Έντυπη Έκδοση

Ο πόλεμος δεν έχει «ξέφωτα»

Κάποτε, μέχρι που άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι άνθρωποι είχαν στη συνείδησή τους τη λογική μιας προοπτικής. Θεωρούσαν δηλαδή όλοι μαζί πως η κοινωνία τους και όλος ο κόσμος κάπου πηγαίνει, έχει κάποιο μέλλον. Η λογική του κάθε ανθρώπου, ξεχωριστά, ήταν (για να το πω απλά) ένα μείγμα συντηρητισμού και επαναστατικότητας.

Η κοινή λογική μιας προοπτικής απ' τη μια και η αντίθεση συντηρητισμού και επαναστατικότητας απ' την άλλη, σχημάτιζαν το πολιτικό σύστημα που εξέφραζε την κοινωνία μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο.

Στη διάρκεια του πολέμου, μετά το 1943 και το Στάλινγκραντ, η επαναστατική λογική για την κοινωνική προοπτική έγινε επαναστατική βεβαιότητα για να καταλήξει μέχρι το 1949 στην απελπισία των στρατοδικείων και της εξόντωσης. Από την στιγμή που η επαναστατική προοπτική χάθηκε η συντηρητική προοπτική ξαναγύρισε στο φασισμό, μέχρι που το 2004, έπειτα από το «κύκνειο άσμα» των Ολυμπιακών της «ασφάλειας» και της «ντόπας», ο φασισμός των αγορών χρεοκόπησε και οι χειριστές του εξουσιαστικού συστήματος άρχισαν να αναζητούν «αριστερές λύσεις» προκειμένου να επιβιώσει το σύστημα. Οι λύσεις δεν βρέθηκαν και μέσα σε δέκα χρόνια (2004-2014) πλησιάζει μια νέα έκρηξη.

Ολα τα παραπάνω μπορείτε να τα πάρετε και σαν παραμύθι: η έκρηξη όμως είναι φανερή και μόνο όποιος θέλει να κερδίσει μια θέση σ' αυτή την ωραία διακυβέρνηση που έχουμε τώρα, και όποιος δεν θέλει να χάσει τη θέση που έχει δεν τη βλέπει να έρχεται και φαντάζεται ένα «ξέφωτο», επαναστατικό ή συντηρητικό: με άλλα λόγια, δυο-τρεις ανάσες μέσα στη λούμπα των αγορών.

Στην ουσία τους, οι αναφορές σε έναν επερχόμενο γενικευμένο πόλεμο είναι η πρώτη ένδειξη ότι η κοινωνία αρχίζει να αναγνωρίζει το αναπότρεπτο της γενικής κρίσης. Εχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές περί του είδους αυτού του πολέμου: «ψυχρός», «τρίτος», «τέταρτος», «γεωστρατηγικός». Οποιου είδους κι αν είναι ο πόλεμος (προσωπικά προτιμώ τον όρο σύγκρουση) υπάρχουν γι' αυτόν δύο ερωτήματα και μία βεβαιότητα.

Τα ερωτήματα: (α) ποιες πλευρές θα συγκρουστούν και (β) ποιο θα είναι το διακύβευμα. Η βεβαιότητα: στον πόλεμο ΔΕΝ υπάρχουν «ξέφωτα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Σχετικά θέματα: Αρθρα/Σχολιασμοί
Ενωτικά, όχι διχαστικά
Σεισάχθεια τώρα. Ζητείται... Σόλων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Φτωχές ελαφρύνσεις, πολλά νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ
«Το πάρτι τελείωσε. Δεν τους φοβόμαστε...»
Νέα Δημοκρατία
Ακάλυπτες υποσχέσεις μιας σαραντάχρονης
ΔΗΜΑΡ
Εχασε τους βουλευτές, κέρδισε το συνέδριο
ΚΚΕ
Κοντά οι κάλπες, λέει το ΚΚΕ
Το Ποτάμι
Στον Frontex τα σύνορα, στους ιδιώτες τα πανεπιστήμια
ΑΟΖ
Προκαλεί ένταση για την ΑΟΖ
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ο πόλεμος δεν έχει «ξέφωτα»
Ενωτικά, όχι διχαστικά
Σεισάχθεια τώρα. Ζητείται... Σόλων
Κυπριακό
Μπάιντεν: Ξέρω από κατοχή
Φοροδιαφυγή
Αρπαχτές στην Κύπρο από Ελλαδίτες καλλιτέχνες
Μνημόνιο
Μνημόνιο σ' όλη την Ευρώπη θέλει ο Βενιζέλος
Άλλες ειδήσεις
NEO TΣOYNAMI στο Ασφαλιστικό