Έντυπη Έκδοση

Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΣΠΑΕΙ: «ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ. Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ»

«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»

«Να σταθούμε απέναντι σε όσους σπέρνουν το φόβο», λέει η Σοφία Σακοράφα, που υποστηρίζει με πάθος τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού. Οι δηλώσεις της εναντίον του Ισραήλ προκάλεσαν αμηχανία στο ελληνικό ΥΠΕΞ, που επέλεξε μια στάση εμφανώς διαφορετική από την παραδοσιακή του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βουλευτής Β' Αθήνας «ενοχλεί». Οταν η χώρα ζούσε στον πυρετό του «2004», επέμενε να καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες στο Δήμο Αμαρουσίου για το εμπορικό κέντρο «Mall», έχοντας απέναντί της τον πανίσχυρο, τότε, δήμαρχο Π. Τζανίκο, αλλά και τη μισή κυβέρνηση. Ο Κ. Σημίτης δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του, κόβοντάς την από τις λίστες το 2004.

Πριν από λίγες μέρες ήταν ο Γ. Παπανδρέου που ενοχλήθηκε, όταν εκείνη αρνήθηκε να ψηφίσει «τα κοινωνικά άδικα μέτρα», θέτοντάς την εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. «Δεν φοβάμαι τις εξουσίες, τις Ερινύες θα φοβόμουν, εάν δεν έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό», απαντά η Σοφία Σακοράφα, που χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκράτη της Μεσογείου».

«Καταδικάζω τη ναζιστικού τύπου επίθεση» είπε, ζητώντας από την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα τιμωρίας του Ισραήλ».

Στην υπόθεση της Παλαιστίνης δεν είναι καινούρια. Το 2004, ο Γιάσερ Αραφάτ τής είχε απονείμει την παλαιστινιακή υπηκοότητα, ώστε να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα για την Παλαιστίνη. Υποστηρίζει τη δράση τού «Free Gaza», κι έχει συμμετάσχει σε προηγούμενες αποστολές.

Πέρσι κατάφερε να μπει στη Γάζα, ζώντας τρεις από τις συγκλονιστικότερες μέρες της ζωής της. Τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκε ξανά στη Γάζα με ευρωβουλευτές και βουλευτές της Ε.Ε. και έχει σκοπό να πάει ξανά, «μέχρι να επιτευχθεί η άρση του αποκλεισμού και να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Στις κατηγορίες του Ισραήλ για επικοινωνιακά τρικ, τόσο της ίδιας όσο και των υπόλοιπων ακτιβιστών, απαντά ότι κανείς δεν προβαίνει σε επικοινωνιακές κινήσεις «με κίνδυνο να γίνει πλαγκτόν στα ανοικτά της Γάζας». Σε αυτούς που χαρακτηρίζουν τους παλαιστίνιους «τρομοκράτες», αντιτείνει ότι «είμαστε ένας λαός που πήραμε τα όπλα εναντίον του ναζιστή κατακτητή. Ανατινάξαμε τον Γοργοπόταμο. Ο λαός που αντιστέκεται δεν είναι τρομοκράτης».

Υποστηρίζει ότι η Δύση οφείλει να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Χαμάς, καθώς έχει εκλεγεί δημοκρατικά από τον παλαιστινιακό λαό και θεωρεί υποχρέωσή της να αποδείξει ότι το σύστημα αξιών για το οποίο έχει πληρώσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς, θα ισχύσει και γι' αυτόν τον πόλεμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Σχετικά θέματα: Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»