Έντυπη Έκδοση

Ολο το χρήμα στους υπερπλούσιους

Είναι η άπληστη δυναστεία των νέων υπερεκατομμυριούχων στους οποίους αναφέρεται η Κρίστια Φρίλαντ στους «Πλουτοκράτες». Η συντάκτρια του «Thomson Reuters Digital» χρησιμοποιεί το παράδειγμα του iPod για να κάνει πιο κατανοητή την ανισοκατανομή πλούτου/θέσεων εργασίας.

Οι 13.920 Αμερικανοί εργαζόμενοι είχαν απολαβές σχεδόν 750 εκατ. δολ., όταν οι αμοιβές 27.520 μη Αμερικανών εργαζομένων (εκτός ΗΠΑ) της Apple ήταν κάτω από τα 320 εκατ. δολάρια. Η γρήγορη ανάδυση των υπερπλούσιων από την οικονομική κρίση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στη διετία 2009-2010 το 93% των κερδών συγκεντρώθηκε στο 1%, καθώς οι υπερπλούσιοι τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους απλούς πλούσιους.

Ενδεικτικά, το 37% αυτών των κερδών πήγαν στο λίγο παραπάνω του 0,01%, δηλαδή σε 15.000 Αμερικανούς με μέσο εισόδημα 23,8 εκατ. δολ. Το 2009 οι 25 σημαντικότεροι διαχειριστές χαρτοφυλακίων των ΗΠΑ κέρδισαν κατά μέσο όρο πάνω από 1 δισ. δολάρια ο καθένας, δηλαδή περισσότερα απ' όσα είχαν βγάλει το 2007, το προηγούμενο έτος-ρεκόρ.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα εξαναγκάζουν τις χώρες να περικόψουν τις αμοιβές των εργαζομένων, να περιστείλουν τα κοινωνικά προγράμματα, να εκποιήσουν τον εθνικό τους πλούτο στους «συμμάχους»/δανειστές πολύ φθηνότερα από την πραγματική του αξία. Και αυτό καλείται «κοινωνική μεταρρύθμιση» και «προγράμματα διάσωσης», με μοντέλα «λαθεμένες» οικονομικές συνταγές (σ.σ. τα εισαγωγικά είναι του συντάκτη).

Επίκαιρο το «Εκατό κομμάτια της κρίσης. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον Κόσμο» του Ναπολέοντος Μαραβέγια. Περιλαμβάνει συλλογή εκατό άρθρων, που γράφτηκαν μέσα στο... πύρωμα της κρίσης -τα τελευταία τέσσερα χρόνια- και έχουν δημοσιευθεί κυρίως στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο καθηγητής εστιάζει στην αργόσυρτη διαδικασία δημιουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού «στήριξης» (σ.σ. τα εισαγωγικά είναι του συντάκτη) και θεσμοθέτησης μιας ατελούς μορφής διακυβέρνησης, στη συνεχή διολίσθηση της Γαλλίας από τις αρχικές της θέσεις, στην κυριαρχία των διεθνών αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

Το βιβλίο καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα και το επιτυγχάνει, όπως γιατί καθυστέρησαν οι χώρες στη δημιουργία του ESM (σ.σ. επειδή ο γερμανικός σχεδιασμός διευκολυνόταν με αυτή τη διαδικασία υπαγωγής), γιατί δεν υπάρχει δικαιότερη κατανομή βαρών της κρίσης - από τις βασικές επιδιώξεις τού Βερολίνου, η απίσχνανση της ευρω-περιφέρειας επ' ωφελεία του κέντρου/της Γερμανίας, η κινεζοποίηση αποδοχών, εργατικών δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
Λογοτεχνία
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Δανειστές και χρεωμένοι
Υπερεθνικός καπιταλισμός εναντίον έθνους
Μετα-σχηματιζόμενος καπιταλισμός σε μετα-δημοκρατική περίοδο
Ο χρόνος δεν είναι μόνο χρήμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Ελλάδα ελπίζει σε μια νέα Αριστερά
Χορός
Ο χορός της Ζάχα Χαντίντ στη Δανία
Αρχαιολογία
Αγκαλιά κοιμάται η νεολιθική οικογένεια
Λογοτεχνία
Ο «εφήμερος» λόγος του Κ. Θ. Δημαρά
Αναλύσεις/Συνεντεύξεις/Γνώμες
«Ούτε η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν τέλεια»
Βιβλίο
Δανειστές και χρεωμένοι
Υπερεθνικός καπιταλισμός εναντίον έθνους
Ολο το χρήμα στους υπερπλούσιους
Μετα-σχηματιζόμενος καπιταλισμός σε μετα-δημοκρατική περίοδο
Ο χρόνος δεν είναι μόνο χρήμα
Υγεία & Διατροφή
Πώς να σκοτώσετε την κυτταρίτιδα λίγο πριν από τις βουτιές!
Υγεία
Το φαρμακείο των διακοπών
Οι επικίνδυνες καλοκαιρινές «επιθέσεις» των εντόμων!
Οταν το δέρμα ασθενεί...
Άλλες ειδήσεις
...πριν ανέβουν στα ράφια