Έντυπη Έκδοση

Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο

Η υπεριώδης ακτινοβολία, σε ό,τι αφορά τα μάτια, αποτελεί καρκινογόνο παράγοντα για το δέρμα των βλεφάρων και είναι συνδεδεμένη με αλλοιώσεις στον κρυσταλλοειδή φακό (καταρράκτης), καθώς και στα βαθύτερα στρώματα του ματιού (ηλιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας).

3 είναι οι βασικοί κανόνες προστασίας των ματιών μας από τη βλαπτική υπεριώδη ακτινοβολία:

*Αποφεύγουμε να εκτεθούμε στο έντονο ηλιακό φως τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας.

*Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει και αντανάκλασή της, όπως στη θάλασσα και το χιόνι.

*Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου σκούρου χρώματος, εάν παράλληλα δεν είναι απορροφητικά και οπτικά κατεργασμένα.

Τα μη απορροφητικά γυαλιά ηλίου προκαλούν βλάβες

Οταν φορέσουμε έναν σκουρόχρωμο φακό, η κόρη του ματιού διαστέλλεται (αυτός είναι ένας φυσικός μηχανισμός για να δούμε καλύτερα). Είναι ο ίδιος μηχανισμός που τη συστέλλει στο έντονο φως, για να περιοριστεί η είσοδος βλαπτικών ακτίνων όπως η υπεριώδης.

Οταν λοιπόν φορέσουμε ένα απλώς σκουρόχρωμο (αλλά όχι και απορροφητικό) ζευγάρι γυαλιών ηλίου, τότε η κόρη διαστέλλεται και, αφού ο φακός δεν είναι απορροφητικός, εισχωρεί στο μάτι μεγαλύτερη ποσότητα βλαπτικής ακτινοβολίας απ' ό,τι θα έφτανε, αν δεν φορούσαμε καθόλου γυαλιά!

Ετσι, εάν ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν έχει σκουρόχρωμους και συνάμα απορροφητικούς φακούς, τότε προξενείται διπλό κακό, απ' ό,τι αν δεν το φορούσαμε καθόλου. Συνεπώς, όταν μιλάμε για γυαλιά ηλίου, οφείλουμε να εστιάζουμε πριν απ' όλα στις προδιαγραφές ποιότητάς τους:

*Οι φακοί πρέπει να είναι απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV protection), οπτικά κατεργασμένοι (όπως και οι φακοί οράσεως) και να ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος-αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

Είναι αναγκαίο να επισημανθούν δύο μύθοι γύρω από το θέμα: «Οσο πιο σκουρόχρωμος είναι ένας φακός τόσο καλύτερα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία». Ψέμα!

*Η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν οφείλεται στο χρώμα του φακού. Η απορρόφηση γίνεται από το ίδιο το υλικό του φακού που έχει χρησιμοποιηθεί και την επεξεργασία την οποία έχει υποστεί για οφθαλμική χρήση.

*Η σκουρότητα του φακού δεν ενισχύει την απορρόφηση της UV (αλλά μόνο του ορατού φωτός), με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη μείωση του θάμβους της ηλιοφάνειας που εμποδίζει τη διαύγεια της όρασης.

Με βάση τα προηγούμενα κατηγοριοποιήθηκαν με την οδηγία ΕΟΚ 89/686 τα τεχνικά χαρακτηριστικά των φακών ηλίου, τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές BS 2724/1987 και στον κανονισμό ΕΝ 1836/1995 και αφορούν την κατηγορία του προϊόντος (γενική χρήση κ.λπ.), κατηγορία προστασίας και απορρόφησης, τρόπος χρήσης (οδήγηση ή όχι) κ.λπ.

Για παράδειγμα, ας σκεφτούμε ότι τα γυαλιά ηλίου δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη θάλασσα. Θα φορεθούν και στην οδήγηση. Συνεπώς θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης, προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.

Ισως θα άξιζε μια ιδιαίτερη αναφορά στα πολωτικά γυαλιά ηλίου που εξαλείφουν το θάμβος εξαιτίας της αντανάκλασης των ακτίνων του ήλιου σε στιλπνές επιφάνειες (νερό, άσφαλτος κ.λπ.) και είναι τα καταλληλότερα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα ή στο χιονισμένο τοπίο.

Καταλήγοντας δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε την αποφυγή της έκθεσής μας στον ήλιο από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 4.00 το απόγευμα και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη προστασία.

Για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αισθητική ο οπτικός είναι ο μόνος αρμόδιος να τη συμβουλεύσει αποτελεσματικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γαστρεντερολογία
Ο «πονοκέφαλος» των διακοπών
Γαστρεντερίτιδες σε παιδιά
Καρδιολογία
Καρδιά και καλοκαιρινές διακοπές
Οφθαλμιατρική
Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο
Παιδί
Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μαζί με τον παππού και τη γιαγιά
Υγιεινή
Απολύμανση