Έντυπη Έκδοση

Πολιορκία μέχρις εσχάτων

Η αιματηρή πειρατεία του στόλου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα από το Ισραήλ, στη Μεσόγειο, έφερε ξανά στο προσκήνιο τον παραλογισμό και την αναποτελεσματικότητα του παράνομου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ σε μια Λωρίδα 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου ήδη ζούσαν στη φτώχεια και τη μιζέρια 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Η ισραηλινή προπαγάνδα πως δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κι ότι επιτρέπει την είσοδο τόνων τροφίμων και φαρμάκων, διαψεύδεται περίτρανα από τις στοιχειοθετημένες εκθέσεις του ΟΗΕ που χαρακτηρίζουν την κατάσταση «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο τρίχρονος αποκλεισμός και ο πόλεμος κατά της Λωρίδας πριν 18 μήνες κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας και κάθε υποδομή, οδηγώντας τους κατοίκους σε εξαθλίωση. Η έκθεση Γκολντστόουν του ΟΗΕ καταδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν σκόπιμα μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, τον μόνο αλευρόμυλο σε λειτουργία, τη βασική μονάδα ηλεκτροδότησης, τη μοναδική τσιμεντοβιομηχανία, μονάδες ύδρευσης, δρόμους, υποδομές, νοσοκομεία, ασθενοφόρα, περισσότερα από 15.000 σπίτια και 280 σχολεία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λόγω του αποκλεισμού ο αριθμός των κατοίκων της Γάζας που ζουν στην απόλυτη φτώχεια τριπλασιάστηκε και το 60% των νοικοκυριών ζει σε επισιτιστική ανασφάλεια. Το 70% των κατοίκων ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, 75% εξαρτά την επιβίωσή του από επισιτιστική βοήθεια, 60% δεν έχει καθημερινή πρόσβαση σε νερό και ο ένας στους δύο είναι άνεργος. Παραγωγή και εμπόριο έχουν καταρρεύσει, επιχειρήσεις και φαρμακεία έχουν κλείσει, ενώ η ΠΟΥ καταγγέλλει ότι λόγω του αποκλεισμού υπάρχει έλλειψη δεκάδων βασικών φαρμάκων.

Οι μόνοι που διαθέτουν χρήματα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, αλλά και αυτοί δυσκολεύονται να αγοράζουν όσα αγαθά έρχονται λαθραία από τα υπόγεια τούνελ στα σύνορα με την Αίγυπτο, γιατί πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές.

Οι Ισραηλινοί κήρυξαν τις περιοχές γύρω από τα σύνορά τους «στρατιωτική ζώνη», στερώντας από τους Παλαιστίνιους που ζουν ή δουλεύουν εκεί μέσα επιβίωσης και αγρούς, ενώ σοδειές σαπίζουν περιμένοντας άδεια για την εξαγωγή τους. Και παρά τις συμφωνίες Γάζας - Ιεριχούς, που επέτρεπαν στους ψαράδες να ψαρεύουν στα 20 μίλια από την ακτή, το Ισραήλ απαγορεύει διά πυρός όπλων την αλιεία πέραν των 3 μιλίων, ιδίως μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στα 10-15 μίλια από τις ακτές.

Το Ισραήλ αποφασίζει αυθαίρετα και αλλάζει κατά βούληση τι επιτρέπεται ή απαγορεύεται να εισάγεται ή να εξάγεται από τη Γάζα. Επιτρέπουν γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά και απολεπιστικές κρέμες προσώπου αλλά απαγορεύουν σοκολάτα και καφέ ως είδη πολυτελείας και τσιμέντο ή οικοδομικά υλικά ως πιθανό όπλο στα χέρια τρομοκρατών. Επιτρέπουν το κατεψυγμένο κρέας όχι όμως το φρέσκο, τα φρέσκα φρούτα, όχι όμως τις μαρμελάδες. Ενας παράκτιος πληθυσμός εισάγει ψάρια από το Ισραήλ.

Οι εισαγωγές καυσίμων συνεχίζουν να μειώνονται και οι κάτοικοι καθημερινά υφίστανται διακοπές ρεύματος έως και 12 ωρών. Τον Απρίλιο πέρασαν 78% λιγότερα φορτηγά απ' ό,τι περνούσαν κατά μέσο όρο το πρώτο πεντάμηνο του 2007. Ακόμη και τα προγράμματα του ΟΗΕ, όπως η κατασκευή σπιτιών για τους άστεγους του πολέμου, είτε ματαιώνονται είτε καθυστερούν επ' αόριστον, ενώ καθυστερούν 85 ημέρες να παραδοθούν πακέτα για στεγαστική μέριμνα και 68 ημέρες πακέτα παιδιατρικής περίθαλψης.

Εξοργιστικό δείγμα του αλαζονικού παραλογισμού του κατακτητή ή όπως διπλωματικότερα δηλώνει ο επικεφαλής της Unrwa (υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες): «Καταλαβαίνουμε την ανησυχία τους για την ασφάλεια, αλλά υπάρχει τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στους φόβους και τους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων. Το 2007 μπορούσαν να μπαίνουν περισσότερα από 4.000 προϊόντα: τώρα λιγότερα από 100. Είναι απαράδεκτο».

Αυτόν τον απαράδεκτο, παράνομο και απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας επιχείρησε να σπάσει ο «Στόλος της Ελευθερίας» και αιματοκυλίστηκε από το Ισραήλ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Ισραήλ
Παλαιστίνη
ΟΗΕ
Σχετικά θέματα: Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»