ τις 3.000 ευρώ.

Ποιες θα είναι οι ποινές; Αντε να πληρώσουν το αντίστοιχο της υπέρβασης που κυμαίνεται στις 4.000 με 5.000 ευρώ ή το ισόποσο του 1-20% της βουλευτικής αποζημίωσης.

Την Τρίτη, η επιτροπή θα συντάξει τη δική της έκθεση βάσει των εκθέσεων που της παρέδωσαν οι ορκωτοί λογιστές, για τα έξοδα των κομμάτων οικονομικής χρήσης 2008 και τις δαπάνες για τις εκλογές του 2009. Δεν αναμένονται όμως εκπλήξεις. Ο καθρέφτης της διαφάνειας και του ελέγχου ξεκινάει από τα κόμματα και ο καθρέφτης αυτός είναι πολύ μουντός έως βρόμικος. Ο νόμος μοιάζει αυστηρός, αλλά δεν λείπουν τα «παράθυρα». Βουλευτές που γνωρίζουν από ελέγχους επισημαίνουν ότι τα κόμματα δεν έπρεπε να τηρούν απλώς βιβλία εσόδων-εξόδων αλλά βιβλία τρίτης κατηγορίας και οι πληρωμές να διενεργούνται μέσω επιταγών και τραπεζικών λογαριασμών.

Ως το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα σε ηλεκτρονική μορφή και οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών για το 2008 και τα προεκλογικά έξοδα του 2009. Τούτη τη χρονιά, μάλιστα, λόγω εκλογών, ορκωτοί λογιστές και διακομματική επιτροπή είχαν μεγάλο όγκο δουλειάς, καθώς οι υπόχρεοι να καταθέσουν δήλωση ήταν 540. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές (μεταξύ τους και ο Ακης Τσοχατζόπουλος), που οφείλουν να καταθέτουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης επί μια τριετία αφότου έχασαν τη βουλευτική έδρα ή την υπουργική καρέκλα.

Νεότερα για το περίφημο διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όμως δεν θα μάθουμε, αφού φέρεται να αγοράστηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Και αν το άλλοτε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν επανεκλεγεί, το ακίνητο που σκανδάλισε τους πολίτες και, όπως λέγεται θα τον οδηγήσει εκτός κινήματος, δεν θα περιληφθεί ποτέ σε «πόθεν έσχες». Ο πρώην υπουργός υποχρεούται να κάνει δήλωση περιουσιακής κατάστασης μέχρι 30 Ιουνίου, για τη χρήση οικονομικού έτους 2009.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»