Έντυπη Έκδοση

Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει

Η φονική επιχείρηση ενάντια στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα συνέβαλε καθοριστικά στην απομυθοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης, όχι μόνο σε επίπεδο στρατιωτικό ή επικοινωνιακό, αλλά κυρίως πολιτικό.

Ταυτόχρονα, λειτούργησε ως «μάννα εξ ουρανού» για την κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία αξιοποίησε στο έπακρον την παταγώδη αποτυχία του Ισραήλ για να εμφανιστεί διεθνώς -και δικαιολογημένα- όχι μόνο ως προστάτης των Παλαιστινίων, αλλά και ως υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, με την επιδρομή σε διεθνή ύδατα, στα πλοία που μετέφεραν τη βοήθεια, δεν απέδειξε μόνο ότι θεωρεί εκατοντάδες ανθρώπους -από σαράντα χώρες- ως τρομοκράτες, αλλά κυρίως θέλησε να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε σημείο της γης, θέλει να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους.

Αυτή είναι η ουσία της επιχείρησης: να μην υπάρχει ενδιαφέρον για το παλαιστινιακό ζήτημα, να μην παρεμβαίνει κανείς, να αφεθούν οι Νετανιάχου - Λίμπερμαν να το λύσουν με το μόνο τρόπο που γνωρίζουν καλά, την ωμή βία.

Ωστόσο, η δοτή παντοδυναμία και η ασυγκράτητη έπαρση όσων νομίζουν ότι θα απολαμβάνουν αιωνίως ασυλία, έχουν κάποια όρια και όταν τα ξεπερνούν στρέφουν τους πάντες εναντίον τους. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η παγκόσμια κατακραυγή που δύσκολα θα καταλαγιάσει, γιατί στα πλοία δεν επέβαιναν μόνο μερικοί φανατικοί, όπως θέλουν να μας πείσουν οι πρόθυμοι χειραγωγούμενοι αναμεταδότες των επικοινωνιακών μηνυμάτων που προσφέρει πλουσιοπάροχα η ισραηλινή κυβέρνηση...

Ο Νετανιάχου διέπραξε και ολέθρια λάθη πολιτικής, με κορυφαίο ότι υπονόμευσε τη στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία, τη στιγμή ακριβώς που η κυβέρνηση Ερντογάν επιδίδεται συστηματικά στην ανάληψη πρωτοβουλιών προς κάθε κατεύθυνση, που της δίνουν τον αέρα περιφερειακής υπερδύναμης, η οποία φιλοδοξεί να παίξει ηγεμονικό ρόλο, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ισραήλ απομονώνεται ακόμη περισσότερο και κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό στήριγμά του στον ισλαμικό κόσμο, όπως έχασε πριν από χρόνια το άλλο στήριγμά του, τον σάχη του Ιράν. Επιπλέον, ο Νετανιάχου βλέπει ότι είναι πολύ δύσκολο πια να κρατά στο σκοτάδι την πολιτική αποκλεισμού της Γάζας, με την οποία έχει επιβληθεί συλλογική τιμωρία σε ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιους, γιατί απλώς τους κυβερνά... η Χαμάς.

Τώρα η Τουρκία θέτει ως προτεραιότητα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά ήδη με την κίνηση αυτή, αναστατώνει τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Κάιρο αναγκάστηκε να ανοίξει τα σύνορα με τη Γάζα που τα κρατούσε κλειστά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τα ανοίγματά της στον αραβικό και τον ισλαμικό κόσμο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, και αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, επειδή έχουν ανάγκη την Τουρκία, δεν μπορούν να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα το Ισραήλ κι έτσι προσπαθούν εναγωνίως να συμβιβάσουν τα πράγματα.

Πάντως, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή έχουν συγκυριακό χαρακτήρα, τα περιθώρια ελιγμών της είναι για την ώρα περιορισμένα και τα οφέλη συνήθως προσωρινά, χωρίς να δημιουργούν ρήξεις και ριζικές ανατροπές σε περιφερειακές ισορροπίες ή κατεστημένες συμμαχίες.

Ας το έχουν αυτό στο νου τους όσοι πρόθυμοι σπεύδουν και συνιστούν να συμπαραταχθούμε πλήρως με το Ισραήλ, επειδή στρέφεται εναντίον της... Τουρκίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Τουρκία
Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά θέματα: Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»