Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Φωτιές και στάχτες

Φωτογραφία του Σωτήρη Λάμπρου για τη «Βιβλιοθήκη»
Τρεις ημέρες πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη η Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων δημοσιεύει απόσπασμα από το βιβλίο

Πλήρες θέμα...

 • Προδημοσίευση

  • ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Εγώ, η αδελφή μου και η μαμά, ένα
   Λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου της Λουκίας Δέρβη Ομπρέλες στον ουρανό, νουβέλα, από τις εκδόσεις Μελάνι, η Βιβλιοθήκη δημοσιεύει ένα απόσπασμα από το βιβλίο.
 • Κριτική βιβλίου

  • Μεταξύ παρόντος και παρελθόντος
   Γράψαμε πρόσφατα, κάπου στις παραμονές του καλοκαιριού, για τη Μύκονο του Αλμπέρ Καμύ. Καιρός είναι να γράψουμε και για τη Μύκονο του Παναγιώτη Κουσαθανά. Υπάρχει, άλλωστε, κάποια αντιστοιχία, αφού και οι δύο στάθηκαν τυχεροί να προλάβουν το μυκονιάτικο τοπίο της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας.
  • Για τους φιλαναγνώστες ιστορικών βιβλίων
   Ποιος δεν γνωρίζει τον μεγάλο ιστορικό Ν. Σβορώνο; Του χρωστάμε μια μακριά σειρά από μελέτες, όπως: «Επισκόπηση της νεοελληνικής ιστορίας» (1953), εκδ. Θεμέλιο και «Το ελληνικό έθνος. Γένεση και διαμόρφωση του νέου ελληνισμού», εκδ. Πόλις (2004).
  • Στα ερμητικά μονοπάτια
   «Αυγουστίνος... τ' όνομά του είναι Αυγουστίνος...», λέει η Περσεφόνη, τη στιγμή που φέρνει στον κόσμο τον γιο της, στις τελευταίες σελίδες του Ιερού ποταμού της Μ. Λαμπαδαρίδου-Πόθου. Μια γέννηση-προφητεία για να δει το φως, ως συνέχεια, το καινούριο απολαυστικό μυθιστόρημα της συγγραφέως, το Υγρό φεγγαρόφωτο.
  • Οβίδιος: Ενας ποιητής του ...καιρού μας
   Ο Οβίδιος (Poplius Ovidius Naso) ανήκει στην πλειάδα των ρωμαίων ποιητών που εμφανίζεται κυρίως κατά τα χρόνια της αυτοκρατορίας του Αυγούστου, αλλά και μετά από αυτόν. Μαζί με τον κορυφαίο, τον οιονεί «εθνικό ποιητή» της Ρώμης, τον Βιργίλιο και τον Οράτιο (που εσχάτως είχαμε υποδειγματική έκδοση του έργου του με έμμετρη μετάφραση από τον συμφοιτητή μου, καθηγητή Δημ. Κουτρούμια) αποτελούν την τρίφωτη λυχνία της ρωμαϊκής ποιητικής λογοτεχνίας.
  • Οι ιάπωνες καμικάζι
   Ο πρόδρομος των «μαρτύρων του Ισλάμ» Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ο Μ. Τζ. Σέφταλ, είναι συνεργάτης καθηγητής στη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Σιζουόκα στην Ιαπωνία, όπου διδάσκει Πολιτισμική Συγκριτική ΗΠΑ-Ιαπωνίας καθώς επίσης και Δημιουργική γραφή.
  • Ενα κορίτσι και ο κόσμος
   Είναι κιόλας έξι χρονώ, θα πάει κανονικό σχολείο, όχι πια νηπιαγωγείο, έχει φαντασία στις ανταλλαγές, μονίμως δηλαδή επιχειρεί να ανταλλάξει οτιδήποτε με τη μητέρα της για λίγη ώρα μπροστά στην τηλεόραση. Παρατηρεί τα πάντα και πάντα βιάζεται. Διαπιστώνει ότι «οι μεγάλοι θυμώνουν εύκολα και ξεθυμαίνουν αργά», φυλάει το «μυστικό τής Ακρης», το μυστικό του αδελφού της δηλαδή, σαν φυλακτό, ωστόσο συνεχίζει να μην καταλαβαίνει «γιατί οι μεγάλοι μιλάνε ακαταλαβίστικα».
  • Λεπτομέρειες και τάσεις του διαγωνισμού θεάτρου
   Στον πρόλογο του ανά χείρας βιβλίου, τον οποίο συνυπογράφουν, όπως και το σύνολο της έκδοσης, η Κυριακή Πετράκου και ο Διονύσης Μουσμούτης, γίνεται σαφές γιατί ο θεσμός των δραματικών διαγωνισμών και συνακόλουθα η κοινοποίηση όλων των σχετικών στοιχείων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του θεάτρου (όπως αντίστοιχα παρουσιάζει ενδιαφέρον οτιδήποτε σχετικό με Πρακτικά Διαγωνισμών σε οποιονδήποτε χώρο της Τέχνης).
  • Βιβλία για τον κινηματογράφο
   Είναι κοινός τόπος ότι το ντοκιμαντέρ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει όχι μόνο μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, αλλά και περισσότερους κινηματογραφιστές, που καταπιάνονται με αυτό το είδος παραγωγής. Το αποδεδειγμένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον προς αυτό το κινηματογραφικό είδος δεν άφησε αδιάφορους τους Ελληνες θεωρητικούς.
 • Συνέντευξη: Αλαίν ντε Μποττόν

