Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

40 χρόνια ασφάλισης και 60 χρόνων από το 2015

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το συνταξιοδοτικό των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των αντίστοιχων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το 2015 και μετά, όπου ο υποχρεωτικός χρόνος υπηρεσίας θα είναι τα 40 χρόνια, 35 πραγματικά και πέντε πλασματικά, ή το 60ό έτος της ηλικίας. Από την έναρξη του επόμενου χρόνου μέχρι και το 2015 θα είναι μια μεταβατική περίοδος στην οποία κάθε έτος θα αυξάνεται κατά ενάμιση χρόνο η πραγματική υποχρεωτική υπηρεσία. Τέλος, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν αλλάζει τίποτα. Είτε φύγουν σήμερα είτε αποστρατευτούν μετά το τέλος του έτους, το καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης καθώς και τα χρονικά όρια παραμένουν ως έχουν.

Οπως αναφέρει η τροπολογία: Οσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010 τα συνταξιοδοτικά και περιουσιακά δικαιώματα δεν θίγονται, ούτε εάν ο στρατιωτικός εξακολουθήσει να παραμένει στην υπηρεσία και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2010. Τυχόν αλλαγές της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (θεμελίωση δικαιώματος και τρόπου υπολογισμού της σύνταξης) ή το δικαίωμα απόληψης και καταβολής της σύνταξης.

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011, η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά 1½ έτος. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2012 κατά 3 έτη. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2013 κατά 4½ έτη και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέσα στο 2014 κατά 6 έτη.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία, ισχύει ο νέος γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της σύνταξης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της υπηρεσίας ή στα σαράντα χρόνια συνολικής υπηρεσίας. Σε αυτά συνυπολογίζονται αθροιστικά:

* Τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης.

* Μέχρι πέντε χρόνια συντάξιμα (πλασματικά) και

* Ο τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Σε περίπτωση που κάποιος αποχωρήσει εκουσίως, ισχύει ό,τι και σήμερα και η καταβολή της σύνταξης αρχίζει στο 65ο έτος. Σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας, πριν από τη συμπλήρωση σαράντα ετών συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξη καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση των τριάντα πέντε ετών πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Για όσους παίρνουν επιδόματα κινδύνου (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υποβρύχιοι κ.λπ.) θα απαιτούνται είκοσι πέντε χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Στο νέο νομοσχέδιο «περί ιεραρχίας και προαγωγών» θα διασφαλίζεται η παραμονή των στελεχών στην υπηρεσία για τριάντα πέντε χρόνια από την είσοδό τους στη σχολή, με εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις όπου θα διασφαλίζεται με την τοποθέτησή τους εκτός οργανικών θέσεων. Τέλος, για τους εθελοντές μακράς θητείας και τους έφεδρους αξιωματικούς μακράς διάρκειας, ο χρόνος ασφάλισής τους στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας. *

!

Χωρίς να διαπιστώσει κωλύματα συνταγματικότητας η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε την τροπολογία που περιλαμβάνεται στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου και αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς όσων υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας του ανώτατου δικαστηρίου, το όριο συνταξιοδότησης για τους ένστολους αυξάνεται στα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν 5 πλασματικά, ανάλογα με την υπηρεσία τους. Στο πρακτικό επεξεργασίας της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα διατυπωθεί η ανάγκη διευκρίνισης ορισμένων μόνον επιμέρους διατάξεων που έχουν ασάφειες, καθώς το νομοθέτημα είναι συναφές με το νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχει ήδη εγκρίνει το δικαστήριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενοπλες δυνάμεις
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
«Πράσινη Βίβλος» με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τα κράτη-μέλη
ΓΣΕΕ: Μη θίγετε ώριμα δικαιώματα
Να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Ξέσπασμα Ρέππα κατά Παπακωνσταντίνου
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
40 χρόνια ασφάλισης και 60 χρόνων από το 2015
«Πράσινη Βίβλος» με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τα κράτη-μέλη
ΓΣΕΕ: Μη θίγετε ώριμα δικαιώματα
Να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τουρκικές παραβιάσεις
Νέες προκλήσεις από τους γείτονες στο Αιγαίο
Θ. Πάγκαλος
Πάγκαλος μαινόμενος κατά ΚΚΕ και ΣΥΝ
Οργιο διορισμών στην «Αγρογή» από την κυβέρνηση της Ν.Δ.!
Υπόθεση Siemens
Siemens: αναμένεται η κατάθεση Βερελή - Λιάπη
Σχέδιο Καλλικράτης
Αποχή για «Καλλικράτη» στο Βελβεντό
Νέα Δημοκρατία
Με δύο υπαρχηγούς αρχίζει την ανασύνταξη ο Σαμαράς
Κ. Παπούλιας
Ευρωπαϊκή διάκριση στον Πρόεδρο
Άλλες ειδήσεις
Αποσύρεται ο Αν. Φούρας
Διμέτωπος από Κουβέλη κατά ΝΔ και κυβέρνησης