Έντυπη Έκδοση

ΤτΕ: ΛΟΓΩ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΗΓΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα φέτος, έναντι 13,5 πέρυσι

Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πιστοποιεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο εξάμηνο το έλλειμμα σε ταμειακή βάση μειώθηκε κατά 41% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 7,9 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα από τη δημοσιονομική διαχείριση φαίνεται ότι υπερβαίνουν τους αρχικούς στόχους. Ομως τούτο οφείλεται κυρίως στη δραστική μείωση των δαπανών, των καταναλωτικών κυρίως, και των μισθολογικών.

Αντικρουόμενοι στόχοι

Ομως παρατηρείται μεγάλη συγκράτηση και των επενδυτικών δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες στους επόμενους μήνες αναγκαστικά θα πρέπει αυξηθούν, καθώς υπάρχει και σχετική υποχρέωση από το Μνημόνιο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 21,7 δισ. ευρώ πέρυσι, σε 23,2 δισ. ευρώ φέτος, σημειώνοντας αύξηση 6,7%, έναντι 11,7%, που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού.

Μέχρι τώρα, η υστέρηση των εσόδων υπερκαλύπτεται από τη δραστική περικοπή των δαπανών. Στο εξάμηνο, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 15,3%, σε 30,1 δισ. ευρώ, από 35,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Αρνητική εξέλιξη θεωρείται η μείωση κατά 2,8%, που κατέγραψαν τα δημόσια έσοδα τον μήνα Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ, από 3,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2009, εξέλιξη που αποδίδεται και στην καθυστέρηση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σε σύγκριση με πέρυσι, που οι ρυθμοί ήταν ταχύτεροι.

Η αρνητική εξέλιξη των εσόδων τον Ιούνιο περιόρισε το συνολικό ρυθμό αύξησης των εσόδων στο εξάμηνο στο 6,7%, από 8,5%, που ήταν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου.

Το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ φέτος, από 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των επενδυτικών δαπανών, τη συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων ή την αναβολή των πληρωμών.

Περνούν τα τεστ οι ελληνικές τράπεζες

* Στο μεταξύ, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι οι δύο ελληνικές τράπεζες (Εθνική και Eurobank), που μετέχουν προς το παρόν στην ομάδα των 25 ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες υποβάλλονται σε «τεστ κοπώσεως», έχουν περάσει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις.

Τούτο σημαίνει ότι, ακόμη και υπό τις πιο ακραίες δυσμενείς παραδοχές για το μέγεθος της ύφεσης που θα πλήξει την ελληνική οικονομία και τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα χρειαστούν πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση. Ανάλογη αισιοδοξία επικρατεί και για τις ακόμη δύο τράπεζες, Alpha και Πειραιώς, οι οποίες ενδέχεται να υποβληθούν στα ίδια τεστ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζα της Ελλάδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΟΒΕ για Μνημόνιο
Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020
Έλλειμμα
Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα φέτος, έναντι 13,5 πέρυσι
Γ. Παπακωνσταντίνου
«Θέλουμε συγκράτηση των μισθών με διαπραγμάτευση των εταίρων»
Τουρισμός
208 εκατ. κόστισαν τα επεισόδια Απριλίου-Μαΐου
Κομισιόν
Δεν έρχεται ο Ρεν - Αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο
Κτηνοτρόφοι
Σε κινητοποιήσεις επιβίωσης και οι κτηνοτρόφοι
Αυτοκίνητο
Βουτιά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων 40% τον Ιούνιο
Αγρότες
35 λεπτά ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Εκπτώσεις
Προεκπτώσεις... δέλεαρ, σφιγμένοι οι καταναλωτές
Φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της
Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο
Άλλες ειδήσεις
Φήμες για πτώχευση της Ουκρανίας