Έντυπη Έκδοση

ΚΟΜΜΑΤΑ, ΦΟΡΕΙΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Συμφώνησαν στην κατάργηση της βάσης 10

Στην κατάργηση της βάσης του 10, του πλαφόν εισαγωγής δηλαδή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συμφώνησαν χθες στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την αλλαγή του Λυκείου και του εξεταστικού οι εκπρόσωποι των φορέων και των κομμάτων που συνομιλούν στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση -υπό την προεδρία Μπαμπινιώτη- του ΣΠΔΕ από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, ως μέρος της ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας για τις ευκταίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι πρόεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας κ. Γκλαβάς και Δερμιτζάκης, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ κ. Τρικαλινός και Καπλάνης αλλά και των κομμάτων -εκτός του ΛΑΟΣ- που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Συνάγεται λοιπόν πως ανεξαρτήτως της χρονικής αλλαγής του εξεταστικού, η κατάργηση της βάσης του 10 (υπενθυμίζεται πως νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004) ενδέχεται να προηγηθεί, δεδομένου ότι η σχετική τροποποίηση επί του ισχύοντος συστήματος μελετάται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποτέλεσε άλλωστε παράμετρο των προεκλογικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν και σε δεύτερο ζήτημα, βάσει του οποίου απομακρύνεται η εκδοχή της άμεσης αλλαγής του εξεταστικού συστήματος. Οπως έγινε γνωστό από τη χθεσινή διαδικασία, προέβλεψαν πως νωρίτερα της επόμενης πενταετίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί νέος τρόπος πρόσβασης στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, διότι η ριζική αναδιάρθρωση της δομής του Λυκείου στην κατεύθυνση της αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας που θα οδηγεί σε ισχυρό απολυτήριο, αναφέρεται απ' όλες τις πλευρές ως αναγκαία προϋπόθεση.

«Οι παθογένεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν λύνονται με την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης, αλλά με την ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που κατέθεσε χθες στο ΣΠΔΕ η ΓΣΕΕ. Στην πρόταση της Ομοσπονδίας, όπου περιγράφεται «ένα γενικό Λύκειο με κύρος και αξιοπιστία», περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

* Η αναβάθμιση των αναλυτικών προγραμμάτων του Λυκείου.

* Η μείωση του αριθμού των μαθημάτων του.

* Η αξιολόγηση των μαθητών με τρόπο έγκυρο και αδιάβλητο τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και με περιφερειακές εξετάσεις διαθεματικής προσέγγισης.

* Ο καθορισμός των κριτηρίων (βαρύτητα) επί των βαθμών του απολυτηρίου του Λυκείου από τις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Συμβουλίου, η επόμενη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να συγκερασθούν οι διαθέσιμες προτάσεις και να καταρτιστεί το σχετικό πόρισμα των εργασιών, το οποίο και θα παραδοθεί δύο ημέρες αργότερα (20 Νοεμβρίου) στα χέρια της Αννας Διαμαντοπούλου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Κλειστό το 25% των ΜΕΘ
ΠΟΥ: Ταχύτατη εξάπλωση του Η1Ν1 στο βόρειο ημισφαίριο
Πιο αξιόπιστη παρακολούθηση ζητά το υπουργείο Παιδείας από τα σχολεία
Στην εντατική 36χρονη σε κρίσιμη κατάσταση
Προγράμματα Stage
Stage: Διέξοδος με μόρια
Δυναμικό «παρών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Απογοήτευση και αγανάκτηση σε χιλιάδες που μένουν χωρίς δουλειά
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Συμφώνησαν στην κατάργηση της βάσης 10
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνεχίζεται ο πόλεμος ΠΑΣΠ - ΔΑΠ στο Οικονομικό
Δήμος Αθηναίων
Ρυθμίσεις οφειλών αποφάσισε ο Δήμος της Αθήνας
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αποζημίωση-μαμούθ για διαπλάτυνση της εθνικής οδού Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης
Οικοδομή
Σε εξάμηνη ομηρία η οικοδομή
Δήμος Ζαχάρως
Οι Αυστραλοί αποσύρουν τα λεφτά για το «αμαρτωλό» δημαρχείο
ΕΛΑΣ
Νέο δίδυμο στην ΕΛ.ΑΣ.
Δίκη Σεργιανόπουλου
Πρότεινε ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό
Οδική ασφάλεια
Ενας στους 4 θεωρεί τη ζώνη... αξεσουάρ
Δίκη ΕΛΑ
Υιοθέτησε... Κυριακίδου
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συμβολισμοί και υποσχέσεις...
Εκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου
Νέο... κύμα ναρκωτικών
Περιβάλλον
«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»
Βοτανικός
Επιμένει στην κατασκευή Βωβοκτιρίου στον Βοτανικό
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
80 στρέμματα του στρατού για Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων
Άλλες ειδήσεις
Συγκέντρωση μαθητών