Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

Νέο... κύμα ναρκωτικών

Αντιμέτωπη με μια αγορά συνθετικών ναρκωτικών -φέτος για πρώτη φορά και συνθετικών κανναβινοειδών- η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευελιξία, καινοτομία και εξειδίκευση στην παραγωγή ουσιών, αλλά και στις τεχνικές προώθησης που εμπεριέχουν και επιθετικό διαδικτυακό μάρκετινγκ, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτού του δύσκολου κινούμενου «στόχου», επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, που δημοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Μόνο το 2008 εντοπίστηκαν 13 νέες ψυχοτρόπες ουσίες, εκ των οποίων 11 ήταν νέα συνθετικά ναρκωτικά και δύο ήταν φυτά - κράτομ και κάβα. Εξι από τις 13 ουσίες ήταν παράγωγα της καθινόνης, ενός ψυχοδραστικού συστατικού του φυτού κατ.

Για πρώτη φορά μεταξύ των αναφερόμενων ναρκωτικών εντοπίστηκε ένα συνθετικό κανναβινοειδές, το JWH-018 (και άλλα οκτώ), τα οποία καπνιζόμενα προκαλούν παρόμοιες επιδράσεις μ' αυτές της κάνναβης. Τα συνθετικά κανναβινοειδή περιέχονται σε προϊόντα με την επωνυμία Spice, που συχνά πωλούνται ως αρωματικά χώρου με αναφερόμενη σύνθεση φυτικών συστατικών. Διατίθενται κυρίως διαδικτυακά, αλλά και από τα λεγόμενα smart-shops, καταστήματα που πωλούν «νόμιμα ψυχοτρόπα».

Περισσότερες από 90 ουσίες έχουν ανακαλυφθεί από το 1997 μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. όπου αναφέρονται οι χώρες-μέλη και η Ευρωπόλ. Η παρακολούθηση του Διαδικτύου, σημειώνει η έκθεση του ΕΚΠΝΤ, αποκτά ολοένα αυξανόμενη σημασία αναφορικά με τον εντοπισμό νέων τάσεων στα ναρκωτικά. Οι ανησυχίες για τα συνθετικά κανναβινοειδή οδήγησαν οκτώ ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη νομοθετικών μέτρων απαγόρευσης ή ελέγχου των προϊόντων Spice ή συναφών ενώσεων.

Το 2009 το ΕΚΠΝΤ ερεύνησε 115 ηλεκτρονικά καταστήματα σε 17 χώρες (η πλειονότητα σε Αγγλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ρουμανία) και τα μισά πωλούσαν προϊόντα Spice. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μέσω Διαδικτύου πωλούνται τουλάχιστον 27 μίγματα βοτάνων που καπνίζονται -εναλλακτικά των προϊόντων Spice- με διάφορες ονομασίες, όπως Smoke ή Sence.

Η ταχεία εμφάνιση υποκαταστάτων των προϊόντων Spice υποδεικνύει την ικανότητα της συγκεκριμένης αγοράς να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές νομοθετικού καθεστώτος.

Αλλαγές παρατηρούνται και στη σύνθεση των δισκίων «έκστασις», οι οποίες αποδίδονται εν μέρει στην αυξανόμενη επιτυχία ελέγχου των πρόδρομων χημικών ουσιών. Η αγορά «έκστασις» θα αποτελέσει το 2010 αντικείμενο ανάλυσης από το ΕΚΠΝΤ και την Ευρωπόλ. Ενδείξεις υπάρχουν ότι η μεθαμφεταμίνη κατακτά νέο έδαφος σε νέες ευρωπαϊκές αγορές, αν και παραμένει περιορισμένη στη Δ. Ευρώπη.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια παράκαμψης του συστήματος ελέγχου ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά πρώτη φορά διερευνάται ένα ευρύτατο φάσμα ουσιών που προωθείται με επιθετικό μάρκετινγκ προϊόντων όπου σκόπιμα δεν αναγράφεται η ακριβής σύνθεση. Η κατάσταση προοιωνίζεται με τι θα βρεθούμε μελλοντικά αντιμέτωποι», τονίζει ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Βόλφγκανγκ Γκετζ. Στο μήνυμά του προσθέτει: «Η επίτευξη των στόχων για μείωση της χρήσης ναρκωτικών και των επιβλαβών τους συνεπειών, που αποτυπώνεται στα έγγραφα της πολιτικής που ανανέωσαν το 2008 παράλληλα η Ε.Ε. και τα Η.Ε., αποτελούν πρόκληση στην οποία θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μόνον εφόσον εφαρμοστούν ευρέως οι σχεδιαζόμενες δράσεις».

