Έντυπη Έκδοση

ΧΑΝΣ ΑΪΧΕΛ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας)

«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»

Μεγάλες ευθύνες για το οικονομικό ναυάγιο της Ελλάδας ρίχνει στην κυβέρνηση Καραμανλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ. Ο πολιτικός που ήταν από τους πρωταγωνιστές να μπει η Γερμανία στην ευρωζώνη, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία, ή τουλάχιστον δεν παραποίησε όσο άλλοι προκειμένου να μπει στη ζώνη του ευρώ.

* Εκτιμά παράλληλα ότι για το μέλλον της Ευρώπης δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το να «προχωρήσουμε όλοι μαζί», καθώς και ότι το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα καθυστέρησε όχι μόνο εξαιτίας της Γερμανίας, αλλά και συνολικά της Ε.Ε. Συμπληρώνει δε ότι τώρα «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

* Ο ίδιος το απέδειξε έμπρακτα, αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και συμμετέχοντας στην καμπάνια στήριξης της Ελλάδας, που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Ο Χανς Αϊχελ, από τα νεανικά του χρόνια, είναι μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Εσης και από το 1999 έως το 2005 ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

* Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος στην Ελλάδα και ποιος ο ρόλος των κερδοσκόπων στην οικονομική κρίση;

- Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μεγάλο ρόλο για τα όσα βλέπουμε σήμερα, έπαιξε η τελευταία κυβέρνηση των συντηρητικών, η οποία αύξησε τρομερά το δημόσιο χρέος, διόγκωσε τον κρατικό μηχανισμό και με το χρέος αυτό εξαπάτησε την Ε.Ε. Αλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλη ήταν η πραγματικότητα που είδαμε έπειτα από αυτές. Οι κρατικές δαπάνες ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ενώ μας έλεγαν ότι το χρέος έφθανε στο 6%, τελικά ανακαλύψαμε ότι ήταν πάνω από το 12%. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύθηκαν και οι κερδοσκόποι, οι οποίοι και όξυναν την κρίση. Εάν όμως δεν υπήρχε το τρομερό αυτό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι κερδοσκόποι δεν θα είχαν την ευκαιρία αυτή. Η Ελλάδα τους άνοιξε την πόρτα. Και μέσω της Ελλάδας, χτυπούν τώρα την ευρωζώνη και συνολικά την Ευρώπη. Ημουν υπέρ του να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα. Ανήκουμε όλοι σε μια κοινότητα και μαζί πρέπει να πορευθούμε. Το μέλλον μας είναι κοινό. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Τώρα, υποχρέωσή μας είναι να τη βοηθήσουμε. Αλλά παράλληλα και η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της. Και τα προβλήματα αυτά είναι διαρθρωτικά. Για παράδειγμα, το γνωρίζουν όλοι, στην Ελλάδα πρέπει να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, να διαρθρωθεί εκ νέου ο δημόσιος τομέας και να παταχθεί η διαφθορά. Τρία μόνον από τα παραδείγματα.

*Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέκρινε την κ. Μέρκελ ότι άργησε να συναινέσει σε βοήθεια προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κρίση να οξυνθεί και να βαθύνει. Τι πιστεύετε γι' αυτό;

- Πιστεύω ότι δεν έφταιγε μόνον η Αγκελα Μέρκελ. Φταίνε και οι Βρυξέλλες. Ολοι έπρεπε να είχαν κινητοποιηθεί πιο νωρίς, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα και να μην αφήσουν την κρίση να οξυνθεί. Ολοι έπρεπε πιο νωρίς να είχαν κινητοποιηθεί. Και η Γερμανία και η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Αν αυτό είχε συμβεί, η κρίση δεν θα ήταν τόσο βαθιά. Κατά την άποψή μου για την καγκελάριο Μέρκελ δεν υπήρχε το δίλημμα ναι ή όχι. Η παροχή βοήθειας ήταν μονόδρομος. Είμαστε αναγκασμένοι να βοηθήσουμε. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση από την αρχή δεν είχε ξεκάθαρη θέση. Επρεπε να είχαμε κινηθεί πιο νωρίς. Θα ήταν καλύτερα για όλους μας.

