Έντυπη Έκδοση

Σοσιαλιστής της σαμπάνιας

Στην Ευρώπη τούς αποκαλούν «champagne socialist» (σοσιαλιστές της σαμπάνιας), αν και στη Γαλλία χρησιμοποιούν εξίσου το «Gauche Caviar» (αριστερά του χαβιαριού).

Ο Α. Τσοχατζόπουλος το 2000 στην υπογραφή της σύμβασης για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, έχοντας δίπλα του τον πρέσβη των ΗΠΑ Ν. Μπερνς και τον γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γ. Σμπώκο (αριστερά). Ο Α. Τσοχατζόπουλος το 2000 στην υπογραφή της σύμβασης για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, έχοντας δίπλα του τον πρέσβη των ΗΠΑ Ν. Μπερνς και τον γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γ. Σμπώκο (αριστερά). Ο γάμος του Ακη Τσοχατζόπουλου στο Παρίσι και η δεξίωση στο πολυτελές ξενοδοχείο «Four Seasons», όπου πήγε με μια μπλε Τζάγκουαρ, η προτίμηση στις πολυτελείς καμπάνες στο Λαγονήσι, οι διακοπές στα θέρετρα όπου παραθερίζουν οι Γλίξμπουργκ, τα πανάκριβα σπίτια (πριν την Αρεοπαγίτου, διέμενε σε πολυτελή μονοκατοικία στο Π. Ψυχικό) τον κατατάσσουν σε έναν από τους κύριους εκπροσώπους των Ελλήνων «σοσιαλιστών της σαμπάνιας». Κατέχει υπουργικό ρεκόρ, καθώς μετρά είκοσι χρόνια κυβερνητικής θητείας, περισσότερα από κάθε άλλον υπουργό της μεταπολίτευσης.

Ο γιος του οδηγού λεωφορείου στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στο τέλος της δεκαετίας του '50 στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, να σπουδάζει πολιτικός μηχανικός, με πολλές στερήσεις. Λίγοι θυμούνται ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος αρχικά υποστήριζε την ΕΔΑ πριν πάει στο ΠΑΚ το 1968, όταν γνώρισε στη Γερμανία τον Α. Παπανδρέου. Ο πλέον έμπιστος άνθρωπος του Ανδρέα (είναι γνωστό το ανέκδοτο: «Τι ώρα είναι Ακη; Ο,τι ώρα πεις πρόεδρε») συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1981 που ανέλαβε υπουργός Δημοσίων Εργων, μέχρι και το 2004.

Στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε ανέκαθεν ένας «θρύλος» για τα ακίνητα του Ακη, χωρίς ποτέ όμως να διατυπωθεί καμία κατηγορία. Οι μύθοι για την περιουσία του άρχισαν να φουντώνουν μετά το 1996, όταν έγινε υπουργός Αμυνας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο στενός συνεργάτης του και διευθυντής εξοπλισμών, Γ. Σμπώκος (στην ιστοσελίδα του επαίρεται ότι «υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα όλων των εποχών») είχαν γίνει πολλές φορές αντικείμενο σχολίων στο περιβάλλον τού τότε πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης, όμως, του αναγνώριζε, κατά κάποιον τρόπο, την ψυχική οδύνη που είχε περάσει ο «δύο φορές παρ' όλίγον πρωθυπουργός».

Το 2004 συστήθηκε εξεταστική επιτροπή για τα ρωσικά εξοπλιστικά TOR Μ1 (η Ν.Δ. τον είχε κατηγορήσει ότι πήρε προβληματικά συστήματα από τους Ρώσους , ότι είχαν «χαθεί» τα αντισταθμιστικά οφέλη κ.λπ.) αλλά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο χωρίς να αποδοθεί καμία κατηγορία. (Κάποιοι , αυτές τις μέρες, δεν απέφυγαν τους αστεϊσμούς σχετικά με το πρώτο συνθετικό της off shore Torcaso, από την οποία αγόρασε το σπίτι, εκπρόσωπος της οποίας φέρεται ο φίλος του, Γ. Σαχπατζίδης, με το παρατσούκλι «Σάχης της Κατερίνης»).

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, τότε, υπήρξε κατάθεση επιχειρηματία που υποστήριξε ότι μεσολάβησε σε συναντήσεις του πρώην υπουργού με τους εμπόρους Εξοπλισμών της Ρωσίας. Ζητούσε μάλιστα να εξεταστεί κατ' αντιπαράθεση με τον Α. Τσοχατζόπουλο, κάτι που δεν συνέβη.

Το 2004, ο γνωστός επιχειρηματίας Φ. Μπόμπολας παραχώρησε το μερίδιο της συνεταιρικής επιχείρησης (κέντρα ψυχαγωγίας στη Στοά της Πατησίων), στον υιό Αλέξανδρο Τσοχατζόπουλο.

Ο Ακης λέγεται ότι είναι καλός πατέρας και ότι έχει φροντίσει να βοηθήσει -υλικά και πνευματικά- τα παιδιά του, αλλά και την πρώην σύζυγό του. Λέγεται ακόμα, ότι σε εκείνους έχει παραχωρήσει και την «ιστορική» πολυκατοικία της οδού Κομνά Τράκα, στην Κυψέλη, η οποία αποτελούσε το ορμητήριο του επιτελείου του, τις ένδοξες εποχές.

Το ΠΑΣΟΚ, πιεσμένο από το κλίμα των ημερών, αναγκάστηκε να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή Διαφάνειας, την οποία αποτελούν οι Σ. Ξυνίδης και οι πολιτικοί του φίλοι, Γ. Ανωμερίτης και Μαρία Αρσένη. Πάντως η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην επιβληθούν κυρώσεις , καθώς «δεν προκύπτει παράνομη πράξη».

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν έξαλλος και διαμαρτυρόταν ότι δεν μπορεί να στοχοποιούν μόνο εκείνον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»