Έντυπη Έκδοση

* ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΜΕΛΕΤΗ

208 εκατ. κόστισαν τα επεισόδια Απριλίου-Μαΐου

Βαρύτατο ήταν, ως φαίνεται, το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από τις αιματηρές ταραχές και τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο.

Μελέτη της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών εκτιμά ότι τα βίαια γεγονότα και η αρνητική προβολή της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ στέρησαν από τον τουρισμό περίπου 285.000 αφίξεις ξένων επισκεπτών και πάνω από 208 εκατ. ευρώ σε τουριστικό συνάλλαγμα.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εξαμηνιαία μελέτη της ΑΤΕΜ που διερευνά τις τάσεις του ελληνικού τουρισμού, οι συνολικές τουριστικές απώλειες στο συγκεκριμένο διάστημα (Απρίλιος-Μάιος) υπολογίζονται στο 1,83% των ετήσιων αφίξεων ξένων επισκεπτών που για το 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15,5 εκατ. τουρίστες, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη όσων επισκέπτονται την Ελλάδα φθάνει στα 730 ευρώ.

Η ίδια μελέτη πάντως αφήνει ανοιχτό και ένα παράθυρο αισιοδοξίας, αφού προβλέπει τρία διαφορετικά σενάρια αύξησης της τουριστικής κίνησης προς Ελλάδα από 5,52% ώς 8,93% για φέτος (!) αναλόγως βεβαίως με την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου αλλά και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο για αύξηση της κίνησης 8,93% φέτος προϋποθέτει ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,35, ενώ ισοτιμία στο 1,45 θα περιορίσει την αύξηση της κίνησης προς Ελλάδα στο 5,52%, πάντα κατά τη μελέτη της ΑΤΕΜ που, σημειωτέον, κινείται κόντρα σε άλλες εκτιμήσεις για μείωση του τουρισμού και τη φετινή χρονιά.

Ακόμη και ο ευρισκόμενος στη Βιέννη υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης έβαλε χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, δηλώνοντας έπειτα από επαφές που είχε εκεί με παράγοντες του αυστριακού τουρισμού ότι στόχος της Ελλάδας για φέτος είναι να μην υπάρξει μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών και η όποια μείωση στο τουριστικό συνάλλαγμα να είναι πολύ χαμηλή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΟΒΕ για Μνημόνιο
Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020
Έλλειμμα
Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα φέτος, έναντι 13,5 πέρυσι
Γ. Παπακωνσταντίνου
«Θέλουμε συγκράτηση των μισθών με διαπραγμάτευση των εταίρων»
Τουρισμός
208 εκατ. κόστισαν τα επεισόδια Απριλίου-Μαΐου
Κομισιόν
Δεν έρχεται ο Ρεν - Αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο
Κτηνοτρόφοι
Σε κινητοποιήσεις επιβίωσης και οι κτηνοτρόφοι
Αυτοκίνητο
Βουτιά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων 40% τον Ιούνιο
Αγρότες
35 λεπτά ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Εκπτώσεις
Προεκπτώσεις... δέλεαρ, σφιγμένοι οι καταναλωτές
Φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της
Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο
Άλλες ειδήσεις
Φήμες για πτώχευση της Ουκρανίας