Έντυπη Έκδοση

Οι παγίδες της απόκρυψης

Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, συνηθίζουμε να λέμε για περιπτώσεις απρόβλεπτης ή και ανεξήγητης συμπεριφοράς. Βλέπεις ένα καλόβουλο παιδί ή ένα νέο άντρα, παρόμοιο εξωτερικά με τους άλλους νέους άντρες, ή και έναν σοβαρό μεσήλικο και του αποδίδεις σκέψεις και επιθυμίες ανάλογες με το παρουσιαστικό του.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Οταν έρχονται οι ξαφνικές εξάψεις ή κρυάδες Οι χρόνοι του σώματος
   Ο παλαιότερος μυθιστορηματικός τίτλος του Ντον Ντελίλο εκφράζει επακριβώς την επίπονη πλην ψύχραιμη λογοτεχνική κΟ παλαιότερος μυθιστορηματικός τίτλος του Ντον Ντελίλο εκφράζει επακριβώς την επίπονη πλην ψύχραιμη λογοτεχνική καταγραφή που επιχειρεί η Ιταλίδα συγγραφέας (Νάπολη, 1955): εκείνη της προδιαγεγραμμένης πορείας του σώματος στην αναπότρεπτη γραμμική διαδρομή του χρόνου.
  • Οταν γεννήθηκε ο Μινώταυρος Ευριπίδης και διαστροφή
   Υπάρχουν πολλά έργα των αρχαίων τραγικών που βρίσκουμε σε σπαράγματα σε παπύρους. Βρίσκουμε επίσης σκόρπιους στίχους τους σε συγγράμματα μεταγενέστερων σχολιαστών ή ιστορικών και γίνεται μια προσπάθεια αναστήλωσής τους.
  • Κοινωνικές δυναμικές Η θεοποίηση της αλήθειας
   Ο καθηγητής Χρήστος Μασσαλάς επιχειρεί σ' ένα σύντομο πόνημα (108 σελ.) μια εύστοχη βιβλιογραφική περιήγηση στον κόσμο της βλακείας, στη διαστρέβλωση της αλήθειας (-μικροπωλητές της αλήθειας), στην αερολογία και στο κωμικό.
  • 12 διαφορετικά βιβλία για το καλοκαίρι Σελίδες βουτηγμένες στην άμμο και τη φαντασία
   Ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας σε ένα σπουδαίο βιβλίο, γεμάτο καλοκαίρι και Ελλάδα. Η Ακρόπολη που ξεπροβάλλει μεγαλόπρεπα στο βάθος (και που ακόμη δεν έχει προλάβει να την επισκεφθεί, δυόμισι μήνες τώρα), οι ταβέρνες της Πλάκας, η γειτονιά του Λυκαβηττού, το μπαλκόνι του διαμερίσματός του το βράδυ, οι τριάντα πέντε βαθμοί της ζέστης που «καίνε» την Αθήνα, μπίρες, κυκλαδίτικα νησιά και μια ετερογενής παρέα Αμερικανών, που κοιτάζει την Ελλάδα (όπως και τον υπόλοιπο κόσμο) με το βλέμμα του εξωτισμού, επιχειρώντας όμως ταυτόχρονα να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά.
  • Πρόταση για κάτι νέο στην εξωτερική πολιτική
   Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης αποδεικνύει τι σημαίνει να είσαι πολίτης του κόσμου. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι πραγματώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την έννοια.
 • Λογοτεχνία

  • Ποιοι είναι αυτοί;
   Ποιοι είναι αυτοί που αφού σκορπίσουν θάνατο απαθανατίζονται χαμογελαστοί; Σε ποιον απευθύνουν τούτο το χαμένο βλέμμα; Στον δεσμώτη, στον κατήγορο, στον Θεό τον ίδιο; Ολοι, στιγμές στιγμές, καμωνόμαστε πως είμαστε τούτοι οι τρεις, ταυτόχρονα.
  • Γκαμπριέλε ντ' Ανούντσιο / Gabriele d' Annunzio Η ζωή και το έργο
   Ο Gabriele d' Annunzio (D' Annunzio στη ληξιαρχική πράξη) γεννιέται στην Pescara στις 12 Μαρτίου 1863, σε μια οικογένεια μεσοαστικής καταγωγής του Abruzzo.
  • Σημειώματα εν εξελίξει 3.
   Τα αναλαμβάνουν όλα και δεν αφήνουν στην ποίηση τίποτα. Γράφουν αμοίραστα. Οταν γράφουν δεν είναι δύο, είναι ένας. Δηλαδή, απλώς γράφουν, δεν δημιουργούν ποίημα. Για το ποίημα προϋποτίθεται κάποια ποίηση. Το δύο. Οχι το ένα. Η σύζευξη. Που γεννάει τη διαφορά.
  • Γκαμπριέλε ντ'Ανούντσιο Η κόμισσα του Αμάλφι
  • Η φιλοσοφία της θρησκείας στους Χέγκελ και Μαρξ
   Οπως όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι είχαν μια φιλοσοφία της θρησκείας, βλέποντας ουσιαστικά τη θρησκεία ως ένα πολιτικό φαινόμενο, το ίδιο συνέβη και με τον Χέγκελ (1770-1831).
  • Ευθύμιος Σιδεράκης Ο φωτογράφος του κόσμου
   Μέσα στις αμμοθύελλες, όταν καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός της σκόνης, ανάμεσα σε παράξενους αντικατοπτρισμούς στις οάσεις των ερήμων η πολυχρωμία ατλαζένιων υφασμάτων, φορεμένων σε σώματα αντρών και γυναικών, μας οδηγεί με πασίδηλο τρόπο στην πεποίθηση πως, ναι, τελικά ο αέρας είναι το στοιχείο που προσιδιάζει περισσότερο στον άνθρωπο.
  • το άγγιγμα του Σκιαθίτη Καθηγητής Παπαδιαμάντης
   Τα 160 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Εμμανουήλ Παπαδιαμάντη και τα 100 χρόνια από τον θάνατό του είναι απλώς η αφορμή για να ξαναθυμηθούμε τους ηδείς γρίφους της γραφής του.
  • Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο
   Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως το Τείχος του Βερολίνου καλώς βέβαια «καταργήθηκε», δεν έπρεπε όμως να γκρεμιστεί, κυρίως γιατί, προσωπικά, αγαπώ τις μάντρες, με εξαίρεση αυτές που έχουν γραμμένα επάνω τους διάφορα συνθήματα.
 • Συνέντευξη:Μορίς Ατιά-Τζελίλ Οκέρ

 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Σαμψών και Δαλιδά, μια επίκαιρη ιστορία
   Οι βιβλικές ιστορίες πάντα μας συγκινούσαν, βασικά επειδή μέσα τους συνήθως κρύβονται αρκετά στοιχεία από την καθημερινότητά μας.
  • Townes Van Zand Ενας μυστικός μουσικός ήρωας
   Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να ανακαλύπτουν οι μουσικόφιλοι, με καθυστέρηση, καλλιτέχνες που έμειναν στο περιθώριο για χρόνια και πέρασαν απαρατήρητοι, για να δικαιωθούν όμως μετά τον θάνατό τους και να εκτιμηθεί το έργο τους στη σωστή του διάσταση.