Έντυπη Έκδοση

Παθήματα και μαθήματα

Παθήματα βγαλμένα απ' την καρδιά της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς ίχνος καλλιτεχνικής προσποίησης. Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, «Λειψή αριθμητική»

Το διήγημα είναι υπό δεδομένες συνθήκες σε θέση να αποτελέσει αιχμή της πεζογραφικής τέχνης, αποκαλύπτοντας με τη μικρή του φόρμα την ικανότητα του συγγραφέα να συμπυκνώσει σε μερικές φράσεις ή σε μερικές εικόνες ολόκληρες φέτες ζωής καμωμένες από πραγματικό χρυσάφι.

Διηγηματογράφος εκ πεποιθήσεως, ο Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, επιδεικνύει με το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του, που έχει τίτλο «Λειψή αριθμητική» (εκδόσεις «Κέδρος»), μιαν έκδηλη αφηγηματική ευστροφία: χωρίς να ανοίγει σε βάθος τα θέματά του, με μια διεξοδική εξέλιξη της δράσης, αλλά και χωρίς να περιορίζει τις προοπτικές τους, με την παραμονή ή την επιμονή σε στενόκαρδες λεπτομέρειες, κατορθώνει να φτιάξει ένα πολυπρισματικό και ταυτοχρόνως έκκεντρο σύνολο, που μετατρέπει την αποσπασματικότητά του σε οργανικό μέρος της λειτουργίας του.

Τα πάντα στη «Λειψή αριθμητική» τελούν σε μιαν επικίνδυνη (με άγνωστη αφετηρία και κατάληξη) αιώρηση: μια παλιά έκδοση των «Αδελφών Καραμαζώφ» κι ένα μήνυμα γραμμένο από άγνωστο χέρι, το πέταγμα των κοράκων πάνω από τοπία θανάτου κι ο τρόπος που αλληλοφαγώνονται τα πουλιά της δυστυχίας, η ομορφιά της κίνησης των πελεκάνων και γάτες που αστράφτουν στο φως, κυνηγημένοι λύκοι, έγκλειστα λιοντάρια και περήφανοι αετοί, το ερωτικό κρεβάτι των γονιών και η ανείπωτη χαρά της ώριμης συνεύρεσης.

Ενας γέρος νάρκισσος και μια γυναίκα που με την τσιγκουνιά της σπαταλάει τον κόσμο, μια τάρτα που ανασταίνει πεθαμένους, κορίτσια που συνομιλούν με το φεγγάρι, έρωτες υπό τους ήχους των όπλων, αγάπες ατέλειωτες και αγάπες που αψηφούν και τους χειρότερους κινδύνους, παιδιά που βόσκουν πρόβατα και μαθαίνουν αριθμούς, καντηλανάφτες με δυσοίωνες προφητείες και χαμίνια που σβήνουν στην άκρη του δρόμου, στρατιωτικοί με ρημαγμένη ψυχή και στρατιώτες που λουφάζουν με τέχνη, αλλά και άντρες που ταξιδεύουν στο θαμπό όνειρο του αλκοόλ, ή άνθρωποι που διαλύουν αυτοκαταστροφικά κάθε απαντοχή τους και ελπίδα.

Με τέτοιο θεματικό δίχτυ, ο Παπαμόσχος θα μπορούσε κάλλιστα να πέσει στην παγίδα του ποιητικισμού, αφήνοντας τα πρόσωπά του να χαθούν σε έναν εύκολο και ανέξοδο, μίας χρήσεως, ρεμβασμό. Δεν είναι αυτή η περίπτωσή του.

Τα παθήματα των ηρώων του, όσο μπορούν να συγκεκριμενοποιηθούν και να αποκτήσουν σάρκα και οστά, είναι παθήματα βγαλμένα από την καρδιά της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς την παραμικρή καλλιτεχνική προσποίηση και δίχως ούτε έναν κόκκο συμβατικής σκηνοθεσίας - κι αυτό δημιουργεί ένα απαραγνώριστο ύφος: το ύφος μιας λογοτεχνίας που ό,τι έχει να πει το λέει μέσα από τις χυμώδεις σιωπές της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας
Ιταλικά «φαντάσματα» στη Μόστρα
«Ο Νταλί και τα βιβλία»
Διαβάζοντας με τον Νταλί
Η πρώτη ταινία για τον Δεκέμβρη
Η εξέγερση στην οθόνη
Θέατρο
Μονολογώντας
Κινηματογράφος
Εκεί, ψηλά στον ουρανό
Κριτική βιβλίου
Σπουδή στο ελληνικό τοπίο
Εκλεκτικές συγγένειες
Κόμικς
Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η αρχαία εποχή της εικόνας
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιωαννίνων
Γλυπτά στο σχολείο
Μπιτλομανία
Beatles for sale
Νύχτες Πρεμιέρας 2009
Χαμένοι στο Διαδίκτυο
Πολιτικοποιημένη μουσική σε ΗΠΑ & Βρετανία
Το ροκ επιστρέφει στην πολιτική
Συνέντευξη Γιάννης Κούτρας
Ταξίδι με τους φίλους
Συνέντευξη Μόνικα Μπελούτσι
«Εξερευνώ τη σκοτεινή πλευρά της ζωής»
Συνέντευξη Φρανσουά Οζόν
Ενα παιδί ανοίγει τα φτερά του
Συνέντευξη Χοακίν Κορτές
«Θέλω ένα σύγχρονο φλαμένκο»
Συναυλίες αφιερωμένες στον Καζαντζίδη
Φωνή λαού
Φθινοπωρινή βιβλιοπαραγωγή
Στο τυπογραφείο ολοταχώς