Έντυπη Έκδοση

Πρόταση για κάτι νέο στην εξωτερική πολιτική

Βασίλειος Μαρκεζίνης

Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα. Στα πλαίσια της βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησηςτης Ευρώπης από τις ΗΠΑ

εκδόσεις Λιβάνης, σ. 525, ευρώ 17,16

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης αποδεικνύει τι σημαίνει να είσαι πολίτης του κόσμου. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση του παγκόσμιου πολιτικού γίγνεσθαι πραγματώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την έννοια. Ο συγγραφέας έχει βρεθεί σε πολλές χώρες, αλλά το ταξίδι είναι το μέσο για να εμπλουτίσει τις γνώσεις και να ενισχύσει την εμπειρία του περί τα πολιτικά. Το νέο του βιβλίο είναι αποτέλεσμα όσων έχει βιώσει και μάθει ως ενεργό πολιτικό ον. Οπως φανερώνει και ο τίτλος, προτείνει μια Νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα. Μπορεί να εγείρονται αρκετές ενστάσεις σε όσα αναφέρει, αλλά σίγουρα δεν είναι αδιάφορα και ανάξια σχολιασμού. Το σίγουρο είναι ότι κινητοποιεί και δοκιμάζει τα πολιτικά μας αντανακλαστικά.

Η γεωπολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης του συγγραφέα. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται ο περίπλοκος χαρακτήρας της και τονίζεται η σπουδαιότητά της στη διαμόρφωση στρατηγικής. Μέσα από την περιγραφή σημερινών πολιτικών καταστάσεων ανά την υφήλιο (στάση ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, το φιάσκο του Αφγανιστάν κ.ά.) υπογραμμίζει δύο στοιχεία που θεωρεί ότι είναι δυσεύρετα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εμπειρία και γνώση. Παράλληλα, σημειώνει την έλλειψη τόλμης από τους πολιτικούς μας. Πέρα από τα πρακτικά εφόδια, χρειάζεται φαντασία και ρίσκο για προβλέψεις, ώστε τα πολιτικά βήματα να είναι μεγάλα και δυνατά.

Το δεύτερο είναι και η ραχοκοκαλιά του βιβλίου. Εκεί αναπτύσσει τον συλλογισμό του και την πρότασή του για Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα. Αποτελείται από έξι μέρη και παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά γεωπολιτικά γεγονότα (Κοσσυφοπέδιο, Ιράκ, κατάρρευση ΕΣΣΔ, περίοδος Ψυχρού Πολέμου) σημειώνει την αναγκαιότητα αλλαγής. Αξιοποιώντας την επιστημονική του κατάρτιση και την πλούσια ενασχόληση με τα διεθνή δρώμενα, εξηγεί πώς απομακρύνθηκε η Ευρώπη από τις ΗΠΑ και πώς άλλαξε το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Σ' αυτήν τη σκηνή εξετάζει και τη θέση της Ελλάδας. Την τοποθετεί απέναντι στην Τουρκία και την Αμερική. Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των σύγχρονων αλλαγών, ενώ στο τέταρτο μέρος αναφέρεται στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής και συμπληρώνει με τον τρόπο προώθησής τους. Ο ακαδημαϊκός κάνει λόγο για το Νέο Ανατολικό Ζήτημα δίνοντας έμφαση στην παρουσία της Τουρκίας στο συνεχώς μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Στα δύο τελευταία κεφάλαια φωτίζει σοβαρές παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος (καιροσκοπισμός, απληστία, διαστρεβλωτική επιρροή ΜΜΕ) και προτείνει τη δική του... θεραπεία (νέο όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο, μεγαλύτερη διαφάνεια). Αυτές είναι (συνοπτικά) οι πολιτικές εικόνες που εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου.

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης ξέρει να γράφει. Αυτό φαίνεται από τις πρώτες σελίδες. Ο λόγος κυλάει εύκολα και γίνεται εύληπτος χωρίς καμία δυσκολία. Αποφεύγονται δύσκολοι επιστημονικοί νομικοί όροι. Ο συγγραφέας επιλέγει σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και για να μην αυξήσει κι άλλο τον όγκο του βιβλίου, επικεντρώνει στο αποτέλεσμά τους. Αυτό όμως τελικά δεν τον βοηθά να εμβαθύνει και να κάνει ακόμη πιο δυνατό το τελικό αποτέλεσμα. Δυσκολεύεται να μείνει συγκεντρωμένος στον τελικό του σκοπό (την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής), ενώ σε κάποια σημεία το προσωπικό ξεπερνά την πολιτική-γεωπολιτική ανάλυση. Οπως και να 'χει, πάντως, ο αναγνώστης θα συνδυάσει το ευχάριστο διάβασμα με τη γνώση (εξαιρετική η χρήση των σημειώσεων) και σε μεγάλο ποσοστό θα συμφωνήσει με την άποψη του δημιουργού. Στην κριτική του σκέψη εναπόκειται η σωστή αξιοποίηση αυτών που θα διαβάσει. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Οι παγίδες της απόκρυψης
Οι χρόνοι του σώματος
Ευριπίδης και διαστροφή
Η θεοποίηση της αλήθειας
Σελίδες βουτηγμένες στην άμμο και τη φαντασία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Οι παγίδες της απόκρυψης
Οι χρόνοι του σώματος
Ευριπίδης και διαστροφή
Η θεοποίηση της αλήθειας
Σελίδες βουτηγμένες στην άμμο και τη φαντασία
Πρόταση για κάτι νέο στην εξωτερική πολιτική
Λογοτεχνία
Ποιοι είναι αυτοί;
Η ζωή και το έργο
Σημειώματα εν εξελίξει 3.
Η κόμισσα του Αμάλφι
Η φιλοσοφία της θρησκείας στους Χέγκελ και Μαρξ
Ο φωτογράφος του κόσμου
Καθηγητής Παπαδιαμάντης
Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο
Συνέντευξη:Μορίς Ατιά-Τζελίλ Οκέρ
Δύο συγγραφείς μιλούν για το έργο τους και για το αστυνομικό είδος
Από τις 4:00 στις 6:00
Σαμψών και Δαλιδά, μια επίκαιρη ιστορία
Ενας μυστικός μουσικός ήρωας