Έντυπη Έκδοση

Το προκλητικό ύφος του μνημονίου

Και μόνον η ανάγνωση του ν. 3.845/2010 (ΦΕΚ Α' 65 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα κράτη-μέλη Ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ») προξενεί κατάθλιψη.

Το προστακτικό «θα», που συνοδεύει το αντίστοιχο ρήμα άμεσης ή μελλοντικής ενέργειας των εσωτερικών Αρχών, κυρίως των συντεταγμένων οργάνων της λαϊκής κυριαρχίας, επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές προκλητικά και απροσχημάτιστα, προσδίδοντας στο κείμενο μορφή και ύφος στρατιωτικής διαταγής.

Η συνεχής αναφορά φράσεων όπως «... Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει», «...Η κυβέρνηση θα θεσπίσει..., θα ολοκληρώσει, ...θα εκπληρώσει, ...θα διασφαλίσει, ...θα λάβει αποφάσεις, ...θα καταργήσει...» κ.λπ. σε κάθε εδάφιο της πρωτοφανούς αυτής νομοθετικής επιβολής, που καταργεί ανενδοίαστα ακόμη και τη στοιχειώδη λεκτική, αισθητική και νομοτεχνική αξίωση για ένα τόσο κρίσιμο νομοθέτημα, φανερώνει το μέγεθος της ετερονομίας.

Οι νέοι επικυρίαρχοι, κυρίως -παραδόξως- οι μέχρι προ τινος «ισότιμοι» εταίροι μας, κατά την επικρατήσασα ορολογία της βρυξελληνικής φυλής, δεν τήρησαν ούτε καν τα προσχήματα μιας διπλωματικής διαλέκτου.

Δεν πρόκειται απλώς για τη λοιδορία και την υποτίμηση που αποπνέει η άγαρμπη αυτή γραφή τους, αλλά για τη θρασύτητα των δανειστών-τοκογλύφων, που θέλουν να διακηρύξουν ότι δεν υπάρχει, πλέον, κανένα περιθώριο εσωτερικής αυτονομίας και ότι τα συντεταγμένα όργανα του δρώντος Λαού απλώς εκτελούν. Ετσι, μέσω των «λεόντειων» δανειακών συμβολαίων, καταλύεται κάθε πρωτογενής εξουσία.

Το περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» της Ευρωπαϊκής Τεχνοδομής στραγγαλίζει με τα νεοφιλελεύθερα μονεταριστικά πλοκάμια του κάθε έκφραση και ικμάδα περιφερειακής δημοκρατίας. Για την κατανόηση αυτής της συνειδησιακής-ιδεολογικής κατάπτωσης και θεσμικής εξαχρείωσης της Ε.Ε., καλό θα είναι όπως αυτούσιο αυτό το κείμενο νόμου διδαχθεί τουλάχιστον στα λύκεια και τα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε όλοι οι έλληνες πολίτες του γνήσιου ευρωπαϊκού προσανατολισμού, κυρίως δε οι νέοι, να κατανοήσουν τα αίτια και τη φύση του μετανεωτερικού αυτού ευρωπαϊκού «μεσαίωνα».

Και από εδώ αρχίζουν οι ατομικές στρατηγικές, οι ψυχαναγκαστικές αυθυποβολές, οι πολιτικάντικες αποδράσεις και οι κατασκευασμένες ονειρώξεις ορισμένων πολιτικών της καθ' ημάς Βαλκανικής.

Το ότι θα γίνεται ο «υπολογισμός των συντάξεων σύμφωνα με το σύνολο του εργασιακού βίου...» με «...μια μέση ετήσια λογιστική αναφορά 1, 2...» (ποσοστό αναπλήρωσης-συσσώρευσης), αναφέρεται στον νόμο πλέον της μιας φορές (π.χ. σελίδα 1.362, 1.380 κ.λπ. του ΦΕΚ). Σε κανένα από τα σχετικά με τις συντάξεις εδάφια του μνημονίου-νόμου, οι εγρήγοροι έλληνες διαπραγματευτές δεν φρόντισαν να διαχωρίσουν το άνευ συντελεστή συσσώρευσης προνοιακό τμήμα της «νέας αρχιτεκτονικής», ώστε να εξαιρείται εμφανώς των απολύτων γενικεύσεων.

