Έντυπη Έκδοση

Οι Ελληνες, από τον Αγαμέμνονα ώς τον Μεγαλέξανδρο, στον Καναδά

Η λάμψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θα παρουσιαστεί επί έναν ολόκληρο χρόνο σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγάλη έκθεση «Ελληνες, από τον Αγαμέμνονα ώς τον Μέγα Αλέξανδρο» που περιλαμβάνει 500 αρχαία αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας.

Πλήρες θέμα...

 • Εκθέσεις

  • Εκθεση της Πόπης Κρούσκα στο ατελιέ της Οι μεταμορφώσεις ενός τραύματος
   Εικόνες προσώπων που αντλήθηκαν από ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα ενημέρωσης και γίνονται διά χειρός της εικαστικού Πόπης Κρούσκα, η δική της φόρμα που συνθέτει μία συγκεκριμένη ομάδα.
 • Κινηματογράφος

  • 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μαθήματα για την κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα
   «Μάθημα αποκατάστασης» του Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι Ενα μάθημα που ξεκινάει στην αίθουσα ενός σχολείου μετατρέπεται σε μάθημα ζωής αλλά και σε μάθημα για τις τράπεζες και το, δυστυχώς απαρχαιωμένο όπως αποδεικνύουν τα συνεχή γεγονότα, χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολύ ανθρώπινη, δοσμένη με συνέπεια, που μας μιλά για σύγχρονα καυτά θέματα, βουλγάρικη ταινία «Μάθημα» της Κριστίνα Γκρόζεβα και του Πέταρ Βολτσάνοφ, που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
  • 55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Πολκ είχε φάει αστακό, τα ψάρια του έφαγαν τα μάτια
   «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ * Τι σύμπτωση: η ταινία «Πολκ» των Νίκου Νικολόπουλου , έκανε πρεμιέρα χθες στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, που βρίσκεται στην αποβάθρα του λιμανιού στο Θερμαϊκό: εκεί δηλαδή όπου πριν από 66 χρόνια βρέθηκε το πτώμα του δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ...
  • ******Αριστούργημα *****Πολύ καλή ****Καλή ***Ενδιαφέρουσα **Μέτρια **Κακή Στα γρανάζια μιας ολέθριας κρίσης
   Από τις Κάνες μάς έρχονται οι δυο από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της νέας αυτής βδομάδας: «Δυο ημέρες, μια νύχτα» των αδερφών Νταρντέν, γύρω από την οικονομική κρίση και «Τα ερείπια είναι πάντα θλιμμένα», γκανγκστερικό φιλμ νουάρ του Τζέρεμι Σόλνιερ.
 • Βιβλίο

  • Στην 66χρονη Λιντί Σαλβέρ το βραβείο Γκονκούρ
   Για το μυθιστόρημά της «Pas pleurer» που έχει θέμα τον ισπανικό εμφύλιο Σε πείσμα όλων των προγνωστικών που την ήθελαν αουτσάιντερ κι έπειτα από πέντε διαδοχικές ψηφοφορίες, η 66χρονη Λιντί Σαλβέρ κατάφερε τελικά ν' αναδειχτεί νικήτρια του πιο σημαντικού και περίβλεπτου γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου, του Γκονκούρ, χάρη στο μυθιστόρημά της «Pas pleurer» («Οχι κλάματα») που φέρει την σφραγίδα του οίκου Seuil.
 • ΤΑΠΑ

 • Καθηγητές

  • Πέθανε ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης
   Στην Ελλάδα θα ταφεί ο ιστορικός, συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου Πολυχρόνης Ενεπεκίδης που πέθανε στη Βιέννη στα 97 του χρόνια. Τον είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε χθες η ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία.