Έντυπη Έκδοση

Απολύμανση

Το σούπερ όπλο κατά ιών και μικροβίων

Πρόκειται για μια απλή, αλλά απαραίτητη προφύλαξη τώρα το καλοκαίρι, που μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλους μπελάδες. Κι αυτό επειδή τα βακτήρια, οι ιοί και άλλα μικρόβια δεν πάνε... διακοπές! Αντίθετα, είναι δίπλα μας όπου κι αν βρεθούμε, αόρατα μεν, επικίνδυνα δε!:

Πρόσφατα, η ειδησεογραφία κατακλύστηκε από αναφορές, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κρουσμάτων του ιού Ε. coli και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη, θανατηφόρα εκδοχή του. Ευτυχώς, ο κίνδυνος υποχώρησε, αλλά έμεινε η υπενθύμιση ότι η απολύμανση των χώρων και επιφανειών αποτελεί βασική προϋπόθεση υγιεινής, η οποία μάλιστα δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε εποχές.

Το «προφίλ» της Χλωρίνης

Μια κλασική παρανόηση σχετικά με την απολύμανση είναι το γεγονός ότι συχνά την μπερδεύουμε με την καθαριότητα. Ομως, επιφάνεια καθαρή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι και απαλλαγμένη από μικρόβια! Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο πλέον αποτελεσματικός απολυμαντικός παράγοντας που είναι διαθέσιμος στον καταναλωτή για οικιακή χρήση, τόσο σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα όσο και το φάσμα των μικροβίων που αντιμετωπίζει, είναι το υποχλωριώδες νάτριο που περιέχεται στα προϊόντα της γνωστής μας Χλωρίνης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι διεθνείς οργανισμοί και εθνικοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ.λπ., συνιστούν τη χρήση διαλυμάτων υποχλωριώδους νάτριου για την απολύμανση επιφανειών από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια, όπως SARS, εντεροϊοί, Ε. coli, σαλμονέλα, MRSA, γρίπη των πτηνών (Η5Ν1), νέα γρίπη (Η1Ν1) κ.λπ. Με άλλα λόγια, κανένα άλλο απολυμαντικό οικιακής χρήσης δεν είναι πιο αποτελεσματικό κατά των ιών και των άλλων μικροβίων από τη Χλωρίνη. Γι' αυτό άλλωστε και την εμπιστεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών.

Το υποχλωριώδες νάτριο, στο οποίο βασίζει τη σύνθεσή της η Χλωρίνη, ανακαλύφθηκε στη Γαλλία τον 18ο αιώνα, αρχικά ως λευκαντικό και στη συνέχεια ως απολυμαντικό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθαριστική και απολυμαντική ουσία, που επενεργεί ταχύτατα σε όλο το φάσμα των μικροοργανισμών και είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Απλές κινήσεις για απόλυτη προστασία

Σήμερα, η Χλωρίνη διατίθεται στο εμπόριο σε ποικίλες μορφές. Λεπτόρρευστη, παχύρρευστη, σπρέι κ.λπ., έτσι ώστε η χρήση της να είναι εύκολη και αποτελεσματική για όλες τις επιφάνειες του σπιτιού ή του γραφείου μας. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι συχνά περιοριζόμαστε στο να απολυμάνουμε π.χ. τη λεκάνη της τουαλέτας, παραβλέποντας το γεγονός ότι παγίδες των μικροβίων αποτελούν και πάρα πολλά άλλα «κρυφά» σημεία του σπιτιού, όπως τα σκεύη και τα εργαλεία της μαγειρικής, τα παιχνίδια των παιδιών, τα πόμολα, οι διακόπτες, τα πιάτα των κατοικίδιων, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών κ.ά.

Μικρές χρήσιμες συμβουλές

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε με τη χρήση της Χλωρίνης να εξασφαλίσουμε την υγιεινή, καθαριότητα και προστασία των αγαπημένων μας από τα μικρόβια είναι:

Να απολυμαίνουμε τακτικά σε διάλυμα Χλωρίνης (δύο κουταλιές σούπας σε ένα λίτρο νερού) τις επιφάνειες κοπής και τα εργαλεία (σκεύη, δίσκους, μαχαίρια κ.ά.) που χρησιμοποιούμε για να προετοιμάσουμε το φαγητό, να κόψουμε σαλάτα κ.λπ. Τα βυθίζουμε στο διάλυμα, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά, μετά τα περνάμε με χλιαρή σαπουνάδα και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Καλό είναι να μην παραλείψουμε να απολυμάνουμε και άλλες κλασικές «παγίδες» μικροβίων, όπως τους χώρους στους οποίους διατηρούμε ωμά τρόφιμα, τα σφουγγάρια των πιάτων, το εσωτερικό από τα ντουλάπια και τα συρτάρια, τις επιφάνειες των ηλεκτρικών συσκευών, τα πλαστικά δοχεία και σκεύη, τον κάδο απορριμμάτων μέσα-έξω και φυσικά το νεροχύτη, την μπανιέρα, το νιπτήρα, τη λεκάνη κ.ά.

Ειδική προσοχή πρέπει να δώσουμε στα δωμάτια των μικρών παιδιών, απολυμαίνοντας τα πλαστικά παιχνίδια και τα ποδήλατά τους, τα κάγκελα των κρεβατιών τους, τις «αλαξιέρες» των μωρών κ.ο.κ.

Τέλος, σε ό, τι έχει να κάνει με τους εξωτερικούς χώρους, δεν ξεχνάμε τα σκαλιά της βεράντας και τις κουπαστές, τις κάσες από πόρτες και παράθυρα και -δίχως άλλο- τα σιφόνια, εντός και εκτός του σπιτιού, καθώς η Χλωρίνη, όχι μόνο σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά απαλλάσσει και από τις δυσάρεστες οσμές!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Μικροβιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γαστρεντερολογία
Ο «πονοκέφαλος» των διακοπών
Γαστρεντερίτιδες σε παιδιά
Καρδιολογία
Καρδιά και καλοκαιρινές διακοπές
Οφθαλμιατρική
Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο
Παιδί
Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μαζί με τον παππού και τη γιαγιά
Υγιεινή
Απολύμανση