Έντυπη Έκδοση

Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν

Ενα σύνθετο και περίπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι εκτυλίσσεται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με φόντο την ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο των ακτιβιστών, και πεποίθηση παραγόντων προσκείμενων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC) είναι πως «οι Ισραηλινοί τσίμπησαν το δόλωμα που έριξε η κυβέρνηση Ερντογάν».

Πολλές οι παρεμβολές στην επικοινωνία Νετανιάχου με το Λευκό Οίκο. Πολλές οι παρεμβολές στην επικοινωνία Νετανιάχου με το Λευκό Οίκο. Εν γνώσει του τι μπορεί να ακολουθήσει, το αιματηρό περιστατικό στα διεθνή ύδατα αποτελεί το αποκορύφωμα κινήσεων των Τούρκων νεο-Οθωμανών που απώτερο στόχο έχουν, πρώτον, να κυριαρχήσουν στην ευρύτερη περιοχή και, δεύτερον, να τα «σπάσουν» με το Ισραήλ.

Επεσε στην παγίδα

Στην προκειμένη περίπτωση, το Τελ Αβίβ με τη βίαιη αντιμετώπιση του στολίσκου έπεσε στην παγίδα της τουρκικής κυβέρνησης. Η Αγκυρα, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος είναι ερεθισμένος από την κυβέρνηση Νετανιάχου, προβαίνει σε διλημματικές για την Ουάσιγκτον ενέργειες. Στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το επεισόδιο, δεν άφησε περιθώρια στους κεμαλιστές στρατηγούς να αντιδράσουν και να πάνε ενάντια στη «λαϊκή βούληση».

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, είναι προφανές ότι προσπαθούν να «αγοράσουν» διπλωματικό χρόνο. Τα πρώτα δείγματα γραφής (δηλώσεις Κλίντον, στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας) δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Ισραήλ σ' αυτή την κρίση, αλλά από την άλλη πλευρά, όπως λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες, είναι δύσκολο να αποτραπεί μια σοβαρή επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεών τους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μ. Νετανιάχου, φαίνεται απομονωμένος, αφού τη στρατηγική θέση του για «σκληρή προσέγγιση» στο Παλαιστινιακό δεν την αντιλαμβάνονται πολλές δυνάμεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η στρατηγική της Αγκυρας, είναι να αποδείξει ότι το Ισραήλ είναι εκείνο που προκαλεί τη βία.

Αμερικανικές ισορροπίες

Στο όλο σκηνικό η υπόθεση Ιράν γίνεται όλο και πιο σύνθετη. Υπό δυσμενείς συνθήκες, το Ισραήλ δύσκολα θα πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα βρει στη διεθνή κοινή γνώμη ευήκοα ώτα για τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον του Ιράν. Επίσης, σύμφωνα με εμπιστευτικές αναλύσεις, φαίνεται ότι υπάρχει εν εξελίξει μια «προσέγγιση» ΗΠΑ και Ιράν που θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, και αυτό γεωπολιτικά θα είναι εις βάρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει αντιληφθεί τις διεργασίες και η ισραηλινή επιδρομή τη διευκολύνει για να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στις πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μια πιθανή προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, αγωνιζόμενη να διατηρήσει την αξιοπιστία της στον αραβικό κόσμο, δέχεται την ασφυκτική πίεση και... «δημοκρατικές» παραινέσεις της Τουρκίας να καταδικάσει την πολιτική του Τελ Αβίβ. Το ερωτηματικό είναι πώς θα αντιδράσει η αμερικανική διπλωματία στο νεοοθωμανικό γεωπολιτικό παιχνίδι της Αγκυρας, αφού, όπως λένε αμερικανοί αξιωματούχοι, «είμαστε μάρτυρες της πρώτης πράξης» ενός σκληρού παιχνιδιού, στο οποίο η Τουρκία δοκιμάζει τις δυνάμεις της ως ανεξάρτητη δύναμη με περιφερειακές και παγκόσμιες βλέψεις και με τις δύο χώρες να αγωνίζονται να προσελκύσουν προς το μέρος τους την Ουάσιγκτον.

Δείγμα του προβληματισμού είναι ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πριν από την κρίση στα διεθνή ύδατα είχε επί έναν μήνα συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τ. Ερντογάν, με αφορμή τη σύμπραξη Τουρκίας-Βραζιλίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κατά πληροφορίες της «Κ.Ε.» εμφανίστηκε σε συνομιλητές του ιδιαίτερα εκνευρισμένος, λέγοντας το «πόσο ανεξέλεγκτοι είναι πια οι Τούρκοι», οι οποίοι στο επεισόδιο με τους ακτιβιστές -και παρά τις φερόμενες αμερικανικές συστάσεις για αποφυγή εντάσεως- αντέδρασαν έτσι στο αμερικανικό «άδειασμα» της πρωτοβουλίας τους για τα πυρηνικά του Ιράν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Ιράν
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»