Έντυπη Έκδοση

Αιτήσεις διαζυγίου

Ενότητα ή διάσπαση; Αυτό το ερώτημα πλανιόταν πάνω από το 6ο Συνέδριο του Συνασπισμού, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο κόμμα.

Ενα συνέδριο που εκτυλίχθηκε γύρω από ένα και μόνο ζήτημα, το ζήτημα των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στο περιθώριο ερωτήματα του τύπου «τι κόμμα θέλουμε» ή «πώς απαντούμε στην κρίση» ή «τι προτείνουμε για μια νέα διακυβέρνηση».

Το σενάριο της διάσπασης «παίζει» περισσότερο από ποτέ, αφού η «Ανανεωτική Πτέρυγα» επέμεινε στο συνέδριο ότι το «δίλημμα» στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ηγεσία του κόμματος είναι ανάμεσα «στην ενίσχυση του ρόλου του ΣΥΝ ή στη συνέχιση των παραλυτικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ, που μας οδηγεί εκτός των πολιτικών εξελίξεων». Η ομιλία του Α. Τσίπρα εκτιμήθηκε ότι δεν έδινε οριστική απάντηση στο τι μέλλει γενέσθαι με το συμμαχικό σχήμα, με αποτέλεσμα στις τάξεις των «Ανανεωτικών» να επικρατήσουν έντονες διεργασίες.

«Ολα είναι ανοιχτά» επεσήμαναν τα περισσότερα στελέχη της. Η επικρατέστερη άποψη για την πρώτη κίνηση είναι να μη συμμετάσχουν στις ψηφοφορίες και να μην κατεβάσουν «λίστα» για την εκλογή μελών στην Κεντρική Επιτροπή. «Κάποιοι θέλουν να επαναλάβουν το ιστορικό λάθος του 1946, ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι και σε αυτό δίνουμε τις μάχες μας» τόνιζε προς κάθε κατεύθυνση ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος δεν συμφωνούσε με την άποψη μη συμμετοχής της πτέρυγας στις ψηφοφορίες με «λίστα». Ο Φ. Κουβέλης σε όσους τον ρωτούσαν καυτηρίαζε την ομιλία του προέδρου και το βράδυ της Παρασκευής χαρακτήρισε «βαρίδι» τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Α. Τσίπρα να «μην πατάει σε δύο βάρκες, να καλύψει ο ΣΥΝ το πολιτικό κενό ανάμεσα στο μεταλλαγμένο νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ και τον αριστερισμό, με ταυτόχρονο άνοιγμα στον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο». Τσίπρας και Κουβέλης είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις δίχως, όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η οριστική απόφαση αναμενόταν το βράδυ του Σαββάτου, όμως, το ρήγμα με την ηγεσία καθιστά δύσκολη τη συγκατοίκηση. Το διαζύγιο θα είναι οδυνηρό, εκτός και αν επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Τα ιστορικά στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος», διαβλέποντας τον κίνδυνο να μείνουν στο περιθώριο των εξελίξεων, ανέκρουσαν πρύμναν όσον αφορά τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Απαιτείται νέο πολιτικό συμβόλαιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεχίσουμε το ίδιο βιολί, τότε θα χάσουμε. Επιβάλλεται να επανακαθορίσουμε τις σχέσεις μας» επεσήμανε ο Δ. Στρατούλης, επιμένοντας και αυτός στην ενότητα του κόμματος. Ομως υπήρχαν και στελέχη που επέμεναν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι «πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα συνεννόησης με τον Α. Αλαβάνο», κάτι που προκάλεσε την έντονη διαφωνία όσων χρεώνουν στον πρώην πρόεδρο «διασπαστικές κινήσεις στο εσωτερικό του κόμματος».

Συμμαχικό σχήμα νέου τύπου

Κάπου στη μέση η εν δυνάμει νέα πλειοψηφία με εσωτερικές διαφωνίες. «Να ξεκαθαρίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλαβάνο, να προχωρήσουμε με όσους συμφωνούμε, να ανοιχτούμε στον σοσιαλιστικό και τον οικολογικό χώρο» επέμεναν στελέχη της «Πλατφόρμας 2010». Ενώ στελέχη της «Αριστερής Ενότητας» (που προέρχεται από τη διάσπαση του «Αριστερού Ρεύματος») σημείωναν: «Οπως είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον, θέλουμε ένα νέου τύπου συμμαχικό σχήμα».

Ανεξάρτητα όμως από την πολιτική απόφαση, τις ψηφοφορίες και το ποσοστό με το οποίο θα επανεκλεγεί ο Α. Τσίπρας (μοιραία πέρασε σε «δεύτερη μοίρα»), το ερώτημα που ζητάει απάντηση, και δεν απαντήθηκε στο συνέδριο, είναι ποιος εγγυάται ότι από αύριο ο ΣΥΝ μπορεί να μπει σε νέα πορεία;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»