Έντυπη Έκδοση

10% μειώθηκαν οι καταθέσεις στο 9μηνο

«Πολλές τρύπες» φαίνεται ότι έχει τελικώς ο «κορβανάς» των καταθέσεων. Τον Σεπτέμβριο, ύστερα από μια σύντομη θερινή ανάπαυλα, συνεχίστηκε η διαρροή των καταθέσεων, κυρίως των νοικοκυριών.

Από την αρχή του έτους οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει κατά 10% εντείνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Το «κενό» που έχει προκαλέσει η τρύπα των 25 δισ. ευρώ από την απόσυρση των καταθέσεων την καλύπτει προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρέχει άφθονη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ομως η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια της ΕΚΤ αποτελεί, σύμφωνα και με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, τη μεγαλύτερη πρόκληση για το 2011.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι σε ένα βαθμό η μείωση των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο οφείλεται και στις συναλλαγματικές διαφορές. Αποτέλεσμα της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας ήταν να μειωθεί το ισόποσο των καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

Τον Σεπτέμβριο το ισόποσο των καταθέσεων σε συνάλλαγμα υποχώρησε στα 17,8 δισ. ευρώ από 19 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις σε ευρώ (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) αυξήθηκαν στα 195 από 194 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο τέλος του εννεαμήνου το απόθεμμα των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στα 212,8 δισ. ευρώ από 213,02 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Από τις αρχές του έτους ο ιδιωτικός τομέας έχει αποσύρει καταθέσεις 25 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο να καταγράφεται μια μείωσή τους της τάξεως του 10,5%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη συμπεριφορά των νοικοκυριών τα οποία από την αρχή του έτους μείωσαν τις καταθέσεις τους στις εγχώριες τράπεζες κατά 20,3 δισ. ευρώ ήτοι 10,3 %.

Αρκετοί μεγαλοκαταθέτες (και όχι μόνο) θορυβημένοι από τα σενάρια για άρση του απορρήτου και επιστροφής της δραχμή προτίμησαν την ασφάλεια των τραπεζών στο εξωτερικό, όπου και κατευθύνθηκε ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων. Ομως εκτός των περιπτώσεων αυτών υπάρχουν και αρκετά νοικοκυριά τα οποία αναγκάζονται να μειώνουν τις οικοκονομίες που έχουν στην άρκη καλύπτοντας έτσι τρέχουσες δαπάνες.

Είναι ενδεικτικό ότι οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ. Ετσι στο τέλος Σεπτεμβρίου συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 176,5 δισ. ευρώ, και ήταν μειωμένες κατά 970 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αποταμίευση και καταθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Οικονομικών
10% οι περικοπές το 2011
Μείωση 30% - 70% σε συνταξιούχους Δημοσίου που θέλουν να εργαστούν
Τηλεπικοινωνίες
Καμπάνες 5 εκατ. για κόλπα στην κινητή
Τράπεζες
10% μειώθηκαν οι καταθέσεις στο 9μηνο
Κοινοτικά κονδύλια
«Πλουτίσαμε» τόσο που 7 περιφέρειες χάνουν μέρος του ΕΣΠΑ!
Οικονομική κρίση
Στον Νοέμβριο του 1998 γύρισε η αγορά αυτοκινήτου
Τουρισμός
Μπαράζ λουκέτων σε ιστορικά ξενοδοχεία
Γ. Ρέτσος: Να κάνει και το Δημόσιο θυσίες
Και οι τουρ οπερέιτορ τον εκβιασμό τους
Εμπόριο
Συνάντησα κι ευτυχισμένους μαγαζάτορες
Δημόσιο χρέος
Αλά Αργεντινή ή αλά Ισημερινός, η αναδιάρθρωση πιάνει
Στο α' τρίμηνο τοποθετούν την ελληνική επιμήκυνση
Τεχνοοικονομικά
Το γρήγορο Ιντερνετ προχωράει, αλλά όχι και τόσο γρήγορα
Η Google μηνύει τον ...Ομπάμα για εύνοια υπέρ της Microsoft
Με γυαλιά 3 διαστάσεων στο δρόμο. Λέτε να πετύχει;
Άλλες ειδήσεις
Στόχος του ΟΛΘ να δένουν ταυτόχρονα 2 κρουαζιερόπλοια
Προς πώληση τα ορυχεία της Τρέπτσα