Έντυπη Έκδοση

Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο

Με ιδιαίτερη προσοχή αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην πρόσφατη τουρκο-ισραηλινή κρίση, με τρεις εμφανείς στόχους: να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ, να μην δυσαρεστήσει την Αγκυρα που διεθνοποιεί με ποικίλους τρόπους το ισραηλινό «ρεσάλτο» στα πλοία προς τη Γάζα με 9 τούρκους πολίτες νεκρούς και να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των ελλήνων διαδηλωτών.

Δρούζας - Νταβούτογλου ακολούθησαν διαφορετική «πλεύση» στη νηοπομπή για τη Γάζα.§Ο Ερντογάν σαν καλό «σέντερ φορ» μπήκε επιθετικά στο χώρο της Μ. Ανατολής. Δρούζας - Νταβούτογλου ακολούθησαν διαφορετική «πλεύση» στη νηοπομπή για τη Γάζα.§Ο Ερντογάν σαν καλό «σέντερ φορ» μπήκε επιθετικά στο χώρο της Μ. Ανατολής. Η Αθηνα καταδίκασε αμέσως την ισραηλινή πράξη, αλλά απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε «πρωτοβουλία» για την απεμπλοκή από την κρίση. Δεν έφερε βεβαίως και αντίρρηση στη θέση που διαμόρφωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία καταδίκασε τη συμπεριφορά του Ισραήλ, ζητώντας όμως και αναλυτική και «αμερόληπτη» εξέταση των γεγονότων και των συνθηκών - διατύπωση που δεν ικανοποίησε πλήρως την Αγκυρα. Καταδίκασε την ενεργεια του Ισραήλ, αλλα δεν προσέτρεξε επί τόπου στο πλευρό της Αγκυρας, ούτε διέθεσε δυνάμεις της (π.χ. πλοίο ή αεροσκάφος ή τη διπλωματική μεσολάβησή της).

Αντιθέτως η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία που της έδωσε η παρέμβαση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στη συνεδρίαση του Σ.Α. (ο οποίος επικαλέστηκε την τήρηση του διεθνούς και εθιμικού δικαίου) να υπενθυμίσει στην Αγκυρα ότι και η ίδια πρέπει να συνταχθεί εμπράκτως με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με το δίκαιο της θάλασσας και ως εκ τούτου να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Κύριο μέλημα της Αθήνας, η ασφαλής και χωρίς παρατράγουδα επιστροφή των Ελλήνων, πράγμα το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πέραν της φραστικής καταδίκης για το «ρεσάλτο», η κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια από το να διακόψει την τρίτη φάση της κοινής ελληνοϊσραηλινής άσκησης και να αναβάλει την επίσκεψη στην Αθήνα του ισραηλινού ΓΕΑ.

Ομως το θέμα της τουρκοϊσραηλινής κρίσης δεν θα φύγει εύκολα από το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και τούτο γιατί όσο θα βαθαίνει αυτή η κρίση, μερικές από τις συνέπειές της επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα. Η κύρια συνέπεια είναι η μεταστροφή του μεγάλου όγκου των τουριστών από το Ισραήλ, από την Τουρκία προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Το θέμα αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς με την οικονομική κρίση.

Τα πρώτα στοιχεία από την Τουρκία επιβεβαιώνουν αυτή την μεταστροφή, καθώς οι τουρκικές οργανώσεις τουρισμού πιστοποιούν σχεδόν καθημερινά τη ματαίωση κρατήσεων και αφίξεων τουριστών από το Ισραήλ προς τα τουρκικά θέρετρα στα παράλια της Μικράς Ασίας κυρίως. Ηδη οι τουρκικές εκτιμήσεις τις πρώτες κιόλας ημέρες ανεβάζουν τον αριθμό των απωλειών σε περίπου 100.000 άτομα. Ο όγκος των τουριστών αυτών αναμένεται να κινηθεί προς την Κύπρο αλλά και προς τα ελληνικά νησιά, κυρίως τη Ρόδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Υπουργείο Εξωτερικών
Σχετικά θέματα: Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»