Έντυπη Έκδοση

Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία

Το σκαρί ήταν παλιό και οι επισκευές που έπρεπε να γίνουν πολλές. Ο χρόνος μέχρι την 30ή Μαΐου πίεζε, και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Κερατσίνι λιμενεργάτες δούλευαν μέρα νύχτα. Ο κόπος όμως δεν πήγε χαμένος. Η «46χρονη» «Ελεύθερη Μεσόγειος» έγινε καινούρια.

Ετοιμη να σηκώσει άγκυρα στην ώρα της, με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και, κυρίως, με το πολύτιμο φορτίο της: την ανθρωπιστική βοήθεια για την Παλαιστίνη.

Το ελληνικό φορτηγό πλοίο, το οποίο συμμετείχε στη διεθνή αποστολή «Freedom Flotilla», μετέφερε την αλληλεγγύη και το συναισθηματικό φορτίο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Ολων αυτών που πρόσφεραν τη μικρή-μεγάλη οικονομική τους υποστήριξη, για να αγοραστεί τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ισμάτ Σάμπρι, πρώην επιτετραμμένος της παλαιστινιακής πρεσβείας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής «Ενα Καράβι για τη Γάζα», λέει ότι το εγχείρημα για το σπάσιμο της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα δεν στηρίχτηκε μόνο ηθικά, αλλά και έμπρακτα από την ελληνική κοινωνία:

«Τον Μάρτιο εκδώσαμε κουπόνια. Ο κόσμος, παρά την οικονομική κρίση, ανταποκρίθηκε. Οργανώθηκαν επίσης δύο μεγάλες συναυλίες. Επιπλέον απευθυνθήκαμε σε όλα τα κόμματα, εντός και εκτός Βουλής (με εξαίρεση το ΛΑΟΣ), σε δημάρχους, φορείς, σωματεία και ζητήσαμε τη συμπαράστασή τους. Αλλοι υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές, άλλοι λιγότερο. Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί και άλλοι στήριξαν σιωπηλά την προσπάθειά μας».

Μέσα στους υποστηρικτές, το Συνδικάτο Μετάλλου και οι λιμενεργάτες: «Φιλοξενήσαμε το σκάφος στο λιμάνι, το φρουρήσαμε και το φορτώσαμε. Σε έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους», λέει ο Ν. Γεωργίου, γ.γ. λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Χωρίς τη βοήθειά τους δύσκολα θα απέπλεε η «Ελεύθερη Μεσόγειος», προσθέτει ο κ. Σάμπρι: «Δούλευαν ασταμάτητα, πάνω από 40 άτομα, χωρίς καμία απολύτως αμοιβή. Δεν είμαστε εφοπλιστές και είχαμε άγνοια πολλών διαδικασιών, κυρίως όσον αφορά τα πιστοποιητικά. Για να ταξιδέψει το καράβι με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά έγινε αγώνας δρόμου μέχρι την τελευταία στιγμή».

Η ελληνική πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» ζήτησε την επιστροφή τού «Ελεύθερη Μεσόγειος» και του φορτίου του. Για το σκοπό αυτόν συναντήθηκε προχθές με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ακόμη διοργανωνόταν η αποστολή του στολίσκου, δήλωνε ότι το «πλοίο που θα αποκτηθεί με τη βοήθεια του ελληνικού λαού, θα ανήκει στον παλαιστινιακό λαό στον οποίο και θα παραδοθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Γάζας με τον έξω κόσμο».

Και το πλοίο αποκτήθηκε. Ισως δεν έχει άδικο ο Ισμάτ Σάμπρι που λέει ότι «διανύουμε μια εποχή των λαών. Αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο. Οποιος δεν το συνειδητοποιεί, υπογράφει με τα ίδια του τα χέρια το τέλος του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Ισραήλ
Παλαιστίνη
Σχετικά θέματα: Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»