Έντυπη Έκδοση

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ «ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ»

Κέρδος για δύο

Αποστολή εξετελέσθη. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Κλίντον έφερε πίσω στις ΗΠΑ σώες τις δύο δημοσιογράφους και ετοιμάστηκε να ενημερώσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τα περί την απελευθέρωση και όχι μόνο γι' αυτήν. Η διά ζώσης επαφή με τον ηγέτη του πιο αποκλεισμένου επικοινωνιακά καθεστώτος στον κόσμο είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία για την αμερικανική κατασκοπία και διπλωματία.

Η Λόρα Λινγκ στην αγκαλιά του αφεντικού της Αλ Γκορ, ενώ ο Μπιλ Κλίντον χειροκροτεί και η Γιούνα Λι περιμένει τη σειρά της (ΕΡΑ/Andrew Gombert) Η Λόρα Λινγκ στην αγκαλιά του αφεντικού της Αλ Γκορ, ενώ ο Μπιλ Κλίντον χειροκροτεί και η Γιούνα Λι περιμένει τη σειρά της (ΕΡΑ/Andrew Gombert) Με συγκίνηση και ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι οικογένειες των Αμερικανίδων δημοσιογράφων και ο Αλ Γκορ, εκ των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργάζονται, τον Μπιλ Κλίντον και τις Γιούνα Λι και Λόρα Λινγκ στις οποίες ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ιλ έδωσε χάρη.

Οι γυναίκες ευχαρίστησαν τον πρώην πρόεδρο και την ομάδα του δηλώνοντας ότι δεν γνώριζαν τον λόγο για τον οποίο τις μετακίνησαν από το σπίτι στο οποίο κρατούνταν μέχρι που είδαν τον Κλίντον. «Σοκαριστήκαμε, αλλά αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι ο εφιάλτης μας τελείωνε», είπε η Λινγκ, προσθέτοντας ότι οι 140 ημέρες της κράτησης, περιμένοντας να εκτίσουν ποινή καταναγκαστικών έργων 12 ετών, «ήταν οι δυσκολότερες» της ζωής τους.

Ο Κλίντον δεν μίλησε, σε ανακοίνωσή του όμως επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποψιάζονταν. Οτι η ανθρωπιστική αποστολή του είχε καλά οργανωθεί από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος του είχε ζητήσει να την αναλάβει.

Συγγνώμη (;!)

Την ίδια ώρα η βορειοκορεατική πλευρά επέχαιρε για την επίσκεψη Κλίντον και η ηγεσία της παρουσίαζε την απελευθέρωση των Αμερικανίδων ως απόδειξη της «ανθρωπιστικής και ειρηνιστικής πολιτικής» της. Οι φωτογραφίες του Κιμ πλάι στον Κλίντον ήταν στην πρώτη σελίδα της μεγαλύτερης -ελεγχόμενης φυσικά από το κράτος- εφημερίδας της Πιονγιάνγκ μαζί και ο ισχυρισμός ότι ο Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό με τις Αμερικανίδες.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί συγγνώμης, ενώ επανέλαβε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν μετέφερε μήνυμα του Ομπάμα. Από αμερικανική πηγή έγινε εξάλλου γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα ήταν αυτή που ζήτησε να γίνει η αποστολή του Κλίντον. Ολες οι πλευρές στις ΗΠΑ επανέλαβαν πως η «αμιγώς ανθρωπιστική» αποστολή δεν περιελάμβανε συζήτηση περί τα πυρηνικά. «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αρχικά χαιρέτισε την «εξαιρετική ανθρωπιστική προσπάθεια» και αργότερα αναφέρθηκε στα περί πυρηνικού προγράμματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να διακόψει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και «να σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά». «Θέλουμε το καλό του βορειοκορεατικού λαού αλλά και να βεβαιωθούμε ότι η κυβέρνησή (του) ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ομπάμα μιλώντας στο NBC. Οταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε αν εκτιμά πως η επίσκεψη Κλίντον θα φέρει εξελίξεις στον φάκελο των πυρηνικών, ο Γκιμπς είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους Βορειοκορεάτες, που έχουν αποχωρήσει από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, και μάλιστα έκαναν και πυρηνική δοκιμή.

Ανώτατος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί όμως, έδωσε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ο Κλίντον μίλησε στον Κιμ για «τα θετικά πράγματα που μπορεί να ακολουθήσουν» την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Κορέα
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Δεκαέξι συμφωνίες προς υπογραφή
ΗΠΑ - Β. Κορέα
Κέρδος για δύο
Ιράν
Εν μέσω διαδηλώσεων ορκίστηκε ο Αχμαντινετζάντ
Λίστα περιοδικού "Foreign Policy"
Παιδιά... μπουμπούκια
Ρωσία - Γεωργία
Κατηγορούν τη Γεωργία πως ετοιμάζει νέα επίθεση
Άλλες ειδήσεις
Ρωσικά υποβρύχια σε περιπολίες ανοιχτά των ΗΠΑ
Ιατρικά άρθρα καθ' υπαγόρευσιν των φαρμακο- βιομηχανιών
Η γλώσσα του σώματος των δελφινιών
Μάγια...