Έντυπη Έκδοση

Είδε στον καθρέφτη τον Μπρέιβικ

ΟΣτιγκ Λάρσον σ' ένα «προφητικό» κείμενο του '95, βγαλμένο από τις σελίδες του πρώτου τεύχους του περιοδικού «Expo», δεν «συμμαχούσε» -ακόμη- με το πολυπληθές αντιρατσιστικό ακροατήριο. Το σουηδικό μοντέλο, παρά την πτώση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της δειλής ανόδου του εθνικιστικού κόμματος, φάνταζε να είναι ακόμη ισχυρό και να διαθέτει τα αντισώματα στην άνοδο του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ο Μπρέιβικ αιματοκύλισε στις 22 Ιουλίου του 2011 το κέντρο του Οσλο Ο Μπρέιβικ αιματοκύλισε στις 22 Ιουλίου του 2011 το κέντρο του Οσλο  Κι όμως, εάν κωδικοποιούσες τις αποστροφές του για τους νεοναζιστές, του πρόωρα χαμένου συγγραφέα -στηριγμένες στη σουηδική νομοθεσία-, μπορούσες να καταλάβεις ότι η κεντρική εξουσία έβαζε πλάτη στο ρατσισμό.

«[...} Στη Σουηδία είναι σχεδόν αδύνατον να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες κατά ενός νεοναζιστή είτε για πολιτική τρομοκρατία είτε για παράβαση του Συντάγματος».

Ετσι, ένας Σουηδός ρατσιστής ο οποίος πετάει μία βόμβα σ' έναν καταυλισμό προσφύγων, θα καταδικαστεί σε μερικούς μήνες φυλάκιση επί εμπρησμώ. Γιατί η έννοια «πολιτικός τρομοκράτης» (εξηγούσε) απευθύνεται στην πραγματικότητα σε αλλοδαπούς -και μόνο Κούρδοι έχουν συλληφθεί γι' αυτό (σχολίαζε).

STIEG LARSSON Ρωγμές  του σύγχρονου  κόσμου. Σκέψεις του διάσημου συγγραφέα σχετικά  με τις ρωγμές  στην πρόσοψη  του σύγχρονου κόσμου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΟΥΛ ΜΤΦΡ.: ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ν. ΚΟΝΔΥΛΗΣ Ψυχογιός  Σελ. 241 Τιμή: 13,30 ευρώ e-book: 9,99 ευρώ STIEG LARSSON Ρωγμές του σύγχρονου κόσμου. Σκέψεις του διάσημου συγγραφέα σχετικά με τις ρωγμές στην πρόσοψη του σύγχρονου κόσμου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΟΥΛ ΜΤΦΡ.: ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ν. ΚΟΝΔΥΛΗΣ Ψυχογιός Σελ. 241 Τιμή: 13,30 ευρώ e-book: 9,99 ευρώ Ομως ήδη από τα τέλη του '80 είχε οργανωθεί ένα ρεύμα ανάμεσα στους Σουηδούς νεοναζιστές που ονομάστηκε Δίκτυο Εφόδου (Storms Natverk). Πολλοί από αυτούς προέρχονταν από τους σκίνχεντ -όπως ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Ακεσον- αλλά και άλλοι εγγύτερα στις παραδοσιακές ναζιστικές ομάδες, οι οποίοι είναι μανιακοί των όπλων και καθαρά εγκληματικά στοιχεία.

Τότε, το Δίκτυο Εφόδου δεν ήταν μεγάλο κίνημα. «Οπως όλες οι τρομοκρατικές ομάδες, πρόκειται κι αυτό για μια μειονότητα (περιέγραφε) με περίπου 150 άτομα που αποτελούν τον σταθερό πυρήνα και μερικές εκατοντάδες ακόμη με μια χαλαρότερη περιφερειακή σχέση». Αποτελείτο από καμιά δεκαριά μαχητικές ομάδες ναζί, από τις οποίες η μεγαλύτερη ήταν το Εθνικό Μέτωπο, η Εκκλησία τού Δημιουργικού, οι Εθνικοσοσιαλιστές στο Γκέτεμποργκ, η οργάνωση φυλακισμένων της Θούλης.

«Συνολικά (αποφαινόταν) ο σκληρός πυρήνας του Δικτύου Εφόδου έχει ήδη κριθεί ένοχος για πολιτικά εγκλήματα, στις περισσότερες χώρες ήδη θα καταζητούνταν ως τρομοκρατική οργάνωση και οι αρχηγοί του θα φυλακίζονταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας».

Από τις πρώτες γραμμές της παρέμβασής του, προέβλεψε ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ζήσει η Σουηδία μια τρομοκρατική επίθεση, όπως αυτή της Οκλαχόμα (19 Απριλίου 1995), που κόστισε εκατόν εβδομήντα νεκρούς και τετρακόσιους πενήντα τραυματίες. «Υπάχουν [...] όλα τα συστατικά: μίσος, φανατισμός, αγάπη για τη βία και σεχταριστική νοοτροπία. [...] Οταν μια πολιτική κλίκα, χρόνο με το χρόνο, ισχυρίζεται ότι σκέφτεται να ξεκινήσει ένοπλο αγώνα κατά της κυβέρνησης, κάποια μέλη της, αργά ή γρήγορα, θα κάνουν κάτι πολύ ανόητο».

Ο Στιγκ Λάρσον δικαιώθηκε, αφού στις 22 Ιουλίου του 2011, ο τότε 32χρονος Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δολοφόνησε εβδομήντα επτά άτομα στο Οσλο και στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, στο νησί Ουτόγια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Βιβλιοθήκη
Πρόσωπα & Γεγονότα
Βιβλίο
Πρόσωπα
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Το σκουλήκι του μοντέλου
Ακτιβιστής και αντιρατσιστής
Γάτες - Ναζί, Εβραίοι ποντικοί!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
«Μικροαστοί ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή»
Μουσική
Πριγκιπικές νότες
«Η κρίση σκοτώνει τον έρωτα»
Βιβλιοθήκη
Το σκουλήκι του μοντέλου
Ακτιβιστής και αντιρατσιστής
Είδε στον καθρέφτη τον Μπρέιβικ
Γάτες - Ναζί, Εβραίοι ποντικοί!
Αρχαιολογία
Πλάτων, ο αρχιτέκτων του τάφου της Αμφίπολης