Στο μεταξύ, στον πυρήνα του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένουν η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

Η ηρωίνη δεν παρουσιάζει πια τάση πτωτικής πορείας της χρήσης της - με 1,5 εκατομμύριο προβληματικούς χρήστες και 650.000 σε θεραπεία υποκατάστασης. Το 2007 οι αιτήσεις για θεραπεία από ηρωίνη αυξήθηκαν κατά 6% έναντι του 2002. Μεταξύ 2002-2007 οι κατασχέσεις ηρωίνης αυξήθηκαν στην Ε.Ε. κατά 4% κάθε χρόνο. Την περίοδο 1990-2006 αναφέρονταν στην Ευρώπη από 6.400 έως 8.500 θάνατοι λόγω ναρκωτικών. Το 2007 13 από τις 18 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία ανέφεραν αύξηση θανάτων.

Η κοκαΐνη, το πλέον διαδεδομένο «ευρωπαϊκό» διεγερτικό, έχει ενδείξεις αυξητικής τάσης χρήσης, με 13 εκατομμύρια ενήλικες να εκτιμάται ότι την έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους και 3 εκατομμύρια να έχουν κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο. Ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαΐνης το 2007 αυξήθηκε στις 92.000 έναντι των 84.000 του 2006. Το 2007 αναφέρθηκαν 500 θάνατοι από κοκαΐνη.

Πρέπει να σημειωθεί πως αν και η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με χαμηλή εν γένει επικράτηση χρήσης ναρκωτικών (π.χ. είμαστε προτελευταίοι στη χρήση κοκαΐνης σε 27 χώρες) δυστυχώς ανήκουμε στη «μεσαία» ομάδα χωρών σε ποσοστό θανάτων οφειλόμενων σε ναρκωτικά.

Θετικό εύρημα φέτος αποτελούν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υποχώρηση της χρήσης κάνναβης (μετά την έντονη αύξηση που σημειώθηκε τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000), τάση ιδιαίτερα αισθητή ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό. Πάντως 22,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτιμάται ότι έκαναν χρήση το τελευταίο έτος, αριθμός που κατατάσσει την κάνναβη ως την παράνομη ουσία με τη συχνότερη κατανάλωση στην Ευρώπη.

Ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση για τις τοξικές επιπτώσεις της πολλαπλής -παράλληλης- χρήσης ουσιών από εφήβους, νεαρούς ενήλικες, ενήλικες και προβληματικούς χρήστες ναρκωτικών, με το αλκοόλ και τη συνακόλουθη κατανάλωσή του να αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο στο πρόβλημα στην Ευρώπη. Από στοιχεία για τη χρήση σε νεαρούς 15-34 ετών σε 9 χώρες, προκύπτει πως όσοι καταναλώνουν συχνά ή συστηματικά αλκοόλ είναι δύο έως έξι φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει χρήση κάνναβης και δύο έως 9 φορές να έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης το τελευταίο έτος σε σύγκριση με τον γενικότερο πληθυσμό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Κλειστό το 25% των ΜΕΘ
ΠΟΥ: Ταχύτατη εξάπλωση του Η1Ν1 στο βόρειο ημισφαίριο
Πιο αξιόπιστη παρακολούθηση ζητά το υπουργείο Παιδείας από τα σχολεία
Στην εντατική 36χρονη σε κρίσιμη κατάσταση
Προγράμματα Stage
Stage: Διέξοδος με μόρια
Δυναμικό «παρών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Απογοήτευση και αγανάκτηση σε χιλιάδες που μένουν χωρίς δουλειά
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Συμφώνησαν στην κατάργηση της βάσης 10
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνεχίζεται ο πόλεμος ΠΑΣΠ - ΔΑΠ στο Οικονομικό
Δήμος Αθηναίων
Ρυθμίσεις οφειλών αποφάσισε ο Δήμος της Αθήνας
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αποζημίωση-μαμούθ για διαπλάτυνση της εθνικής οδού Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης
Οικοδομή
Σε εξάμηνη ομηρία η οικοδομή
Δήμος Ζαχάρως
Οι Αυστραλοί αποσύρουν τα λεφτά για το «αμαρτωλό» δημαρχείο
ΕΛΑΣ
Νέο δίδυμο στην ΕΛ.ΑΣ.
Δίκη Σεργιανόπουλου
Πρότεινε ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό
Οδική ασφάλεια
Ενας στους 4 θεωρεί τη ζώνη... αξεσουάρ
Δίκη ΕΛΑ
Υιοθέτησε... Κυριακίδου
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συμβολισμοί και υποσχέσεις...
Εκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου
Νέο... κύμα ναρκωτικών
Περιβάλλον
«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»
Βοτανικός
Επιμένει στην κατασκευή Βωβοκτιρίου στον Βοτανικό
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
80 στρέμματα του στρατού για Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων
Άλλες ειδήσεις
Συγκέντρωση μαθητών