Έντυπη Έκδοση

ΤΗ «ΒΙΒΛΟ» ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ

Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020

Υμνους για το Μνημόνιο και την τρόικα πλέκει το ΙΟΒΕ, με τα στελέχη του να το χαρακτηρίζουν τομή για την οικονομική πολιτική και διαβατήριο σωτηρίας της χώρας, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας των πολιτικών δράσεων πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο, φτάνοντας μέχρι και το 2020.

Γιάννης Στουρνάρας: Είπε όσα παρέλειψε το ΔΝΤ Γιάννης Στουρνάρας: Είπε όσα παρέλειψε το ΔΝΤ Από το βήμα της εκδήλωσης «Το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και οι Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας», που οργάνωσε το ΙΟΒΕ, ο Γ. Στουρνάρας πρότεινε ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό, τον ανταγωνισμό στις αγορές, την άρση του καμποτάζ, την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά., να αναληφθούν πρωτοβουλίες με ορίζοντα δεκαετίας από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιλυθούν ζητήματα κυρίως θεσμικά, διαρθρωτικά, κοινωνικής πολιτικής και εξειδίκευσης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

«Πρόσθετος πλούτος»

Εκτίμησε δε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η απελευθέρωση «κρυμμένων δυνάμεων» στην ελληνική οικονομία που θα δημιουργήσουν πρόθετο πλούτο ώστε να μειωθεί ταχύτερα το χρέος και να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, είναι πιο πιθανό να επεκταθεί η διάρκεια της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα για μια τριετία, παρά να αναγκαστεί η χώρα να προβεί σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους.

Κάτω από 130% του ΑΕΠ

Μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία επιμελήθηκε ο Ν. Καραβίτης, υποστηρίζει ότι αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου αλλά και όσων επιπλέον προτείνει το ΙΟΒΕ, τότε το χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ το 2013 και στο 87% του ΑΕΠ το 2020 με βάση το πιο ευνοϊκό σενάριο, έναντι στόχων της τρόικας για 149% και 120% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Τα κλειστά επαγγέλματα

* Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσίασε ο Ν. Ζόνζηλος, η πλήρης απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων και υπηρεσιών μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 10% ή 24 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία και κατά 17% μεσοπρόθεσμα, προσθέτοντας ουσιαστικά άλλα 40 δισ. ευρώ πλούτου στην ελληνική οικονομία. Επίσης, προβλέπεται ότι σωρευτικά οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 12,2%, οι εξαγωγές κατά 10,5% ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις κατά 15,6%.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, αυτές οι εξελίξεις δεν αξιολογούνται στα μακροοικονομικά σενάρια του Μνημονίου και επομένως μπορούν να αποτελέσουν τη θετική έκπληξη στις διεθνείς αγορές, που κατά τον ίδιο αυτή την περίοδο δυσλειτουργούν και υποεκτιμούν τις δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας είναι, βάσει του προέδρου του ΙΟΒΕ Μιχ. Κορτέση, να δρομολογηθούν εκ βάθρων ανατροπές εκσυγχρονισμού στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα με κυρίαρχα τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και τη βραδύτητα λειτουργίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΟΒΕ για Μνημόνιο
Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020
Έλλειμμα
Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα φέτος, έναντι 13,5 πέρυσι
Γ. Παπακωνσταντίνου
«Θέλουμε συγκράτηση των μισθών με διαπραγμάτευση των εταίρων»
Τουρισμός
208 εκατ. κόστισαν τα επεισόδια Απριλίου-Μαΐου
Κομισιόν
Δεν έρχεται ο Ρεν - Αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο
Κτηνοτρόφοι
Σε κινητοποιήσεις επιβίωσης και οι κτηνοτρόφοι
Αυτοκίνητο
Βουτιά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων 40% τον Ιούνιο
Αγρότες
35 λεπτά ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Εκπτώσεις
Προεκπτώσεις... δέλεαρ, σφιγμένοι οι καταναλωτές
Φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της
Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο
Άλλες ειδήσεις
Φήμες για πτώχευση της Ουκρανίας