Έντυπη Έκδοση

Επιδότηση 350 ευρώ για οπτικές ίνες

Στον χορό των επιδοτήσεων μπήκε από χθες και το υπουργείο Μεταφορών. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε επίσημα το πρόγραμμα κατασκευής δικτύου οπτικών ινών για 2.000.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, προαναγγέλλοντας ενίσχυση 350 ευρώ ανά οικογένεια ή επιχείρηση, ενώ από την ψήφιση του προωθούμενου νομοσχεδίου θα είναι υποχρεωτική η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών (οριζόντια και κάθετη καλωδίωση) σε κάθε νέα οικοδομή.

Ως το 2017 θα καλυφθεί σταδιακά ολόκληρη η χώρα και πλέον κάθε χρήστης του Διαδικτύου θα έχει δυνατότητα γρήγορου Ιντερνετ, ευρυζωνικής τηλεόρασης (IPTV), τηλεϊατρικής, τηλεδιοίκησης και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι πρώτες συνδέσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2011.

Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, έχει ορίζοντα επταετίας και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης ώς τις 7 Σεπτεμβρίου, με στόχο να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί στις αρχές του 2010.

Χθες ο υπουργός Μεταφορών παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Φορέα Διαχείρισης (Ε.ΦΟ.ΔΙΑ.) που κατασκευάζει, συντηρεί και διαθέτει τη σκοτεινή ίνα (dark fiber) σε άλλους παρόχους, χωρίς να μπορεί να προσφέρει τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον τελικό χρήστη. Αφορά επίσης την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home (FTTH), που επιτρέπει την ανάπτυξη ταχυτήτων 100 Mbps/sec, όταν το διαθέσιμο σήμερα δίκτυο ADSL (δίκτυο χαλκού) προσφέρει ονομαστικές ταχύτητες ώς 24 Mbps/sec.

0,7 δισ. το Δημόσιο, 1,4 δισ. οι ιδιώτες

Η συμμετοχή του Δημοσίου στην κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών θα ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,4 δισ. θα εξασφαλίσουν οι ανάδοχοι. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Στην πραγματικότητα θα γίνουν 3 διαγωνισμοί, αφού η Ελλάδα θα χωριστεί σε 3 ζώνες (γεωγραφικές περιοχές), προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου. Η Αττική έχει χωριστεί σε 3 ομάδες, οι οποίες αντιστοίχως ανήκουν καθεμία σε μία από τις 3 ζώνες της επικράτειας, ο νομός Θεσσαλονίκης ανήκει σε μία από τις ζώνες και οι υπόλοιπες 52 πόλεις (186 δήμοι) κατανέμονται σε μία από τις 3 ζώνες, με πληθυσμιακά κριτήρια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, υπό την προϋπόθεση πως η χρηματοδότηση είναι συμβατή με τους όρους τους ανταγωνισμού της Κομισιόν, θα επιδοτήσει με 350 ευρώ κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση οπτικής ίνας. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καλωδίωση θα κοστίζει από 400 έως 800 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι οι εταιρείες (κατασκευαστικές, λογισμικού περιεχομένου), που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, θα πρέπει να συστήσουν «Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», στην οποία κανείς εκ των μετόχων δεν θα διαθέτει ποσοστό άνω του 49%. Στο κοινοπρακτικό σχήμα μπορούν να συμμετάσχουν και ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ και η ΔΕΠΑ, παρέχοντας το υπάρχον δίκτυό τους για να περάσει η οπτική ίνα.

Αρχικό ενδιαφέρον για το έργο έχει επιδείξει η γαλλική Axia σε συνεργασία με τη Vinci, η οποία διαθέτει παγκόσμια παρουσία στα δίκτυα οπτικών ινών. Ενστάσεις διατηρούν ο ΟΤΕ και η D.Τ. Ο υπουργός Μεταφορών, που ρωτήθηκε, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ΟΤΕ πιστεύουμε και θέλουμε να είναι ένας από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές στο εγχείρημα».

ΠΑΣΟΚ: Μετά 30 έτη

* Για ξεπούλημα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών κάνει λόγο ο Νίκος Σηφουνάκης, αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι το Δημόσιο παρά τη σημαντική συμβολή του στο κόστος θα πάρει το δίκτυο ύστερα από 30 χρόνια. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σωστή περιφερειακή διάσταση, αφού το 70% του δικτύου αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ψηφιακό χάσμα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Στρατόπεδα μεταναστών
Απεργία πείνας οι πρόσφυγες, «ασπίδα» παραμονής οι πολίτες
Λαθρομετανάστευση
Η νταλίκα έκρυβε... 10 Κούρδους
Διακοπές
Τα γκατζετάκια της παραλίας
Περιβάλλον
Εισαγγελική παρέμβαση για το «τσιμέντο» στον Υμηττό
«Πόντιος Πιλάτος η Πολεοδομία και το Δασαρχείο»
Σύρος
Ερμ(αι)ούπολη των οχημάτων;
Για Γιωτόπουλο - Τζωρτζάτο
Υποσχέθηκαν μέτρα προστασίας
Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών
Επιδότηση 350 ευρώ για οπτικές ίνες
Υπουργείο Παιδείας
Υπερωρίες για τις άδειες κολεγίων
Δήμος Αθηναίων
«Ξήλωσαν» τραπεζοκαθίσματα
Θοδωρής Ηλιόπουλος
Ζητούν μεταφορά στο νοσοκομείο φυλακών
Νέα γρίπη
Πάνω από 1.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης
Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων
Ωρα ελέγχου για το «κράτος» της Ζαχάρως
Υπόθεση Βλαστού
Β. Στεφανάκος: «Εκοψαν και έραψαν τις συνομιλίες»
Χανιά
Οι έμποροι κατά του Δημοσίου για Kannabishop
Άλλες ειδήσεις
Απλωσε χέρι και τον έκαψε
Βαθύ: η παραλία έγινε... λεωφόρος για Ι.Χ. και φορτηγά
Αιτήσεις για διορισμό στην πρωτοβάθμια
Κοινό πρόγραμμα υπ. Παιδείας και Πολιτισμού για τους μαθητές των σχολείων
33 της Δοκίμων νοσηλεύονται με πυρετό