Έντυπη Έκδοση

Καθαρίζουν με το παρελθόν

Χωρίς μπούσουλα κινείται το ΠΑΣΟΚ στις εξεταστικές επιτροπές. Οι βουλευτές-μέλη των εξεταστικών λειτουργούν αυτονόμως χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση με την Ιπποκράτους ή το Μαξίμου. Η απουσία νομικών ή πολιτικών φίλτρων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος σύγχυσης.

Βουλευτές ψάχνουν τη δικογραφία (300.000 σελίδες), βρίσκουν ένα χαρτί που νομίζουν ότι βλάπτει τον πολιτικό αντίπαλο και το διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης για να παραχθούν εντυπώσεις διάρκειας ενός 24ώρου.

Με αυτό το σκεπτικό πορεύτηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Βαλυράκης και ο Β. Κεγκέρογλου. Στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν την κακή για το ΠΑΣΟΚ εικόνα από την ομολογία Μαντέλη οργάνωσαν επιχείρηση συμψηφισμού εμπλέκοντας γαλάζιο υπουργό και τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ. με στοιχεία που δεν δικαιολογούσαν την προκαταβολική θριαμβολογία τους. Κορυφαίοι υπουργοί εξέφραζαν την έντονη δυσφορία τους για τις επιλογές αυτές, σημειώνοντας ότι «υπονομεύεται η αξιοπιστία της επιτροπής από τους ερασιτεχνισμούς στελεχών μας».

Με βάση αυτήν την κατάσταση αναρωτιούνται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ πώς θα αντιμετωπιστεί η απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδομήσει την περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη. Η καταγγελία του βουλευτή της Ν.Δ. Π. Καμμένου ότι ο Θ. Τσουκάτος είναι κάτοχος και άλλου λογαριασμού, καθώς και η πρόταση να κληθεί να καταθέσει ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Κ. Σημίτη, Γ. Πανταγιάς, είναι πράξεις ενδεικτικές των προθέσεων της Ρηγίλλης. Η στοχοποίηση των δύο και η ομολογία Μαντέλη συγκροτούν την πλατφόρμα της νεοδημορκατικής τακτικής κατά του Κ. Σημίτη.

Σενάρια για συμψηφισμούς

Ο Θ. Τσουκάτος απάντησε με αγωγή κατά του βουλευτή της Ν.Δ. και υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό. Το ίδιο έπραξε και ο Γ. Πανταγιάς με δήλωσή του, ενώ ο Τ. Μαντέλης μιλώντας στην «Κ.Ε.» είπε πως «το απεχθέστερο από τα ψέματα που κυκλοφορούν για μένα είναι ότι εγώ με διαρροές και υπονοούμενα αφήνω αιχμές για την ηθική του Κ. Σημίτη. Ποτέ δεν το έκανα, ποτέ δεν θα το κάνω».

Εδώ και καιρό διακινείται η άποψη ότι η απαξίωση των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή βολεύει τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Ν.Δ. Μάλιστα οι πιο ευφάνταστοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει και συμφωνία των δύο να τελειώνουν με τους προκατόχους τους, να μηδενίσουν το κοντέρ, να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος και να μεταφέρουν το βάρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στις πλάτες των Σημίτη-Καραμανλή για να αποτρέψουν την κατάρρευση του δικομματισμού, ο οποίος δημοσκοπικά βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.

Από το μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους διαψεύδουν μετά βδελυγμίας ότι εφαρμόζεται τέτοιο σχέδιο: «Το μόνο που υπάρχει είναι η εντολή του πρωθυπουργού για πλήρη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που πληγώνουν τους πολίτες», είπε στην «Κ.Ε.» συνομιλητής του πρωθυπουργού. Αλλά και η πλευρά του Κ. Σημίτη δεν υιοθετεί τη φημολογία περί σχεδίου: «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ αυτής της εκδοχής».

Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και στον Γ. Παπανδρέου. Η μοναδική επαφή (κι αυτή έγινε δι' αντιπροσώπων) πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες όταν το μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για τη δήλωση Σημίτη σχετικά με την κατάθεση Μαντέλη λίγες ώρες πριν δοθεί αυτή στη δημοσιότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»