  • ALAIN DE ΒΟΤΤΟΝ (Αλαίν ντε Μποττόν) Φιλοσοφώντας στα καθημερινά προβλήματα του ανθρώπου
   Τον αποκαλούν μάγο της δοκιμιακής σκέψης. Πράγματι, είναι εκπληκτικός ο τρόπος που ο Αλαίν ντε Μποττόν μπολιάζει τις μεγάλες ιδέες και τον, συχνά ακατανόητο, κόσμο της φιλοσοφικής σκέψης με την καθημερινότητά μας. Ο χαρισματικός αυτός διανοητής προσφέρει τη φιλοσοφία σαν ευανάγνωστο εργαλείο για την τέχνη του βίου. Ο λόγος του, ευφυέστατος, ευρηματικός και γενναιόδωρος, αποφεύγει κάθε ίχνος διδακτισμού και υπεροψίας και εκπλήσσει με την καθαρότητα και τη φρεσκάδα του.
 • Βερολίνο

  • 9 Νοεμβρίου 1989-2009 - 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους
   ΔΥΤΙΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, αρχές Νοεμβρίου 1989. Μια ασυνήθιστα έντονη κινητικότητα επικρατούσε τις τελευταίες βδομάδες γύρω από το Τείχος. Από το καλοκαίρι είχε αρχίσει η αθρόα διαφυγή πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας, κυρίως μέσω της Ουγγαρίας, η οποία είχε ήδη ανοίξει τα σύνορά της προς την Αυστρία προκαλώντας έτσι τα πρώτα ρήγματα στο «σιδηρούν παραπέτασμα».
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Τραγούδια για υπαρκτά πρόσωπα
   Οι περισσότεροι μουσικοσυνθέτες αντλούν την έμπνευση για τα τραγούδια τους από την καθημερινότητα. Πολλοί μάλιστα αναφέρονται ευθέως στα τραγούδια τους σε διάσημους επώνυμους που απασχολούν την επικαιρότητα, ή σε μερικές περιπτώσεις αφήνουν τη φαντασία του ακροατή να προσπαθήσει να αναζητήσει σε ποιον αναφέρεται το κάθε τραγούδι, το οποίο μνημονεύει κάποιο όνομα.
  • BERT JANSCH Ο Jimi Hendrix της ακουστικής κιθάρας
   Ο Bert Jansch είναι ίσως ένας άγνωστος κιθαρίστας για τον περισσότερο κόσμο και τουλάχιστον στη χώρα μας λίγοι έχουν παρακολουθήσει τη μουσική του πορεία, η οποία όμως άσκησε ιδιαίτερη επίδραση σε μια σειρά από αγαπημένους στο ελληνικό κοινό μουσικούς, όπως ο Johnny Marr των Smiths, ο Nick Drake, ο Jimmy Page των Led Zeppelin, οι οποίοι θα διασκευάσουν μάλιστα το τραγούδι του Black Water Side αλλάζοντας τον τίτλο σε Black Mountain Side, ο Ian Anderson των Jethro Tull, ο John Martyn, αλλά και αμερικανοί κιθαρίστες, όπως ο Neil Young.
 • Θέατρο

  • Μαγειρικοί μονόλογοι
   Η σελίδα της Αγαθής Δημητρούκα στο θέατρο Από τις 9 Νοεμβρίου στο «Cabaret Voltaire», κάθε Δευτέρα, συνδυάζεται το θέατρο με το φαγητό.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Κι αυτό θα περάσει
   Βοστόνη- Πριν από έναν χρόνο ο Μπους μάς εγκατέλειψε αφήνοντας πίσω του μια Αμερική που θυμίζει πληγωμένο ζώο, έναν πλανήτη τραυματισμένο από την αλαζονεία του. Φυσικά ένα πληγωμένο ζώο δεν το εγκαταλείπεις, και αυτό το εμπέδωσε αμέσως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος από την ημέρα που ορκίστηκε 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ σήκωσε τα μανίκια κι έπιασε δουλειά.
  • Η ύπαρξη μόνη...
   «Εχω ανάγκη να ζω αξιοπρεπώς χωρίς βακτηρίες, χωρίς το θαύμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρβέρης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 11.2.09.