Έντυπη Έκδοση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Πράσινη Βίβλος» με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τα κράτη-μέλη

Με μοχλό την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει αύριο την «Πράσινη Βίβλο» για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης των κρατών-μελών, με προορισμό το Ecofin.

Επικαλούμενη τη γήρανση του πληθυσμού και την οικονομική κρίση, η Κομισιόν απευθύνει μια σειρά από συστάσεις στις κυβερνήσεις των «27», ορισμένες από τις οποίες, όμως είναι «πονηρές», αν όχι «επικίνδυνες», για τους εργαζομένους. Οπως η θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καθεστώτος ιδιωτικών συντάξεων....

Για την Επιτροπή, το συνταξιοδοτικό αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Με βάση τις προβλέψεις της, το 2060 δύο εν ενεργεία εργαζόμενοι θα χρηματοδοτούν ένα συνταξιούχο άνω των 65 ετών, ενώ σήμερα η αντιστοιχία είναι 4 προς 1. Συστήνει, λοιπόν, στις κυβερνήσεις να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, διαφορετικά αναμένεται δραστική μείωση των συντάξεων. Πρέπει, συνεπώς, να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν η ποσοτική πτυχή (διάρκεια) και η ποιοτική (προσαρμογή) των συντάξεων.

Η Κομισιόν ζητεί από τα κράτη-μέλη να βρουν τρόπους για την παραμονή των πολιτών για πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας. Το μόνο που δεν λέει ακόμη είναι «μέχρι να βρεθούν στα πρόθυρα του θανάτου», ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε για την απασχόληση (75% μέχρι το 2020). Συστήνει, λοιπόν: (1) την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 7 χρόνια μέχρι το 2060, (2) την αύξηση των ετών ασφαλιστικής εισφοράς, (3) την προσαρμογή των ωραρίων για τους άνω των 60 ετών, ώστε να καταστούν πιο ελαστικά, (4) την πρόβλεψη φορολογικών και κοινωνικών κινήτρων για τους άνω των 60 ετών και (5) την καθιέρωση κοινών ευρωπαϊκών αρχών. Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας δεν αρκεί για την επίλυση των προβλημάτων στο συνταξιοδοτικό. Πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην επαγγελματική κατάρτιση, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης και φύλου. Τώρα, πώς θα οδηγηθεί ένας εργαζόμενος άνω των 60 ετών στην επαγγελματική κατάρτιση μόνο η Επιτροπή το ξέρει...

Επιπλέον, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καθεστώτος ιδιωτικών ασφαλίσεων. Η προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση είναι η «κρυφή επιθυμία» της Επιτροπής, η οποία έχει παραμείνει στο αμερικανικό μοντέλο και δέχεται από καιρό πιέσεις από το τεράστιο λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών και των τραπεζών.

Στην «Πράσινη Βίβλο» ζητείται επίσης η θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τα επικουρικά ταμεία. Για την Επιτροπή, σήμερα, οι διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ε.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
40 χρόνια ασφάλισης και 60 χρόνων από το 2015
ΓΣΕΕ: Μη θίγετε ώριμα δικαιώματα
Να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Ξέσπασμα Ρέππα κατά Παπακωνσταντίνου
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
40 χρόνια ασφάλισης και 60 χρόνων από το 2015
«Πράσινη Βίβλος» με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τα κράτη-μέλη
ΓΣΕΕ: Μη θίγετε ώριμα δικαιώματα
Να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τουρκικές παραβιάσεις
Νέες προκλήσεις από τους γείτονες στο Αιγαίο
Θ. Πάγκαλος
Πάγκαλος μαινόμενος κατά ΚΚΕ και ΣΥΝ
Οργιο διορισμών στην «Αγρογή» από την κυβέρνηση της Ν.Δ.!
Υπόθεση Siemens
Siemens: αναμένεται η κατάθεση Βερελή - Λιάπη
Σχέδιο Καλλικράτης
Αποχή για «Καλλικράτη» στο Βελβεντό
Νέα Δημοκρατία
Με δύο υπαρχηγούς αρχίζει την ανασύνταξη ο Σαμαράς
Κ. Παπούλιας
Ευρωπαϊκή διάκριση στον Πρόεδρο
Άλλες ειδήσεις
Αποσύρεται ο Αν. Φούρας
Διμέτωπος από Κουβέλη κατά ΝΔ και κυβέρνησης