* Το κόμμα σας επίσης άσκησε δριμεία κριτική κατά της ανθελληνικής καμπάνιας εφημερίδων όπως η «Μπιλντ». Πιστεύετε ότι δημοσιεύματα του λαϊκίστικου τύπου έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις ελληνογερμανικές σχέσεις;

- Οχι, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Ναι μεν, από μερίδα του τύπου υπήρξαν λαϊκίστικα δημοσιεύματα, όμως αυτό δεν είναι η πλήρης εικόνα στη Γερμανία. Και αυτό πρέπει να το μάθουν οι Ελληνες. Υπήρξαν άλλες γερμανικές σοβαρές εφημερίδες, όπως η «Χάντελσμπλατ», που ανέλυσαν σε βάθος το θέμα και από όλες τις πλευρές του. Μάλιστα η εφημερίδα αυτή ξεκίνησε και μια καμπάνια αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, καλώντας μας να αγοράσουμε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Στην εκστρατεία αυτή μετέχω και εγώ. Οι Ελληνες και οι Γερμανοί είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Τον καιρό όμως αυτό οι Ελληνες πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να είχαμε ως Γερμανία πει πιο νωρίς και ξεκάθαρα «Ελλάδα είμαστε δίπλα σου». Αλλά και εσείς οφείλετε να πάρετε τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα.

* Διατελέσατε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την περίοδο καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθει στην ευρωζώνη, παραποίησε οικονομικά στοιχεία; Και αν ναι, ήταν μόνον η Ελλάδα που έκανε κάτι τέτοιο;

- Εγώ δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα παραποίησε στοιχεία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι την εποχή εκείνη, η Ελλάδα έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες στον οικονομικό τομέα, προκειμένου να γίνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης. Ομως τότε δεν εκπλήρωνε ένα κριτήριο: αυτό του συνολικού χρέους, το οποίο ήταν στο 60%. Η Ελλάδα όμως δεν ήταν μόνη της στην κατάσταση αυτή. Το ίδιο συνέβαινε και σε χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Γενικά μπορώ να πω ότι η ελληνική στατιστική δεν είναι καλή. Ούτε και η φορολογική πολιτική. Για εμένα είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της το 2009. Δεν γίνεται να λες πριν από τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 6% και μετά να ανακαλύπτουμε ότι είναι μεγαλύτερο του 12%. Αυτό είναι εξόφθαλμη εξαπάτηση. Είναι πρωτοφανές. Να τονίσω και κάτι ακόμη. Η Ελλάδα την εποχή ένταξης στο ευρώ, παρουσίασε τα οικονομικά της στοιχεία στην Επιτροπή, αλλά και στην ΕΚΤ. Τα δύο αυτά όργανα εξέτασαν πολύ καλά τα στοιχεία και αυτοί ήταν που έδωσαν την έγκρισή τους για ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η Ελλάδα «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία.

* Πιστεύετε ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα επιβιώσει της κρίσης; Υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα που κάνουν λόγο για επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή, αλλά και στη Γερμανία υπάρχουν αυτοί που λένε ότι πρέπει να επιστρέψετε στο μάρκο.

- Είναι μεγάλες ανοησίες. Στην κρίση αυτή θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση αν δεν είχαμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Χωρίς το ευρώ, η κρίση θα είχε χτυπήσει με πολύ μεγαλύτερη ορμή. Οσο για την αποχώρηση από το ευρώ, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το εξής: εάν κάποιες χώρες -ειδικότερα οι μικρές- εξέλθουν της ευρωζώνης, τότε θα γίνουν πολύ εύκολα θύματα των κερδοσκόπων. Το ευρώ είναι μια ασπίδα προστασίας, ειδικά για τις αδύναμες οικονομικά χώρες. Πιστεύω ότι το ευρώ θα επιζήσει. Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική. Το μέλλον ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Μόνο με μια τέτοια μορφή, η Ευρώπη μπορεί να ανταγωνιστεί οικονομικές αυτοκρατορίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. Μόνον έτσι θα επιβιώσει η Ευρώπη. Ενωμένη. Αυτή τη στιγμή έχουμε κοινό νόμισμα, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα, προκειμένου να συγκλίνουν και οι οικονομίες μας. Ενώ πρέπει να γίνουν και περισσότερα στον τομέα της εμβάθυνσης της πολιτικής ένωσης. Για παράδειγμα, η ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται οπωσδήποτε μια κοινή εξωτερική πολιτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»