Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΡΟΪΤΕΡ

Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της

Νέους αγωγούς αερίου με στόχο την απεξάρτηση από τη Ρωσία σχεδιάζει η Βουλγαρία, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ. Το πρακτορείο επικαλείται το σχέδιο στρατηγικής για την ενέργεια μέχρι το 2020 της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Βουλγαρίας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία νέων συνδέσεων με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Σερβία.

Την ώρα που τα σχέδια για τη δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια συνεχώς παγώνουν ή αλλάζουν, ο Ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream προχωράει, φθάνοντας χθες στη γερμανική ενδοχώρα στην περιοχή Lubmin Την ώρα που τα σχέδια για τη δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου στα Βαλκάνια συνεχώς παγώνουν ή αλλάζουν, ο Ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream προχωράει, φθάνοντας χθες στη γερμανική ενδοχώρα στην περιοχή Lubmin Σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του Ρόιτερ, η Σόφια σκοπεύει να έχει έτοιμες τις νέες συνδέσεις αερίου μέχρι το 2013. Οι συνδέσεις θα επιτρέπουν τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, καθώς και τη μεταφορά με θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ομάν και η Νιγηρία.

Θα προχωρήσει επίσης στην κατασκευή νέου τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στη βόρεια Ελλάδα και θα διαπραγματευτεί την παραλαβή συμπιεσμένου αερίου με τάνκερ μέσω της Μαύρης Θάλασσας από το Αζερμπαϊτζάν. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί τον ερχόμενο μήνα.

Nabucco αντί South Stream

Οπως επισημαίνει η ανταπόκριση του Ρόιτερ, η νέα στρατηγική τονίζει τη στήριξη της Βουλγαρίας στον υποστηριζόμενο από την Ε.Ε. αγωγό Nabucco που περνά από την Τουρκία, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στον ανταγωνιστικό ρωσικό αγωγό South Stream που προβλέπεται να περνά από τη Βουλγαρία. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από την εισαγγελία να εξετάσει τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν υπογραφεί με τη ρωσική Gazprom, μετά την αύξηση των τιμών, με την ελπίδα να εξασφαλίσει καλύτερους όρους στις επικείμενες συνομιλίες για την υπογραφή των νέων συμφωνιών.

Στα ενεργειακά σχέδια της Βουλγαρίας για το μέλλον περιλαμβάνεται και η αναζήτηση δυτικών επενδυτών για το νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Σόφια, στοχεύει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη βελτίωση της αποδοτικότητας στην ενέργεια.

Για το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνάψει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Atomstoyexport, η οποία θα αποκτούσε δικαίωμα 51%. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλγαρία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Φυσικό αέριο
Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΟΒΕ για Μνημόνιο
Στουρνάρας: μέτρα στιλ Μνημονίου μέχρι το 2020
Έλλειμμα
Στα 7,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα φέτος, έναντι 13,5 πέρυσι
Γ. Παπακωνσταντίνου
«Θέλουμε συγκράτηση των μισθών με διαπραγμάτευση των εταίρων»
Τουρισμός
208 εκατ. κόστισαν τα επεισόδια Απριλίου-Μαΐου
Κομισιόν
Δεν έρχεται ο Ρεν - Αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο
Κτηνοτρόφοι
Σε κινητοποιήσεις επιβίωσης και οι κτηνοτρόφοι
Αυτοκίνητο
Βουτιά στις πωλήσεις των αυτοκινήτων 40% τον Ιούνιο
Αγρότες
35 λεπτά ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Εκπτώσεις
Προεκπτώσεις... δέλεαρ, σφιγμένοι οι καταναλωτές
Φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία μάς εντάσσει στον μίνι Nabucco της
Και η ΔΕΗ σπεύδει να επωφεληθεί από το φτηνότερο «ιδιωτικό» αέριο
Άλλες ειδήσεις
Φήμες για πτώχευση της Ουκρανίας