Έντυπη Έκδοση

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΝΟΪΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΓΣΕΕ: Μη θίγετε ώριμα δικαιώματα

Να γίνουν σεβαστά τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα ζητεί η ΓΣΕΕ. Με επιστολή της προς τον Α. Λοβέρδο, η Εργατική Συνομοσπονδία ζητεί να επεκταθεί και για τους παλαιούς ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενταχθέντες στην αγορά εργασίας προ του 1983, η ευνοϊκή ρύθμιση για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τραπεζών κ.ά.) και Δημοσίου, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Την πίεση Πολυζωγόπουλου αισθάνθηκε χθες στην ΟΚΕ ο Λοβέρδος Την πίεση Πολυζωγόπουλου αισθάνθηκε χθες στην ΟΚΕ ο Λοβέρδος Αντιθέτως, οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται 37ετία για να συνταξιοδοτηθούν φέτος και το 2011, ενώ από το 2012 απαιτείται το 59ο έτος και 38 έτη ασφάλισης (στόχος, η έξοδος με 40 χρονια ασφάλισης στα 60 έτη).

Νέα παρέμβαση

Με τη νέα παρέμβαση της Εργατικής Συνομοσπονδίας αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση με τον υπουργό Εργασίας η οποία ξεκίνησε με το Εργασιακό. Με την αύξηση δηλαδή του ορίου των απολύσεων, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης (μέσω της συρρίκνωσης του χρόνου προειδοποίησης) και, κυρίως, με την κατάργηση της Διαιτησίας. Με τη νέα παρέμβαση της ΓΣΕΕ, την προηγουμένη της εισαγωγής του επίμαχου νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, αναφύεται μια πτυχή του Ασφαλιστικού που όντως μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ακριβώς αυτή η ρύθμιση έχει όλη την αρνητική φόρτιση εντός της κοινωνίας και της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος που έχουν το Εργασιακό και το συνακόλουθο «πάγωμα» των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, και αν ακόμη κάποιος αποδεχτεί προσωπικές θυσίες για την περιστολή των δημόσιων δαπανών (μείωση συντάξεων και μισθών του Δημοσίου), δεν υπάρχει καμία ερμηνεία για την περικοπή αποδοχών από τον εργάτη των 740 ευρώ ή τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης. Κατ' αναλογία δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση για τον μη σεβασμό των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ΙΚΑ, κάτι που, ωστόσο, προβλέπεται για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων και του Δημοσίου. Οι οποίοι, επιπλέον, απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας ενώ οι συντάξεις καταβάλλονται από τον, έτσι κι αλλιώς, ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό (Δημόσιο).

Για την αντιμετώπιση αυτής της παρέμβασης, η οποία στη συγκυρία κερδίζει τις εντυπώσεις, έγινε σύσκεψη χθες βράδυ στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των κ. Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, καθώς και των γενικών γραμματέων Αθηνάς Δρέττα και Ρ. Σπυρόπουλο κ.ά.

Στο μεταξύ χθες, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όχι μόνο συγκέντρωσε τα πυρά της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά, αλλά στάθηκε αφορμή και για πολιτικά σχόλια εκ μέρους του κ. Πολυζωγόπουλου. Ο πρόεδρος της ΟΚΕ έκανε λόγο για εκχώρηση και πολιτικής εξουσίας διά της υπογραφής του Μνημονίου, καθώς το περιεχόμενό του δεν περιορίστηκε σε μια οικονομική συμφωνία.

Διχασμένη ΟΚΕ

Παρ' ότι διχασμένη η ΟΚΕ στο Εργασιακό, με τον ΣΕΒ να επιμένει στην ανάγκη κατάργησης της υποχρεωτικότητας της Διαιτησίας και όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις (συν ΓΣΕΒΕΕ και Συνομοσπονδία Εμπορίου) να τάσσονται υπέρ των φτηνών και εύκολων απολύσεων, άσκησε σημαντική πίεση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στον παριστάμενο υπουργό Α. Λοβέρδο. Ειδικά ως προ τη μη αναλογική κατανομή των βαρών, τη βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας και την υποχώρηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο και να προσφέρει, τελικά, την κρατική εγγύηση και για τις επικουρικές συντάξεις. Κάτι που είχε γράψει από τις 3/7 η «Ε». Τα αποθεματικά εξάλλου του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ιδιωτικού τομέα) κατασπαταλήθηκαν από το ΙΚΑ προκειμένου να καταβάλλει τις κύριες συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια. Και πλέον τόσο το ΙΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΜ έχουν άδεια ταμεία και πολλές υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
ΓΣΕΕ
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
40 χρόνια ασφάλισης και 60 χρόνων από το 2015
«Πράσινη Βίβλος» με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τα κράτη-μέλη
Να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
ΠΑΣΟΚ
Ξέσπασμα Ρέππα κατά Παπακωνσταντίνου
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό: «πράσινο φως» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
40 χρόνια ασφάλισης και 60 χρόνων από το 2015
«Πράσινη Βίβλος» με αύξηση ορίων συνταξιοδότησης για τα κράτη-μέλη
ΓΣΕΕ: Μη θίγετε ώριμα δικαιώματα
Να καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τουρκικές παραβιάσεις
Νέες προκλήσεις από τους γείτονες στο Αιγαίο
Θ. Πάγκαλος
Πάγκαλος μαινόμενος κατά ΚΚΕ και ΣΥΝ
Οργιο διορισμών στην «Αγρογή» από την κυβέρνηση της Ν.Δ.!
Υπόθεση Siemens
Siemens: αναμένεται η κατάθεση Βερελή - Λιάπη
Σχέδιο Καλλικράτης
Αποχή για «Καλλικράτη» στο Βελβεντό
Νέα Δημοκρατία
Με δύο υπαρχηγούς αρχίζει την ανασύνταξη ο Σαμαράς
Κ. Παπούλιας
Ευρωπαϊκή διάκριση στον Πρόεδρο
Άλλες ειδήσεις
Αποσύρεται ο Αν. Φούρας
Διμέτωπος από Κουβέλη κατά ΝΔ και κυβέρνησης