Το ότι «...οι νέοι καθολικώς δεσμευτικοί κανόνες για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις εισφορές, τους κανόνες συσσώρευσης και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζονται κατ'αναλογία προς όλους από 1-1-2013» αναγράφεται στη σελίδα 1.361 του ιδίου ΦΕΚ! Προς τι λοιπόν ο ασύντακτος θόρυβος, η προβολή του «προστατευτικού» υπερεγώ, οι άσκοπες επιστολές, οι αμφίβολες βάσεις διαπραγμάτευσης, το δημαγωγικά ελευθεριάζον σχέδιο νόμου;

Στη σελίδα 1.384 του οικείου ΦΕΚ και πάνω από τη Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους βρίσκονται οι ευκρινείς και κατά τη θεσμική τάξη των υπουργείων υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών. Αν υπορρέει μια κάποια ειλικρινής μεταμέλεια, που ο ανθρώπινος αλλά και ο θρησκευτικός κώδικας προβλέπουν για τις «πεπτωκυίες» συνειδήσεις, ας υπάρξει μια συντεταγμένη και ευκρινής άρνηση εφαρμογής ορισμένων διατάξεων ή κεφαλαίων του νόμου.

Η δυναμική αναδιαπραγμάτευση, υπό το φως των νέων ευρωπαϊκών δεδομένων και αντιστροφών, θα υποστασιοποιήσει τη συγγνωστή ύστερη συνειδητοποίηση των πολλών σταδιακών νεοφιλελεύθερων μεταλλάξεων.

Το ζήτημα είναι να επανακτήσουμε -σε έναν διακριτό βαθμό- την ορατότητα της εναλλακτικής λύσης στο εύθραυστο και ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η άποψή μου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομικό επιτελείο
Δάνεια με υπογραφή υπουργού
ΠΑΣΟΚ
Τρεις και η κακιά τους μέρα
Καθαρίζουν με το παρελθόν
Σοσιαλιστής της σαμπάνιας
Γκάλοπ για υποψήφιους σε δήμους - περιφέρειες
Σκάνδαλο Siemens
Τα μυστικά του σκληρού δίσκου
Ετσι μοίραζε τις μίζες ο Ρ. Σίκατσεκ
Βουλή
Βουλευτές: Ανοιγμα λογαριασμών με κλήρωση
Συνέντευξη: Κώστας Γαβράς
«Οι πολιτικοί μέχρι σήμερα δεν σκέφτονταν το δημόσιο συμφέρον»
Νέα Δημοκρατία
«Υπουργικά συμβούλια» στο γραφείο Καραμανλή
Συνέδριο ΣΥΝ
ΣΥΝέδριο κατήφειας και ενδοσκοπήσεων
Αιτήσεις διαζυγίου
Αιγαίο
Πτήσεις με ελληνική... έγκριση
Οι πειρατές της Μεσογείου
Το χρονικό της πειρατείας στο στόλο της δικαιοσύνης
Η αλληλεγγύη φτιάχνει πλοία
«θα πηγαίνω στη Γάζα μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός της από το Ισραήλ»
Αγκυρα, Τελ Αβίβ και στο βάθος Ιράν
Αποστάσεις της Αθήνας απ' το ισραηλινό ρεσάλτο
Πολιορκία μέχρις εσχάτων
Η Τουρκία κερδίζει, το Ισραήλ χάνει
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Mark Weisbrot
Συνέντευξη: Χανς Αϊχελ
«Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ χωρίς «μαγειρέματα»»