Έντυπη Έκδοση

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΗ «ΔΙΚΗ ΕΛΑ»

Υιοθέτησε... Κυριακίδου

Για τον τακτικό εισαγγελέα της έδρας του Εφετείου του Κορυδαλλού, Γρηγ. Βαβέτση, οι αμφιλεγόμενες, αυτοαναιρούμενες καταθέσεις της Σοφίας Κυριακίδου είναι «αληθείς» και «ο κορμός του αποδεικτικού υλικού», και δη στο κομμάτι εκείνο που αφορά τον πρώην σύζυγό της, Αγγελ. Κανά.

Ο οποίος, σύμφωνα με το διά ταύτα της χθεσινής εισαγγελικής εισήγησης, είναι η... προσωποποίηση του ΕΛΑ, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα φέρεται ως άλλος «πολυμήχανος Οδυσσέας» να είναι ο ένας και μοναδικός συνεργός σε όλες τις πράξεις που αποδίδονται στην οργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαβέτσης με «χρυσό οδηγό» τους ισχυρισμούς Κυριακίδου, εισηγήθηκε χθες στο δικαστήριο, όπου συνεκδικάζονται οι εφέσεις των δύο πρωτόδικων αποφάσεων (μία καταδικαστική και μία απαλλακτική), την ενοχή του Αγγ. Κανά ως απλού συνεργού για όλες τις ενέργειες της οργάνωσης μέχρι το 1994, πλην βεβαίως των παραγεγραμμένων.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Αγγ. Κανάς «υπήρξε μέλος μέχρι το 1994, νοίκιαζε σπίτια και προσέφερε υλική και ψυχική συνδρομή, και πρέπει να κηρυχθεί ένοχος ως απλός συνεργός σε: εκρήξεις κατ' εξακολούθηση, απόπειρες ανθρωποκτονίας αλλά και σε τετελεσμένη ανθρωποκτονία (Βέλλιου)».

Για τους άλλους δυο κατηγορούμενους είχε την άποψη ότι:

* Η Ειρήνη Αθανασάκη πρέπει να απαλλαγεί λόγω παραγραφής για το χρονικό διάστημα πριν από το 1985 για το οποίο «υπάρχουν περιστατικά συμμετοχής», ενώ για το μετέπειτα κρίσιμο διάστημα μέχρι το 1995 εισηγήθηκε την αθώωσή της, καθώς «για τις εκρήξεις δεν προέκυψαν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που να αποδεικνύουν ενεργό και καθοριστική συμμετοχή της, λαμβανομένου υπόψη και του περιορισμένου ρόλου των γυναικών στην οργάνωση».

* Ο Χρ. Τσιγαρίδας «δεν αποδεικνύεται θετικά ότι παρέμεινε στον ΕΛΑ μετά το 1989 και πρέπει να γίνει δεκτή η δήλωσή του ότι είχε αποχωρήσει» και άρα πρέπει «να κηρυχθεί ένοχος μόνο για τις ενέργειες (απλή συνέργεια σε εκρήξεις κατ' εξακολούθηση) μέχρι το 1989», για τις οποίες δεν έχει επέλθει παραγραφή. Μάλιστα, για τον Χρ. Τσιγαρίδα ο εισαγγελέας είπε ότι «δεν είναι τυχαίο μέλος, αλλά μέλος της ηγετικής ομάδας, που είχε αποφασιστικό ρόλο στη δράση του ΕΛΑ. Ποινικά αυτός ο ηγετικός ρόλος συνιστά ψυχική συνδρομή στους δράστες και πρέπει να καταδικαστεί ως απλός συνεργός».

Εισηγήθηκε, τέλος, να παύσει και για τους τρεις κατηγορούμενους, λόγω παραγραφής, η ποινική δίωξη για κατοχή εκρηκτικών για το διάστημα από το 1986 μέχρι τον Νοέμβριο 1989, καθώς και να απαλλαγούν για το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί δεν προκύπτει κατοχή εκρηκτικών μετά το σπίτι της οδού Πολέμωνος.

Τα... Καλάσνικοφ

Ο τακτικός εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου, όπως και άλλοι συνάδελφοί του σε παρόμοιες δίκες, δεν απέφυγε τις πολιτικο-ιδεολογικές εκτιμήσεις, έχοντας ως γνώμονα κυρίως το σκεπτικό της πρώτης καταδικαστικής απόφασης.

«Καινοτομία» του κ. Βαβέτση ήταν η απόπειρά του να συνδέσει τη δράση παλαιότερων οργανώσεων όπως ο ΕΛΑ με πράξεις βίας που εκδηλώνονται στη σημερινή εποχή.

Είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις προτάσεις παλαιών επαναστατικών οργανώσεων, εκμεταλλευόμενος τη χρονική συγκυρία:

«Το σήμερα μας δείχνει ότι αυτό που οραματίζονταν είναι Καλάσνικοφ, Σκόρπιον και πιστόλια».

Στη γενική του εισήγηση, κάνοντας λόγο για οργανώσεις όπως η 17Ν και ο ΕΛΑ, υποστήριξε ότι «δεν μπόρεσαν μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας να αντιληφθούν την αλλαγή των συνθηκών και εγκλωβίστηκαν ιδεοληπτικά σε μια τραγική ψευδαίσθηση που τις οδήγησε σε ατραπούς εγκληματικής δράσης που είχε αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτος».

«Η τρομοκρατία, είπε, είναι αιμορραγούσα πληγή για το δημοκρατικό πολίτευμα και καταρρακώνει διεθνώς την εικόνα του κράτους, που θα πρέπει να λάβει μέτρα».

«Τα μέλη τέτοιων ομάδων -υποστήριξε- είναι ευπαθή σε απόλυτη χειραγώγηση από τον επικεφαλής, δεν χρειάζεται να έχουν πνευματικότητα, αλλά να αποδέχονται την ακραία αριστερή ιδεολογία, όπου η ζωή και η περιουσία κατατάσσονται σε υποδεέστερη θέση».

Ειδικά για τον ΕΛΑ εξέφρασε την άποψη πως «θεωρούσε ότι ήταν τμήμα του διεθνούς επαναστατικού κινήματος και οι τρομοκρατικές του ενέργειες αφορούσαν αυστηρά επιλεγμένους στόχους. Υπήρχε στεγανότητα και απόλυτη μυστικότητα. Υπήρξε δε ομπρέλα άλλων μικρότερων ομάδων».

Σε ό,τι αφορά το φερόμενο ως αποδεικτικό υλικό της δίκης, απέδωσε τις αντιφάσεις τής βασικής μάρτυρα κατηγορίας, Σοφίας Κυριακίδου, «στην παρέλευση μεγάλου χρόνου και στο ότι αφορούν λεπτομέρειες και χρονολογίες». Της αναγνώρισε μάλιστα και το «άλλοθι» της «έλλειψης μόρφωσης», εξαιτίας της οποίας «δεν μπορεί να περιγράψει καλά τη λειτουργία των πυρήνων του ΕΛΑ».

«Ηταν άλλωστε μόνο περιφερειακό μέλος»,τόνισε ο εισαγγελέας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Κλειστό το 25% των ΜΕΘ
ΠΟΥ: Ταχύτατη εξάπλωση του Η1Ν1 στο βόρειο ημισφαίριο
Πιο αξιόπιστη παρακολούθηση ζητά το υπουργείο Παιδείας από τα σχολεία
Στην εντατική 36χρονη σε κρίσιμη κατάσταση
Προγράμματα Stage
Stage: Διέξοδος με μόρια
Δυναμικό «παρών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Απογοήτευση και αγανάκτηση σε χιλιάδες που μένουν χωρίς δουλειά
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Συμφώνησαν στην κατάργηση της βάσης 10
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνεχίζεται ο πόλεμος ΠΑΣΠ - ΔΑΠ στο Οικονομικό
Δήμος Αθηναίων
Ρυθμίσεις οφειλών αποφάσισε ο Δήμος της Αθήνας
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αποζημίωση-μαμούθ για διαπλάτυνση της εθνικής οδού Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης
Οικοδομή
Σε εξάμηνη ομηρία η οικοδομή
Δήμος Ζαχάρως
Οι Αυστραλοί αποσύρουν τα λεφτά για το «αμαρτωλό» δημαρχείο
ΕΛΑΣ
Νέο δίδυμο στην ΕΛ.ΑΣ.
Δίκη Σεργιανόπουλου
Πρότεινε ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό
Οδική ασφάλεια
Ενας στους 4 θεωρεί τη ζώνη... αξεσουάρ
Δίκη ΕΛΑ
Υιοθέτησε... Κυριακίδου
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συμβολισμοί και υποσχέσεις...
Εκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου
Νέο... κύμα ναρκωτικών
Περιβάλλον
«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»
Βοτανικός
Επιμένει στην κατασκευή Βωβοκτιρίου στον Βοτανικό
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
80 στρέμματα του στρατού για Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων
Άλλες ειδήσεις
Συγκέντρωση μαθητών