Έντυπη Έκδοση

Η γλώσσα του σώματος των δελφινιών

«Γλωσική οικονομία» γνωρίζουν... και τα δελφίνια, που επικοινωνούν μεταξύ τους με ήχους, αλλά και με μια ιδιόμορφη γλώσσα του σώματος, με δομή η οποία παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτή της ανθρώπινης γλωσικής επικοινωνίας.

Τα δελφίνια δεν «μιλούν» μόνο με το στόμα τους, αλλά και με τις κινήσεις τους... (ΑΡ/Irwin Fedriansyah) Τα δελφίνια δεν «μιλούν» μόνο με το στόμα τους, αλλά και με τις κινήσεις τους... (ΑΡ/Irwin Fedriansyah) Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζουν σε μια πρωτοποριακή έρευνά τους Βρετανοί και Ισπανοί επιστήμονες, ανεβάζοντας... ακόμη ψηλότερα το IQ των συμπαθέστατων θηλαστικών.

Ερευνες πολλών ετών αποδεικνύουν ότι εκτός από το υπερηχητικό σύστημα προσανατολισμού που έχουν, τα δελφίνια επικοινωνούν επίσης και με σφυρίγματα, κρότους, ήχους από τα σαγόνια τους, ήχους σαν τριξίματα και άλλους ιδιόφωνους ήχους. Το γεγονός αυτό είχε επισημάνει ήδη ο Αριστοτέλης, ο οποίος γράφει: «Η φωνή των δελφινιών στον αέρα ακούγεται σαν τη φωνή ενός ανθρώπου που αναπαράγει με ευκολία κάθε συνδυασμό από φωνήεντα αλλά έχει μεγάλες δυσκολίες να προφέρει τα σύμφωνα».

Τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση της σωματικής γλώσσας των δελφινιών βρίσκονται οι ερευνητές μελετώντας για μήνες τη συμπεριφορά των θηλαστικών στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας. «Κάθε κούνημα της ουράς, των πτερυγίων, το εάν στρέφονται αριστερά ή δεξιά όταν κολυμπούν στο βυθό ή όταν αναδύονται στην επιφάνεια, αποτελεί ένα μήνυμα επικοινωνίας» λέει ο δρ Ραμόν Φερέρ, καθηγητής του Πολυτεχνείου της Καταλονίας και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών. Στην έκθεσή τους υποστηρίζεται ότι όπως η μαμά δελφίνι επαναλαμβάνει στο μωρό της επί μήνες μια συγκεκριμένη μελωδία, διαφορετική από κάθε άλλη, που το μικρό αποτυπώνει μέσα του και την κρατάει σαν προσωπικό δικό του χαρακτηριστικό, σαν όνομα ή ταυτότητα, έτσι του «χαρίζει» και ένα συγκεκριμένο άγγιγμα. Οι ερευνητές εντόπισαν 30 διαφορετικές κινήσεις του σώματος, που ανάλογα με τους συνδυασμούς που εφαρμόζονταν σημαίνουν και κάτι διαφορετικό. Διαπίστωσαν για παράδειγμα ότι μονό συγκεκριμένο κούνημα της ουράς μπορεί να σημαίνει «στοπ», ενώ διπλές και τριπλές επαναλήψεις της ίδιας κίνησης ή συνδυασμού τους μάλλον εκφράζουν περισσότερο σύνθετα νοήματα. Οσο για τη... γλωσική οικονομία... Οπως στην ανθρώπινη γλώσσα οι λέξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά τείνουν να είναι μικρότερες σε μέγεθος (αποτελούνται δηλαδή από τα λιγότερα δυνατά γράμματα και προφέρονται συνήθως σε μία συλλαβή) το ίδιο συμβαίνει και με τις «λεκτικές κινήσεις» των δελφινιών. Δηλαδή οι κινήσεις που αντιστοιχούν στις «δελφινολέξεις» που χρησιμοποιούνται συχνότερα από τα θηλαστικά είναι συντομότερες, πιο απότομες και μικρότερης διάρκειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μεγάλα ενεργειακά έργα
Δεκαέξι συμφωνίες προς υπογραφή
ΗΠΑ - Β. Κορέα
Κέρδος για δύο
Ιράν
Εν μέσω διαδηλώσεων ορκίστηκε ο Αχμαντινετζάντ
Λίστα περιοδικού "Foreign Policy"
Παιδιά... μπουμπούκια
Ρωσία - Γεωργία
Κατηγορούν τη Γεωργία πως ετοιμάζει νέα επίθεση
Άλλες ειδήσεις
Ρωσικά υποβρύχια σε περιπολίες ανοιχτά των ΗΠΑ
Ιατρικά άρθρα καθ' υπαγόρευσιν των φαρμακο- βιομηχανιών
Η γλώσσα του σώματος των δελφινιών
Μάγια...