Έντυπη Έκδοση

Ρωσικά υποβρύχια σε περιπολίες ανοιχτά των ΗΠΑ

Αντιπαρήλθε η Μόσχα την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ψυχροπολεμικού στιλ περιπολίες πυρηνικών υποβρυχίων στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αποκαλώντας τες παρ' όλα αυτά «αποστολές ρουτίνας».

Ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ανατόλι Νογκοβίτσιν δείχνει τις θέσεις των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων (ΑΡ/Alexander Zemlianichenco) Ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ανατόλι Νογκοβίτσιν δείχνει τις θέσεις των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων (ΑΡ/Alexander Zemlianichenco) «Δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι καινούργιο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπαρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Ανατόλι Νογκοβίτσιν. «Το ναυτικό δεν πρέπει να μένει αδρανές στα αγκυροβόλια του».

Ο Ρώσος αξιωματούχος κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», που ανέφερε ότι δύο ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια πραγματοποιούν εδώ και μερικές μέρες περιπολίες στα ανοικτά των ΗΠΑ, σε μια αποστολή που θυμίζει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών, τους οποίους δεν κατονομάζει, αναφέρει πως το ένα από τα υποβρύχια πλέει στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων από την ακτή, ενώ το δεύτερο επισκέφθηκε λιμάνι της Κούβας, χωρίς η πληροφορία αυτή να έχει επιβεβαιωθεί. Τα υποβρύχια ανήκουν στην κατηγορία Akula, κωδικό όνομα που το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί για τα σοβιετικής σχεδίασης Nerpa, που εκτελούν αποστολές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τορπίλες, πυραύλους πλεύσης, καθώς και πυραύλους υποβρύχιας εκτόξευσης.

«Κάθε φορά που το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί σε τέτοιες έκτακτες ασκήσεις, αυτό αποτελεί πηγή ανησυχιών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα. «Ξέρουμε πού βρίσκονται τα υποβρύχια και δεν ανησυχούμε για την ικανότητά μας να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις τους», τόνισε. «Ανησυχούμε μόνο για το γεγονός ότι βρίσκονται εκεί».

Η Ρωσία, πάντως, κατήγγειλε από την πλευρά της την υπερβολική αντίδραση των Αμερικανών και επέμεινε στο γεγονός ότι οι ασκήσεις δεν ενέχουν τίποτα το παράνομο με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, Ρωσία και ΗΠΑ έστελναν σε τακτική βάση υποβρύχια σε αποστολές, η καθεμιά στις ακτές της άλλης. Το χειρότερο δυστύχημα που σημειώθηκε ποτέ για το ρωσικό ναυτικό ήταν με το πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, που βυθίστηκε το 2000 στη Θάλασσα του Μπάρεντς, παρασύροντας στον θάνατο 118 άτομα. Η Ρωσία έκανε μια επιτυχημένη δοκιμή με Nerpa τον περασμένο μήνα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Δεκαέξι συμφωνίες προς υπογραφή
ΗΠΑ - Β. Κορέα
Κέρδος για δύο
Ιράν
Εν μέσω διαδηλώσεων ορκίστηκε ο Αχμαντινετζάντ
Λίστα περιοδικού "Foreign Policy"
Παιδιά... μπουμπούκια
Ρωσία - Γεωργία
Κατηγορούν τη Γεωργία πως ετοιμάζει νέα επίθεση
Άλλες ειδήσεις
Ρωσικά υποβρύχια σε περιπολίες ανοιχτά των ΗΠΑ
Ιατρικά άρθρα καθ' υπαγόρευσιν των φαρμακο- βιομηχανιών
Η γλώσσα του σώματος των δελφινιών
Μάγια...