Έντυπη Έκδοση

Μπάιντεν: Ξέρω από κατοχή

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε φόρουμ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκανε ευρεία αναφορά στο Κυπριακό, δηλώνοντας βαθιά αναμεμειγμένος και περισσότερο από κάθε άλλον στο Κογκρέσο. Σημείωσε πως έχει εμπλακεί με πάθος «από την περίοδο της παράνομης κατοχής».

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διασπάσει το μέτωπο των στρατιωτικών που θεωρούσε καθήκον τη διατήρηση της κατοχής στην Κύπρο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να συναντηθούν στην Αγκυρα «και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα. Να φτάσουμε στη λύση που λέει ότι συμφωνεί, διζωνική/δικοινοτική ομοσπονδία. Εχει αρχίζει να αντιλαμβάνεται -κατά την άποψή μου- ότι υπάρχει ένα τεράστιο συμφέρον για την Τουρκία να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα των σημαντικών πόρων, ιδίως του φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μπάιντεν διευκρίνισε ότι τα κοιτάσματα αυτά μπορούν να «απελευθερώσουν» όχι μόνο την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα «από τη χρήση εκ μέρους της Ρωσίας της ενέργειας ως όπλου».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως θα ήταν καλό, αντί να ερίζουν όλοι για το τι πήγε λάθος στο παρελθόν, να δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται «και αν υπάρχει κατάσταση επωφελής για όλους ως διέξοδος». Τόνισε πως ως Ιρλανδός καταλαβαίνει από κατοχή.

Η Λευκωσία, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Μπάιντεν, σημείωσε πως αναμένει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έργα και όχι λόγια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Φτωχές ελαφρύνσεις, πολλά νέα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ
«Το πάρτι τελείωσε. Δεν τους φοβόμαστε...»
Νέα Δημοκρατία
Ακάλυπτες υποσχέσεις μιας σαραντάχρονης
ΔΗΜΑΡ
Εχασε τους βουλευτές, κέρδισε το συνέδριο
ΚΚΕ
Κοντά οι κάλπες, λέει το ΚΚΕ
Το Ποτάμι
Στον Frontex τα σύνορα, στους ιδιώτες τα πανεπιστήμια
ΑΟΖ
Προκαλεί ένταση για την ΑΟΖ
Αρθρα/Σχολιασμοί
Ο πόλεμος δεν έχει «ξέφωτα»
Ενωτικά, όχι διχαστικά
Σεισάχθεια τώρα. Ζητείται... Σόλων
Κυπριακό
Μπάιντεν: Ξέρω από κατοχή
Φοροδιαφυγή
Αρπαχτές στην Κύπρο από Ελλαδίτες καλλιτέχνες
Μνημόνιο
Μνημόνιο σ' όλη την Ευρώπη θέλει ο Βενιζέλος
Άλλες ειδήσεις
NEO TΣOYNAMI στο Ασφαλιστικό