Έντυπη Έκδοση

Τραγούδια για υπαρκτά πρόσωπα

Οι περισσότεροι μουσικοσυνθέτες αντλούν την έμπνευση για τα τραγούδια τους από την καθημερινότητα. Πολλοί μάλιστα αναφέρονται ευθέως στα τραγούδια τους σε διάσημους επώνυμους που απασχολούν την επικαιρότητα, ή σε μερικές περιπτώσεις αφήνουν τη φαντασία του ακροατή να προσπαθήσει να αναζητήσει σε ποιον αναφέρεται το κάθε τραγούδι, το οποίο μνημονεύει κάποιο όνομα.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να δηλώσει ο Neil Diamond ότι η Sweet Caroline της ομώνυμης επιτυχίας του ήταν η Carolyn Kennedy, κόρη του John Kennedy.

Τα τραγούδια που αναφέρονται σε υπαρκτά πρόσωπα, γνωστά ή άγνωστα στο ευρύ κοινό, είναι πολλά· λόγω επικαιρότητας θα αναφέρω πρώτα τη σύνδεση των τραγουδιών των Beatles με υπαρκτά πρόσωπα.

Τα μέλη του συγκροτήματος φαίνεται να επηρεάζονται συχνά από την καθημερινή τους ζωή σε πολλές από τις συνθέσεις των τραγουδιών τους.

Στο άλμπουμ του συγκροτήματος Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band υπάρχουν αρκετά τέτοια τραγούδια, όπως το Lucy In The Sky (With Diamonds), που γράφτηκε από τον Lennon όταν ο γιος του Julian, σε ηλικία 5 ετών, του έφερε από το σχολείο ένα σχέδιο στο οποίο είπε στον πατέρα του ότι είχε σχεδιάσει τη φίλη του στο σχολείο Lucy, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι ήταν η Lucy In The Sky With Diamonds. Πολλά χρόνια αργότερα και σχετικά πρόσφατα, ο Julian δήλωσε ότι αυτή η Lucy ήταν η συμμαθήτριά του Lucy Ο'Donnell, στην οποία έστειλε μάλιστα λουλούδια πριν από μερικούς μήνες, όταν έμαθε ότι ήταν σοβαρά άρρωστη. Σ' αυτή την περίπτωση ο McCartney το 2004 ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι γράφτηκε για το παραισθησιογόνο LSD.

Στο Α Day In The Life, από το ίδιο άλμπουμ, ο John Lennon εμπνεύστηκε από την είδηση που διάβασε σε εφημερίδα για τον θάνατο σε αυτοκινητικό του νεαρού αριστοκράτη Tara Browne.

Από τον Τύπο εμπνεύστηκε και ο Paul McCartney το She's Leaving Home, όταν διάβασε την είδηση για τη φυγή από το σπίτι τής Melanie Coe, της οποίας οι γονείς είχαν δηλώσει We Gave Her Everything Money Could Buy, φράση που χρησιμοποίησε ο McCartney στο τραγούδι, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο με τη φαντασία του.

Πάντα στο ίδιο άλμπουμ, το Being For The Benefit Of Mr. Kite είναι εμπνευσμένο από μία αφίσα τσίρκου που αγόρασε σε κάποιο παλαιοπωλείο ο John και αναφερόταν σε παράσταση του 1843, στην οποία παίρνουν μέρος διάφοροι ηθοποιοί, όπως ο William Kite, ενώ και οι Hendersons, που αναφέρονται στο ίδιο τραγούδι, είναι οι John και Agnes Henderson, παρουσιαστές και γυμναστές στο τσίρκο.

Στο τραγούδι Taxman ο Harrison αναφέρεται στους πρωθυπουργούς της Αγγλίας για τη δεκαετία του '60, Harold Wilson και Ted Heath, τραγουδώντας Ha Ha, Mr Wilson, Ha Ha, Mr Heath.

Η βασική έμπνευση για το Eleanor Rigby πηγάζει από την ηθοποιό Eleanor Bron, που έπαιζε στο Help!, υπάρχει όμως και ο τάφος της Eleanor Rigby στο νεκροταφείο της γειτονιάς όπου μεγάλωσαν, στο Λίβερπουλ, τα μέλη των Beatles.

Στον Brian Epstein, μάνατζερ του συγκροτήματος, αναφέρεται το Baby You're Α Rich Man.

Το Dear Prudence, από το λευκό άλμπουμ, αναφέρεται στην Prudence Farrow, αδελφή της ηθοποιού Mia Farrow, η οποία είχε ακολουθήσει το συγκρότημα στην Ινδία και παρακολουθούσε τις ομιλίες του Maharichi.

Η μητέρα του John, Julia, ήταν αυτή που τον μύησε στον κόσμο της μουσικής και του έμαθε να παίζει μπάντζο, όπως ο αγαπημένος της τραγουδιστής Elvis Presley. Γι' αυτήν έγραψε ο John το Julia, που υπάρχει στο λευκό άλμπουμ. Ο Paul, με τη σειρά του, αναφέρει τη δικιά του μητέρα -Mary- στο τραγούδι Let It Be από το ομώνυμο άλμπουμ.

Ο βασιλιάς που αναφέρεται στο Sun King του άλμπουμ Abbey Road είναι ο Λουδοβίκος ο 14ος, γνωστός ως Βασιλιάς Ηλιος στους γάλλους υπηκόους του.

Στο ίδιο άλμπουμ το κρυφό τραγούδι Her Majesty είναι βέβαια για τη βασίλισσα της Αγγλίας.

