Έντυπη Έκδοση

«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»

«Οχι στη μόδα των εκτροπών», όπως εκείνης που προβλέπει μεταφορά 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο από τον Αώο - Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου μέσω αγωγού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, για «εμπλουτισμό» της λίμνης των Ιωαννίνων, που θα «ξεπλύνει» το έγκλημα υποβάθμισης της Παμβώτιδας.

Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις χωριών στην περιοχή της Βάλια Κάλντα καθώς σύμφωνα με το «αναχρονιστικό σχέδιο», όπως το χαρακτηρίζουν οι... οργανώσεις WWF-Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος, προτείνεται: Η άντληση από την κοίτη του ποταμού Αώου, η επαναφορά του στη λίμνη Πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη λίμνη Παμβώτιδα. Αυτά και τα συνοδά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων και η εκχερσώσεις, αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν ότι το συνολικό έργο «είναι διπλά καταστροφικό αφού εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου και το Εθνικό Πάρκο, απειλεί να "ξεπλύνει" το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Ιωάννινα με την καθημερινή υποβάθμιση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας», λέει η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στο WWF-Ελλάς.

«Πίσω από τον εμπλουτισμό είναι η κατασκευή φραγμάτων, που θα εκτρέπει τον Αώο εκεί όπου (σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου ζώνη ΙΙ) ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

»Εμπλουτισμός έρχεται και με τις βροχοπτώσεις, ποιον κοροϊδεύουν», τόνισε η υπεύθυνης πολιτικής του WWF.

Τα σχέδια για το συγκεκριμένο έργο (που έχει προταθεί από ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ιούλιος 2009, και από μία άλλη εταιρεία) γνωστοποιήθηκαν σε συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης, ο οποίος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου που σχεδιάζεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Ο Κώστας Τζιόβας, εκπρόσωπος των οργανώσεων στο Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης, είπε:

«Μια θετική γνωμοδότηση σημαίνει ότι ο φορέας διαχείρισης, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου, θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου. Μια αρνητική γνωμοδότηση θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μια ιστορία που με διάφορες μορφές έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία τριάντα χρόνια».

Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας -πλαίσιο για τα ύδατα- 2000/60/ΕΚ, η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε αυτήν. Θεσμοθετείται επίσης η υποχρέωση λεπτομερούς προγραμματισμού της χρήσης των υδάτινων πόρων, μέσω της κατάρτισης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑ). Από το 2009 και μετά, κάθε σχέδιο ή πρόγραμμα που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους ή στην ποιότητα των υδάτων, θα πρέπει να συντονίζεται με τις διατάξεις των ΣΔΛΑ.

* Αλλαγή προέδρου στο WWF-Ελλάς. Τη θέση της Αθηνάς Δεσύπρη αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Πουλούδης, τακτικός καθηγητής και αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Κλειστό το 25% των ΜΕΘ
ΠΟΥ: Ταχύτατη εξάπλωση του Η1Ν1 στο βόρειο ημισφαίριο
Πιο αξιόπιστη παρακολούθηση ζητά το υπουργείο Παιδείας από τα σχολεία
Στην εντατική 36χρονη σε κρίσιμη κατάσταση
Προγράμματα Stage
Stage: Διέξοδος με μόρια
Δυναμικό «παρών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Απογοήτευση και αγανάκτηση σε χιλιάδες που μένουν χωρίς δουλειά
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Συμφώνησαν στην κατάργηση της βάσης 10
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνεχίζεται ο πόλεμος ΠΑΣΠ - ΔΑΠ στο Οικονομικό
Δήμος Αθηναίων
Ρυθμίσεις οφειλών αποφάσισε ο Δήμος της Αθήνας
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αποζημίωση-μαμούθ για διαπλάτυνση της εθνικής οδού Χαλκιδικής-Θεσσαλονίκης
Οικοδομή
Σε εξάμηνη ομηρία η οικοδομή
Δήμος Ζαχάρως
Οι Αυστραλοί αποσύρουν τα λεφτά για το «αμαρτωλό» δημαρχείο
ΕΛΑΣ
Νέο δίδυμο στην ΕΛ.ΑΣ.
Δίκη Σεργιανόπουλου
Πρότεινε ενοχή χωρίς κανένα ελαφρυντικό
Οδική ασφάλεια
Ενας στους 4 θεωρεί τη ζώνη... αξεσουάρ
Δίκη ΕΛΑ
Υιοθέτησε... Κυριακίδου
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συμβολισμοί και υποσχέσεις...
Εκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου
Νέο... κύμα ναρκωτικών
Περιβάλλον
«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»
Βοτανικός
Επιμένει στην κατασκευή Βωβοκτιρίου στον Βοτανικό
Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών
80 στρέμματα του στρατού για Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων
Άλλες ειδήσεις
Συγκέντρωση μαθητών