Ελευθεροτυπία - 06/11/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009
«Καταστροφική εκτροπή και για την Πίνδο»
«Οχι στη μόδα των εκτροπών», όπως εκείνης που προβλέπει μεταφορά 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο από τον Αώο - Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου μέσω αγωγού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, για «εμπλουτισμό» της λίμνης των Ιωαννίνων, που θα «ξεπλύνει» το έγκλημα υποβάθμισης της Παμβώτιδας.
Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις χωριών στην περιοχή της Βάλια Κάλντα καθώς σύμφωνα με το «αναχρονιστικό σχέδιο», όπως το χαρακτηρίζουν οι... οργανώσεις WWF-Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος, προτείνεται: Η άντληση από την κοίτη του ποταμού Αώου, η επαναφορά του στη λίμνη Πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη λίμνη Παμβώτιδα. Αυτά και τα συνοδά έργα, όπως η διάνοιξη δρόμων και η εκχερσώσεις, αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιμένουν ότι το συνολικό έργο «είναι διπλά καταστροφικό αφού εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου και το Εθνικό Πάρκο, απειλεί να "ξεπλύνει" το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Ιωάννινα με την καθημερινή υποβάθμιση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας», λέει η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στο WWF-Ελλάς.
«Πίσω από τον εμπλουτισμό είναι η κατασκευή φραγμάτων, που θα εκτρέπει τον Αώο εκεί όπου (σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου ζώνη ΙΙ) ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.
»Εμπλουτισμός έρχεται και με τις βροχοπτώσεις, ποιον κοροϊδεύουν», τόνισε η υπεύθυνης πολιτικής του WWF.
Τα σχέδια για το συγκεκριμένο έργο (που έχει προταθεί από ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ιούλιος 2009, και από μία άλλη εταιρεία) γνωστοποιήθηκαν σε συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης, ο οποίος κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης του έργου που σχεδιάζεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Ο Κώστας Τζιόβας, εκπρόσωπος των οργανώσεων στο Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης, είπε:
«Μια θετική γνωμοδότηση σημαίνει ότι ο φορέας διαχείρισης, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου, θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου. Μια αρνητική γνωμοδότηση θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μια ιστορία που με διάφορες μορφές έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία τριάντα χρόνια».
Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας -πλαίσιο για τα ύδατα- 2000/60/ΕΚ, η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε αυτήν. Θεσμοθετείται επίσης η υποχρέωση λεπτομερούς προγραμματισμού της χρήσης των υδάτινων πόρων, μέσω της κατάρτισης Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑ). Από το 2009 και μετά, κάθε σχέδιο ή πρόγραμμα που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους ή στην ποιότητα των υδάτων, θα πρέπει να συντονίζεται με τις διατάξεις των ΣΔΛΑ.
* Αλλαγή προέδρου στο WWF-Ελλάς. Τη θέση της Αθηνάς Δεσύπρη αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Πουλούδης, τακτικός καθηγητής και αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.