Το Hey Jude είχε ως αρχικό τίτλο το Hey Jules και γράφτηκε από τον Paul McCartney για τον γιο τού Lennon, Julian, που περνούσε δύσκολες στιγμές με τον χωρισμό των γονιών του εκείνη την περίοδο.

Τέλος, το συγκρότημα έχει συνδέσει τον τίτλο με δύο υπαρκτά πρόσωπα που έχουν μεγάλη σχέση με την ιστορία του ως συγκροτήματος, στο The Ballad Of John And Yoko, τίτλος που αφορά τον Lennon και τη Υοκο Ono. Ο Lennon έγραψε και το Oh Yoko στο άλμπουμ του Imagine για τη γυναίκα του.

Από τα υπόλοιπα, αυτά που ξεχώρισαν και αναφέρονται σε υπαρκτά πρόσωπα είναι το Candle In The Wind του Elton John, που αναφέρεται στη Marilyn Monroe με το πραγματικό της όνομα, Norma Jean, στο άλμπουμ του Goodbye Yellow Brick Road.

Ο Bob Dylan έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην υπόθεση του αμερικανού πυγμάχου Reuben «Hurricane» Carter, που κατηγορήθηκε για φόνο, άδικα για πολλούς, ανάμεσά τους και ο Dylan, ο οποίος προκάλεσε πολλές συζητήσεις με το Hurricane από το άλμπουμ του Desire.

Για έναν άλλο μεγάλο πυγμάχο, τον Muhammad Ali, πιο γνωστό σαν Casious Clay, η Whitney Houston έκανε επιτυχία το The Greatest Love Of All από την ταινία The Greatest, που αρχικά είχε ερμηνεύσει ο George Benson.

Στο Man On The Moon οι R.Ε.Μ. αναφέρονται στον κωμικό Andy Kaufman, τον ρόλο του οποίου έπαιξε στον κινηματογράφο ο Jim Carey στο βιογραφικό φιλμ Man On The Moon το 1984· στο ίδιο τραγούδι αναφέρεται και ο τραγουδιστής που θαύμαζε ο αμερικανός κωμικός και ήταν ο Elvis Presley. Το ίδιο συγκρότημα αναφέρεται στον Lenin στο τραγούδι τους Harborcoat και στον γάλλο πολιτικό Jean-Paul Marat στο We Walk, στο άλμπουμ Reckoning.

Αλλα τραγούδια των R.Ε.Μ. με αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα είναι, μεταξύ άλλων, το Feeling Gravitys Pull για τον Man Ray, που δημιούργησε το κίνημα του ντανταϊσμού, και το Begin The Begin για τον προτεστάντη μεταρρυθμιστή Λούθηρο. Στο It's The End Of The World γίνεται αναφορά στον αμερικανό κωμικό Lenny Bruce και στο ίδιο τραγούδι, για τον σοβιετικό ηγέτη Leonid Brezhnev.

Την εποχή που κυκλοφόρησε το Rosanna του συγκροτήματος Toto, ένα από τα μέλη τους έβγαινε με την ηθοποιό Roseanna Arquette, για την οποία και έγραψε το τραγούδι.

Δύο από τα τραγούδια των Orchestral Manoeuvres In The Dark αναφέρονται στην Ιωάννα της Λορένης, το Joan Of Arc και το Maid Of Orleans (The Waltz Of Joan Of Arc), και τα δύο του 1982.

Το Abraham, Martin and John, επιτυχία για τον Dion Di Muci το 1970, αναφέρεται στους Abraham Lincoln, Martin Luther King και John Kennedy, ενώ στους στίχους του αναφέρεται και ο Robert Kennedy. Στον Martin Luther King κάνουν αναφορά και οι U2 στο τέλος τού Pride (In The Name Of Love).

Αναμφισβήτητα το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκαν τα περισσότερα τραγούδια είναι η Pattie Boyd, το μοντέλο που ήταν σύζυγος αρχικά του Eric Clapton και στη συνέχεια του George Harrison: Layla, Bell Bottom Blues, Keep On Growing, Wonderful Tonight, Ι Looked Away και Why Does Love Got Το Be So Sad από τον Eric Clapton και If Ι Needed Someone, Something και For You Blue, όλα γραμμένα από τον Harrison για το συγκρότημά του, τους Beatles.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Από τις 4:00 στις 6:00
Ο Jimi Hendrix της ακουστικής κιθάρας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Προδημοσίευση
Φωτιές και στάχτες
Εγώ, η αδελφή μου και η μαμά, ένα
Κριτική βιβλίου
Μεταξύ παρόντος και παρελθόντος
Για τους φιλαναγνώστες ιστορικών βιβλίων
Στα ερμητικά μονοπάτια
Οβίδιος: Ενας ποιητής του ...καιρού μας
Οι ιάπωνες καμικάζι
Ενα κορίτσι και ο κόσμος
Λεπτομέρειες και τάσεις του διαγωνισμού θεάτρου
Βιβλία για τον κινηματογράφο
Συνέντευξη: Αλαίν ντε Μποττόν
Φιλοσοφώντας στα καθημερινά προβλήματα του ανθρώπου
Βερολίνο
9 Νοεμβρίου 1989-2009 - 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους
Από τις 4:00 στις 6:00
Τραγούδια για υπαρκτά πρόσωπα
Ο Jimi Hendrix της ακουστικής κιθάρας
Θέατρο
Μαγειρικοί μονόλογοι
Άλλες ειδήσεις
Κι αυτό θα περάσει
Η ύπαρξη μόνη...