Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

«Θέλουμε συγκράτηση των μισθών με διαπραγμάτευση των εταίρων»

Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στέλνει μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν για συγκράτηση μισθών.

Στην εφ' όλης της ύλης απολογιστική του πρώτου εξαμήνου συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσία του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη και των γενικών γραμματέων, μίλησε για θετική πορεία του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και διέψευσε το όποιο ενδεχόμενο νέων μέτρων, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την ύφεση καθώς προβλέπουν να κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 4%.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα τεθούν υπόψη και του ελεγκτικού κλιμακίου της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), που φθάνει στην Αθήνα 20-26 Ιουλίου και θα παραμείνει μέχρι τις 6 Αυγούστου το αργότερο. Τα «15» ζητήματα που έθιξε αφορούν:

1. Απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων και ερωτηθείς για το πώς θα καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις διευκρίνισε πως υπάρχει η λογική της «εξοικονόμησης από σπατάλη» και πρόσθεσε: «Αν είσαι λίγο πίσω στα έσοδα, μειώνεις τις δαπάνες και πιάνεις τους στόχους», ενώ δεν παρέλειψε δε να στείλει μήνυμα πως «μπροστά μας έχουμε ακόμα κρίσιμη δουλειά».

Ερωτηθείς δε για τα ασαφή μελλοντικά μέτρα του Μνημονίου, τόνισε πως: «Αν μπορούσαμε, θα τα είχαμε προσδιορίσει με απόλυτη βεβαιότητα στο Μνημόνιο».

Κοινωνικό αντίβαρο οι παιδικοί σταθμοί

2. Μίλησε για «κοινωνικά αντίβαρα» και απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινωνικού πακέτου ως κίνηση εντυπωσιασμού, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει περιθώρια. Και προσδιόρισε τα αντίβαρα αυτά σε μέτρα όπως: καλύτερο δίκτυο στήριξης στη φροντίδα παιδιών, για τις γυναίκες που αναγκάζονται να μείνουν περισσότερο στη δουλειά.

3. Ναι μεν η κυβέρνηση περιμένει τους κοινωνικούς εταίρους να τα βρουν στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά ο υπουργός -μια εβδομάδα μετά τον πρωθυπουργό που μίλησε για παρέμβαση ως προς το τριετές πάγωμα- μίλησε ευθέως ότι επιθυμία είναι «να οδηγήσει σε συγκράτηση μισθών». Μίλησε για ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας με μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αφορούν σε μια αγορά εργασίας όπου προσαρμόζονται πιο εύκολα οι μισθοί και βεβαίως και μια εξέλιξη του μισθολογικού κόστους, η οποία δεν ακυρώνει όποιες βελτιώσεις της ανταγωνιστικότητας γίνονται από άλλες μεριές.

Αυξημένα 7,1% τα έσοδα

4. Αισιοδοξία ως προς την αύξηση των εσόδων, καθώς στο πρώτο εξάμηνο εμφανίζουν αύξηση 7,1% (520 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα), σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία. Εκτιμούν ότι οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, καθώς και η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010 θα δώσουν ενισχυμένα έσοδα κατά 2 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους. Από τον Ιούλιο αναμένουν σημαντική βελτίωση λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου.

5. Πάνω από τις προβλέψεις κινείται η μείωση των δαπανών. Στο πρώτο 5μηνο οι πρωτογενείς μειώθηκαν 2,6 δισ. ή 11,7% του ΑΕΠ. Αναμένουν 4,1 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο από κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας, μη χορήγηση δεύτερης δόσης κοινωνικής αλληλεγγύης, μείωση υψηλών συντάξεων, κατάργηση αποθεματικού 700 εκατ. ευρώ, μείωση ΠΔΕ 500 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. επιβολή ΛΑΦΚΑ.

6. Υπερκάλυψη του στόχου 8,1% μείωσης του ελλείμματος. Με τη φράση «γενικώς καλά τα νέα» στο μέτωπο αυτό, είπε ότι στο εξάμηνο έχει πέσει στο 4,8% με στόχο 5,8% και συνολική μείωση 41,6% (ταμειακά ΤτΕ) κυρίως από το σκέλος των δαπανών.

7. Υπερβολικά αισιόδοξος ως προς την ύφεση, καθώς εκτιμούν ότι θα περιοριστεί έναντι του στόχου 4%, καθώς στο πρώτο 3μηνο ήταν 2,5% και στο δεύτερο 3%.

8. Διέψευσε για άλλη μια φορά την αναδιάρθρωση του χρέους και ερωτηθείς για συνεργασία με τον οίκο Lazard διευκρίνισε πως υπάρχει συζήτηση για συνδρομή επενδυτικών συμβούλων που αφορούν σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση του ελλείμματος και όχι σύμβαση με χρηματικό αντίτιμο. Επανέλαβε δε πως τα έντοκα του Ιουλίου δεν αποτελούν επάνοδο στις αγορές που εκτιμάται ότι θα γίνει κάποια στιγμή το 2011.

9. Εμμέσως επιβεβαίωσε ότι γίνονται κινήσεις (πώληση ή συγχώνευση) στον τραπεζικό τομέα λέγοντας πως: «Οι όποιες κινήσεις δεν προανακοινώνονται, ανακοινώνονται όταν καταλήξουν».

10. Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως υπάρχει «ταυτόσημη άποψη» με το υπουργείο Οικονομίας ως προς τις τιμές, τους φόρους και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

11. Αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τα τέλη του έτους, όπως και της μετάταξης του 30% των προϊόντων-υπηρεσιών από τον χαμηλό ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% και διευκρινίζει πως θα οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2011, οπότε και θα ισχύσουν.

Ισως μπόνους για επιπλέον αποδείξεις

12. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του μπόνους των 15.000 ευρώ και όχι υποχρέωση προσκόμισης επιπλέον αποδείξεων αν διαπιστωθεί κόπωση των καταναλωτών.

13. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με τα πρώτα καταστήματα που θα κλείσουν σε όλη τη χώρα, που έχουν συστηματικές παραβάσεις.

14. Στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΠΑ, Φάσμα, ΕΛΤΑ, ύδρευση κ.λπ.) βρίσκονται στο στάδιο της πρόσληψης συμβούλων (νομικών, οικονομικών) και τόνισε πως θα υπάρχει συγκέντρωση στην ΚΕΔ της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου.

15. Σε ανοιχτή διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα παίγνια εντός του μήνα, τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου (βρίσκεται πάλι εδώ το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ), τέλος έτους η κατάργηση του ΚΒΣ και στο υπουργικό της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΟΒΕ για Μνημόνιο
Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020
Έλλειμμα
Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα φέτος, έναντι 13,5 πέρυσι
Γ. Παπακωνσταντίνου
«Θέλουμε συγκράτηση των μισθών με διαπραγμάτευση των εταίρων»
Τουρισμός
208 εκατ. κόστισαν τα επεισόδια Απριλίου-Μαΐου
Κομισιόν
Δεν έρχεται ο Ρεν - Αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο
Κτηνοτρόφοι
Σε κινητοποιήσεις επιβίωσης και οι κτηνοτρόφοι
Αυτοκίνητο
Βουτιά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων 40% τον Ιούνιο
Αγρότες
35 λεπτά ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Εκπτώσεις
Προεκπτώσεις... δέλεαρ, σφιγμένοι οι καταναλωτές
Φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της
Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο
Άλλες ειδήσεις
Φήμες για πτώχευση της Ουκρανίας