Έντυπη Έκδοση

Λείπει η μεγάλη αφήγηση

Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο μαύρη. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (προδικτατορική αναταραχή, χούντα, απειλή πολέμου με την Τουρκία) υπήρχε η ελπίδα ότι οι σκοτεινές μέρες θα αποτελούν σύντομα παρελθόν κι ότι το αύριο θα είναι καλύτερο.

Οι πολίτες, παρά τα προβλήματα, έβλεπαν το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται και τη χώρα παρ' όλα τα προβλήματα να κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, να συγκαταλέγεται στις τριάντα πιο αναπτυγμένες του πλανήτη, να μετέχει στην Ε.Ε. και να γίνεται δεκτή στη λέσχη των ισχυρών της ΟΝΕ.

Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Πρώτη φορά βλέπουμε το βιοτικό επίπεδο να πέφτει (το ποσοστό θα φανεί τα επόμενα χρόνια), την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο και την ανασφάλεια για το μέλλον να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών. Οι αρνητικές ειδήσεις έρχονται η μία μετά την άλλη και όλοι διερωτώνται αν έχουμε δει τα χειρότερα ή αν ξημερώνουν ακόμη πιο μαύρες μέρες. Φως κι ελπίδα από πουθενά.

Σ' αυτές τις συνθήκες φαίνεται η απουσία της πολιτικής. Λείπει η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και η «μεγάλη αφήγηση» για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση πιο δυνατή. Η φράση-κλισέ «η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία» είναι κενή περιεχομένου, αφού δεν ντύνεται με κάποιο «στόρι». Η κυβέρνηση προχωράει σε αλλαγές, κάποιες από τις οποίες (νέα δομή του κράτους, χτύπημα της φοροδιαφυγής, μείωση του δημόσιου τομέα, νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις) έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Η εικόνα που εκπέμπει, όμως, είναι ότι δεν πιστεύει στην πολιτική που εφαρμόζει.

Οι υπουργοί δείχνουν να διαχειρίζονται την κατάσταση με γνώμονα το προσωπικό πολιτικό συμφέρον τους και το πώς θα βγουν όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια. Ακόμη και σε ιδιαιτερα κρίσιμα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, συνεχίζονται οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, αυξάνοντας τη δυσπιστία απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που ήδη έχει πολύ χαμηλή αξιοπιστία. Ο πολίτης δεν δείχνει να έχει κάπου να στηριχθεί. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει σχέδιο το οποίο μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις και να δώσει ελπίδα. Να πείσει τον πολίτη ότι «κοίταξε, θα περάσουμε 2-3 δύσκολα χρόνια αλλά στη συνέχεια η Ελλάδα θα είναι μια καλύτερη χώρα και συ θα 'χεις ένα πιο σίγουρο μέλλον».

ΗΝ.Δ. δεν δείχνει ότι μπορεί (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) να καταθέσει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου. Βυθισμένη στα εσωτερικά της προβλήματα κινείται σε στείρα αντιπολιτευτική λογική και καταψηφίζει τα μέτρα, έστω και αν η λύση που απομένει είναι η χρεοκοπία της χώρας.

Η αριστερά αντιτίθεται στα μέτρα, αλλά παρά τα δίκια που έχει σε κάποιες από τις αναλύσεις της δεν διατυπώνει πρόταση διεξόδου. Λύση δεν φαίνεται ούτε έξω από το σημερινό πολιτικό σύστημα. Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ανοχή ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης και ο Γ. Παπανδρέου διατηρεί υψηλό ποσοστό προσωπικής αξιοπιστίας.

Μόλις, όμως, οκτώ μήνες μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Και τα πράγματα δείχνουν ότι θα γίνουν πολύ χειρότερα το φθινόπωρο, αφού η ύφεση θα βαθύνει και μόνο μικρό μέρος των συνεπειών της έχει φανεί μέχρι σήμερα. Σε έκτακτες καταστάσεις χρειάζεται ηγεσία. Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου και να κινηθούν με αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια και όραμα.

Η Ελλάδα διήνυσε μεγάλη απόσταση από τη στιγμή της συγκρότησής της σε ανεξάρτητο κράτος και πέρασε πολλές δύσκολες καταστάσεις για να φθάσει να συμμετέχει στο club των πιο αναπτυγμένων χωρών. Σήμερα πρέπει να γίνει άλλο ένα άλμα. Πώς θα συμβεί αυτό; Αν μέχρι πρότινος λέγαμε «it's the economy», σήμερα λέμε «it's politics».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Ανάλυση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»