Έντυπη Έκδοση

«Η ταινία μας για τη Ρόδο θα διαφημίσει τη... Μάλτα!»

Κι ενώ, στα λόγια, ο τουρισμός υποτίθεται ότι βρίσκεται (ξανά) στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, στην πράξη άλλα... «παίζουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα: δύο Ελληνες δημιουργοί φτιάχνουν μια ιστορική περιπέτεια (υπό τον τίτλο «Anima») για τη Ρόδο και την πτώση της από τους Ιωαννίτες ιππότες στους Οθωμανούς, αλλά βρίσκουν τις πόρτες των αρμόδιων για την αποπεράτωσή της υπουργείων κλειστές. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βόρρης και ο συγγραφέας-σεναριογράφος Μιχάλης Κοκκινάρης μιλούν στην «Ε» για μία ακόμη χαμένη ευκαιρία της χώρας μας να προβληθεί στο εξωτερικό.

Κλειστές πόρτες από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς βρήκε ο Δημήτρης Βόρρης στην προσπάθειά του να γυρίσει την ταινία του «Anima» στη Ρόδο. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΡΗΣ Κλειστές πόρτες από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς βρήκε ο Δημήτρης Βόρρης στην προσπάθειά του να γυρίσει την ταινία του «Anima» στη Ρόδο. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΡΗΣ Πώς προέκυψε η ιδέα να γυριστεί μια τέτοια ταινία;

«Διάβασα το μυθιστόρημα του Μιχάλη Κοκκινάρη. Ενθουσιάστηκα με τη γραφή του. Δεκαοκτώ μήνες μετά, είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση».

Γιατί «Anima»;

«Anima στα λατινικά σημαίνει ψυχή. Μεταφορικά, "κινούμαι από τα πάθη μου". Το ίδιο κάνουν και οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας. Αγονται και φέρονται από τα πάθη τους (πάθος για ελευθερία, έρωτα, εκδίκηση, ζωή) επί δεκαετίες».

Τα γυρίσματα θα γίνουν στη Ρόδο;

«Δυστυχώς, πέρα από ευχολόγια δεν είδαμε καμία θετική ανταπόκριση τόσο από τον δήμαρχο Ρόδου όσο και από τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Ετσι, είμαστε αναγκασμένοι να "μετακινήσουμε" τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας στη Μάλτα μια και ο πρωθυπουργός της μας απάντησε μέσα σε 24 ώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει άμεση κινητοποίηση διεθνώς τόσο από τα Τάγματα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη μέχρι το Βατικανό και επίλεκτα στελέχη της ομογένειας στην Αμερική».

Εχει γίνει κάστινγκ; Προφανώς θα χρειαστούν πολλοί κομπάρσοι.

Η αφίσα της ταινίας «Anima» των Βόρρη-Κοκκινάρη Η αφίσα της ταινίας «Anima» των Βόρρη-Κοκκινάρη «Βρισκόμαστε στο στάδιο της διανομής των ρόλων. Αν "στήναμε" την ταινία όπως την είχαμε σχεδιάσει, θα εργάζονταν γύρω στα 300 άτομα από τη Ρόδο και τα γύρω νησιά. Αλλά...».

Είναι γνωστή η Ρόδος στο εξωτερικό;

«Βεβαίως. Από τον Κολοσσό της Ρόδου μέχρι τα "Κανόνια του Ναβαρόνε". Το μαρτυρούν και οι ατελείωτες πτήσεις τσάρτερ στο νησί αλλά και τα "χαμένα" -βλ. καταπατημένα- οικόπεδα του εκλιπόντος Αντονι Κουίν».

Θα λειτουργήσει η ταινία διαφημιστικά για τη χώρα;

«Ισως να λειτουργήσει διαφημιστικά για τη... Μάλτα ή την Τυνησία γιατί εκεί μας σπρώχνει η "ιδιοφυΐα" του ελληνικού πολιτικού κόσμου και των τοπικών αρχόντων».

Τι είδους ιστορία είναι η «Anima»;

«Από άποψη μυθοπλασίας είναι μια "διασταύρωση" ανάμεσα στους "300" και την "Τροία". Είναι η πρώτη διεθνής κινηματογραφική παραγωγή για την υστεροβυζαντινή εποχή. Μερικές χιλιάδες Ευρωπαίοι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη (Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Βρετανοί), κλεισμένοι στο τελευταίο απόρθητο κάστρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, πολεμούν σε έναν άνισο αγώνα ενάντια στην επέκταση της θηριώδους πολεμικής μηχανής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενας ιππότης και ένας Τούρκος αρχικατάσκοπος μάχονται μέχρις εσχάτων για την καρδιά μιας Γαλλίδας πριγκίπισσας που είναι παγιδευμένη εντός των τειχών».

Μετά την «Anima» τι ακολουθεί;

«Ηδη έχουμε ολοκληρώσει ένα σενάριο για την εξέγερση των Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής (οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς) στο Μπιρκενάου (το στρατόπεδο μαζικής εξόντωσης, γνωστό και ως "Αουσβιτς 2").

»Λέγεται "Sonderkommando" ("Η γη των Αγγέλων"). Είναι μια συγκλονιστική πανανθρώπινη ιστορία στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου. Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για ΤΗΝ ιστορία. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, όχι μόνο της πολιτιστικής κληρονομιάς της εβραϊκής κοινότητας αλλά και του δικού μας πολιτισμού για το οποίο θα έπρεπε να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι μια ηρωική σελίδα από ανθρώπους που αρνήθηκαν να σκύψουν δουλοπρεπώς το κεφάλι -που ούτως ή άλλως θα τους το "έκοβαν" αργά ή γρήγορα. Μια στάση ζωής που αναμφίβολα εμπνέει ακόμη και σήμερα. Ή, ίσως, ειδικά σήμερα...».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημείο συνάντησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εκθεση
Ο αγιογράφος Γουόρχολ μπαίνει στο Βυζαντινό Μουσείο
Λογοτεχνία
Θα ζήσουμε κι εδώ την μπολανιομανία;
Συνέντευξη: Lolek
Η μόνη μουσική σκηνή που υπάρχει είναι... των ματαιόδοξων
Συνέντευξη: Νικαίτη Κοντούρη
«Οι δικές μου «Τρωάδες» έχουν όνομα και ιστορία»
Κριτική κινηματογράφου
Στον καναπέ του ψυχιάτρου...
Κοκό Σανέλ
Παριζιάνικο σικ και αντισημιτισμός
Μουσεία
Ταιριαστό μουσείο για τη Νικόπολη
Τηλεόραση
Στα κουλουάρ του Βερολίνου
Εκτός American Idol η Αμπντούλ
Ψηφιακά ταξίδια
«Οι άλλοι»