Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων

Το τετραήμερο 3-6 Ιουνίου σε τίποτα δεν θύμιζε το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο Α. Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ, υπό το χειροκρότημα του -απόντος τώρα και για αρκετούς από τους συνέδρους «αποσυνάγωγου»- Α. Αλαβάνου. Τότε υπήρχε ενθουσιασμός, κηρύγματα ενότητας για την αριστερά, αισιοδοξία. Τώρα κατήφεια, προβληματισμός, αγωνία. Αγωνία για το τι θα ακολουθήσει από σήμερα το βράδυ.

Ο ενθουσιασμός από την εκλογή του Α. Τσίπρα στην προεδρία το 2008 έχει αντικατασταθεί από απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Ο ενθουσιασμός από την εκλογή του Α. Τσίπρα στην προεδρία το 2008 έχει αντικατασταθεί από απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα. «Φταίνε οι ηγεσίες των τάσεων, ο καθένας έχει το δικό του μαγαζάκι, φοβούνται να χάσουν τις καρέκλες τους» έλεγε σε πηγαδάκι σύνεδρος από τις Κυκλάδες. «Φταίμε κι εμείς· κάθε φορά ψηφίζουμε τους ίδιους στην Κεντρική Επιτροπή, αισθανόμαστε όμηροι στο ίδιο μας το κόμμα» συμπλήρωνε ένας άλλος, ενώ, όταν η συζήτηση έφτανε στις «λίστες», τα σχόλια ήταν καυστικά: «Μας θεωρούν πρόβατα. Ας συμφωνήσουν να κατέβει κοινή λίστα για να ψηφίζουμε όποιον θέλουμε, όμως οι καρεκλοκένταυροι δεν το αντέχουν» φώναζε σύνεδρος που είχε ταξιδέψει από την Καστοριά για να πει τον πόνο του. Και δεν ήταν ο μοναδικός πονεμένος... «Πόσους στην κοινωνία ενδιαφέρει το τι γίνεται εδώ; Κάθε φορά τρώμε τις σάρκες μας» σχολίαζε ένας απολυμένος νεαρός σύνεδρος από τη Θεσσαλία.

Τότε υπήρχαν συνθήματα. Τώρα μόνο ένα μικρό τμήμα της νεολαίας φώναξε κανά δυο φορές το «Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», αλλά δεν κατάφερε να ζεστάνει την ατμόσφαιρα. Αντίθετα, εισέπραξε το ειρωνικό σχόλιο «τι έγινε, ρε παιδιά, θυμηθήκαμε το τιμημένο ΚΚΕ;»

Στους διαδρόμους η ατμόσφαιρα απείχε από το να θεωρηθεί «συντροφική». Παρέες κοιτούσαν με καχυποψία τις διπλανές -«θα φύγουν αυτοί ή θα μείνουν;»- και οι απαντήσεις, άλλοτε συμβιβαστικές: «όχι, ρε παιδιά, μαζί το έχουμε στήσει το κόμμα» και άλλοτε εμπρηστικές, «να φύγουν, δεν μπορεί η μειοψηφία επειδή έχει καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ να κρατάει όμηρο ένα ολόκληρο κόμμα».

«Δεν μπορεί να υπάρξει κόμμα με ταυτόχρονη εκφώνηση πολλαπλών και αλληλοσυγκρουόμενων γραμμών» είπε στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας και το χειροκρότημα δεν άφησε να ακουστεί το σχόλιο συνέδρου «και συ τι έκανες γι' αυτό;»

Τότε έβλεπες χαμόγελα, τώρα σφιγμένα πρόσωπα και οργή. «Κάθε φορά που φτερνίζεται ο Αλαβάνος παθαίνουμε εμείς πνευμονία, ας τραβήξει τον δρόμο του κι μεις τον δικό μας» έλεγε μια κυρία αντιΣΥΡΙΖΙκών αισθημάτων, εισπράττοντας την επιδοκιμασία αρκετών συνομιλητών της. Τότε νικητής και ηττημένος (ο Α. Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος με 70%, έναντι 30% του Φ. Κουβέλη) είχαν δώσει τα χέρια, τώρα μάλλον οι δρόμοι τους φαίνεται να χωρίζουν, και όχι με τον καλύτερο τρόπο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Συνέδριο ΣΥΝ
Αιτήσεις διαζυγίου
Για το ίδιο θέμα
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΣΥΝ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»