Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Συμβολισμοί και υποσχέσεις...

Ριζική αλλαγή της σωφρονιστικής πολιτικής με τη συμμετοχή και την εγγύηση ανεξάρτητων αρχών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης.

Δείγμα γραφής έδωσε χθες, κατά την επίσκεψη του μαζί με τον υφυπουργό Απ. Κατσιφάρα και τη βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης μπήκε στις πτέρυγες των φυλακών και συνομίλησε με κρατουμένους στους χώρους όπου ζουν καθημερινά. Να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που αναβαθμίζεται σε θεσμικό συνομιλητή του υπουργείου, μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν αποκλεισμένος από τα σωφρονιστικά καταστήματα εξαιτίας εγκυκλίου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που επέτρεπε την επαφή της ανεξάρτητης αρχής μόνο με διοικητικές υπηρεσίες των φυλακών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να αντιμετωπίσουμε δυο-τρία πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης», ανέφερε ο κ. Καστανίδης. Απέδωσε το πρόβλημα του συνωστισμού στον άμετρο αριθμό υποδίκων και των σχετικών ρυθμίσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και στους αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η απαράδεκτη εικόνα επιβεβαιώνεται πλήρως και από τους αριθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, σε σύνολο 11.736 κρατουμένων, οι 3.218 είναι υπόδικοι και οι 6.078 αλλοδαποί.

Εκτος του συμβολισμού που είχε η πρωτοβουλία του υπουργού να μπει στην Α και Β πτέρυγα (κρατούνται οι υπόδικοι και όσοι εκτίουν ποινές για ναρκωτικά) και να έχει απευθείας συνομιλίες με τους κρατουμένους, δόθηκε με αυτήν και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον σωφρονιστικό χώρο: «Οι κρατούμενοι, οι υπόδικοι ή οι κατάδικοι είναι πρώτα απ' όλα άνθρωποι και συνεπώς θα πρέπει να ξαναδούμε την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος».

Ο υφυπουργός κ. Κατσιφάρας δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν μέτρα, ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα στην εκπαίδευση και την εργασία των κρατουμένων αλλά και την προετοιμασία για την έξοδό τους, ενώ η κ. Σπανού ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη θα συνεχίσει να έχει αυτόνομη παρουσία στις φυλακές, με επιτόπιες επισκέψεις και συνομιλίες με τους κρατουμένους και όταν χρειάζεται θα ασκεί την κριτική που απαιτεί ο διακριτός θεσμικός του ρόλος.

Τα χάλια των ελληνικών φυλακών και το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί έχουν καταγραφεί σε εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος έχει διαπιστώσει, ανάμεσα στα άλλα, σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη χορήγηση αδειών, ανυπαρξία ειδικών μέτρων για τους κρατουμένους για ναρκωτικά (ανέρχονται σήμερα σε 4.937), απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, ενώ για τον θεσμό της ημιελεύθερης διαβίωσης και της κοινωνικής εργασίας αναφέρει ότι μέχρι σήμερα παραμένει ανεφάρμοστος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σωφρονιστικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Κλειστό το 25% των ΜΕΘ
ΠΟΥ: Ταχύτατη εξάπλωση του Η1Ν1 στο βόρειο ημισφαίριο
Πιο αξιόπιστη παρακολούθηση ζητά το υπουργείο Παιδείας από τα σχολεία
Στην εντατική 36χρονη σε κρίσιμη κατάσταση
Προγράμματα Stage
Stage: Διέξοδος με μόρια
Δυναμικό «παρών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Απογοήτευση και αγανάκτηση σε χιλιάδες που μένουν χωρίς δουλειά
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Συμφώνησαν στην κατάργηση της βάσης 10
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνεχίζεται ο πόλεμος ΠΑΣΠ - ΔΑΠ στο Οικονομικό
Δήμος Αθηναίων
Ρυθμίσεις οφειλών αποφάσισε ο Δήμος της Αθήνας
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αποζημίωση-μαμούθ για διαπλάτυνση της εθνικής οδού Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης
Οικοδομή
Σε εξάμηνη ομηρία η οικοδομή
Δήμος Ζαχάρως
Οι Αυστραλοί αποσύρουν τα λεφτά για το «αμαρτωλό» δημαρχείο
ΕΛΑΣ
Νέο δίδυμο στην ΕΛ.ΑΣ.
Δίκη Σεργιανόπουλου
Πρότεινε ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό
Οδική ασφάλεια
Ενας στους 4 θεωρεί τη ζώνη... αξεσουάρ
Δίκη ΕΛΑ
Υιοθέτησε... Κυριακίδου
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συμβολισμοί και υποσχέσεις...
Εκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου
Νέο... κύμα ναρκωτικών
Περιβάλλον
«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»
Βοτανικός
Επιμένει στην κατασκευή Βωβοκτιρίου στον Βοτανικό
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
80 στρέμματα του στρατού για Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων
Άλλες ειδήσεις
Συγκέντρωση μαθητών